Vi pynter vel alle litt på sannheten i sosiale medier. Vi deler bilder fra hverdagen, treningsturer, venninnegjengen eller den hyggelige familieferien, men nevner sjeldent irritasjoner, krangling eller alt som ikke gikk etter planen.
For noen går dette så langt at de lever livet på nett som om de er en fiktiv karakter, og det er det som har fått navnet «Main character syndrom» eller hovedrollesyndromet.
Mens de fleste av oss pynter litt på sannheten og tilpasser oss ulike situasjoner, ønsker personer med hovedrollesyndromet å være en helt annen person med et helt annet liv.
Hovedrollesyndromet handler om at noen presenterer eller forestiller seg selv som hovedrollen i en slags fiktiv versjon av livet, og presenterer det «livet» gjennom sosiale medier. De lever seg rett og slett inn i en fiktiv verden og blir som en slags skuespiller, en hovedrolleinnhaver i en fortelling.
Begrepet blir mer og mer populært. De fleste av oss går gjennom livet og ser på oss selv som en hovedperson i større eller mindre grad, rett og slett fordi vi ser verden fra vårt eget perspektiv. Men det er grunn til å tro at sosiale medier har gjort dette til et alvorlig problem.
Hva er grunnen til at noen lever seg så voldsomt inn i en fiktiv verden at de ser på seg selv som hovedrollen i en spennende fortelling?

- Det er vel nesten like mange psykopater som det er ekser

Et nytt begrep
Main character syndrom er et nytt begrep som har utviklet seg på sosiale medier, og som det foreløpig er lite fagkunnskap om.
- Det kan være mange ulike årsaker til at mennesker skaper slike fiktive liv eller karakterer på sosiale medier. Det kan være et uttrykk for et menneskelig behov for å bli anerkjent, sett og hørt.
Det sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse til KK.
Ved å skape en fiktiv karakter kan man for eksempel oppnå mer oppmerksomhet og «likes» i sosiale medier.
- I dag sammenligner vi oss med hele verden, og et helt vanlig liv er kanskje ikke spennende nok for å høste mange nok «likes». Det kan også være en måte å flykte fra sin egen virkelighet, forklarer Gundersen.

10 tegn på at du er i et forhold med en narsissist

Drømmer seg bort
- Hva er grunnen til at noen lever i en fiktiv verden på nett?
- Det korteste svaret på hvorfor noen velger å leve i en fiktiv verden, mer eller mindre lik deres virkelige verden, er fordi de er slik. Det er mennesker med en sterk forestillingsverden, som drømmer seg bort og som har liten hemning når det gjelder å lure andre og seg selv.
Det sier Svenn Torgersen, som er professor emeritus i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo til KK.
Disse personene har også et stort ønske om oppmerksomhet. Det har blitt knyttet til narsissisme, men den likheten har også blitt delvis avvist.
- Jeg vil si at det mer kan kombineres med trekk av histrionisk personlighetsforstyrrelse. Dette er en personlighetsforstyrrelse som neppe skaper mye problemer, verken for en selv eller andre, og som man lever godt med. Den burde neppe kalles en «personlighetsforstyrrelse», forklarer Torgersen.
Histrionisk personlighetsforstyrrelse, også kalt dramatiserende personlighetsforstyrrelse, er en psykiatrisk diagnose kjennetegnet av overfladiske og labile følelser, selvdramatisering og overdrevne følelsesutbrudd,
«Main Character Syndrome» i svakere eller sterkere grad kan finnes hos enkelte med histrionisk personlighetsforstyrrelse, men også hos andre.
- Problematisk blir det først når man ikke tar seg inn, selv om det skader en selv eller andre i større grad. Om man opplever den fiktive verden som mer reell kan man være inne i alvorligere psykiske problemer.
- Jeg tror ikke de som skaper en slik drømmeverden trenger å være i noen vanskeligere situasjon enn de som ikke ønsker å leve i en slik fiktiv verden. Kanskje de bare har lysten og evnen til å skape denne verden, rett og slett, sier han.

Narsissister og people-pleasere har én ting felles

Ikke alltid et tegn på psykisk sykdom
- Er dette et tegn på psykiske problemer?
- Vi kan ikke si at det er et tegn på psykiske problemer. Mekanismene og årsakssammenhengen kan variere, og vi kan derfor ikke generalisere på bakgrunn av det, sier Gundersen.
Samtidig kan det lede til negative psykiske helseeffekter, dersom det fjerner deg fra din egen virkelighet og ditt eget liv.
- Dersom det er et uttrykk for narsissistiske tendenser kan det være problematisk, sier hun.

3 måter en narsissist manipulerer en ny partner

Har du opplevd fake futuring?
