Psykisk helse:

Har du hørt om main character-syndrome?

Spiller hovedrollen i et fiktivt liv på nett.

DRØMMER SEG BORT: Main character syndrome handler om å leve som en skuespiller eller en hovedrolleinnehaver i et fiktivt liv, ofte på nett. FOTO: NTB
DRØMMER SEG BORT: Main character syndrome handler om å leve som en skuespiller eller en hovedrolleinnehaver i et fiktivt liv, ofte på nett. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi pynter vel alle litt på sannheten i sosiale medier. Vi deler bilder fra hverdagen, treningsturer, venninnegjengen eller den hyggelige familieferien, men nevner sjeldent irritasjoner, krangling eller alt som ikke gikk etter planen.

For noen går dette så langt at de lever livet på nett som om de er en fiktiv karakter, og det er det som har fått navnet «Main character syndrom» eller hovedrollesyndromet.

Mens de fleste av oss pynter litt på sannheten og tilpasser oss ulike situasjoner, ønsker personer med hovedrollesyndromet å være en helt annen person med et helt annet liv.

Hovedrollesyndromet handler om at noen presenterer eller forestiller seg selv som hovedrollen i en slags fiktiv versjon av livet, og presenterer det «livet» gjennom sosiale medier. De lever seg rett og slett inn i en fiktiv verden og blir som en slags skuespiller, en hovedrolleinnhaver i en fortelling.

Begrepet blir mer og mer populært. De fleste av oss går gjennom livet og ser på oss selv som en hovedperson i større eller mindre grad, rett og slett fordi vi ser verden fra vårt eget perspektiv. Men det er grunn til å tro at sosiale medier har gjort dette til et alvorlig problem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer