Akne:

Har du hørt om «Mallorca-akne»?

- Akne som oppstår kun om sommeren kalles ofte «Mallorca-akne» og oppstår fordi solens UV-stråler påvirker hudens øverste lag.

AKNE: Å bruke solkrem er viktig, og mange av oss bruker mindre enn vi bør. Men har du uren hud kan det lønne seg å være ekstra obs på hvilken solkrem du bruker. FOTO: NTB Scanpix
AKNE: Å bruke solkrem er viktig, og mange av oss bruker mindre enn vi bør. Men har du uren hud kan det lønne seg å være ekstra obs på hvilken solkrem du bruker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Uren hud er noe de fleste av oss plages med fra tid til annen. Det er på ingen måte forbeholdt tenåringen, selv om du sikkert ble fortalt at de kom til å forsvinne når du ble eldre.

Ifølge Grethe Marie Grimen, hudterapeut ved Beths Beauty på Nordstrand i Oslo og medeier av hudpleieleverandøren Young Skin AS, er det hudbakterien Propionebacterium acnes som er årsaken til kvisene.

Bakterien lever av talg, og når talget brytes ned dannes det avfallsstoffer og fettsyrer som irriterer talgkjertelen, slik at det oppstår en betennelse. Først viser dette seg som ømme og røde små knuter, som videre avløses av kvisene, som inneholder nedbrutt talg.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå stresskviser

Tykkere hud om sommeren

Hva som er årsaken til at alt dette skjer igjen og igjen kan være mange. Mens noen av oss kan takke solen for at huden blir bedre på denne tiden av året, er det også en del som opplever det motsatte. At det er på denne tiden at kvisene popper opp.

- Akne som oppstår kun om sommeren kalles ofte «Mallorca-akne» og oppstår fordi solens UV-stråler påvirker hudens øverste lag som blir tykkere, slik at huden får vanskeligheter med den naturlige eksfolieringen. Dette fører til at talget ikke kommer seg like lett opp til overflaten og slik at det ofte sittende fast og tette porene, sier Grimen og legger til:

- Høy luftfuktighet med økt dehydrering kan være en annen faktor. I tillegg kan noen solkremer være komedogene – det vil si at de øker tilstoppingen av porene.

Samtidig har UV-lys en positiv effekt på akne, blant annet ved at det demper aktiviteten av aknebakterier. Derfor vil de som har kviser året rundt gjerne oppleve at huden bedres om sommeren.

LES OGSÅ: Så mye farligere er sola her

NORMALT MED VOKSENKVISER: Det er nok ikke slik at vi automatisk har vokst av oss kvisene når vi fyller 20. Svært mange får kviser også i voksen alder - også de som ikke var noe særlig plaget i tenårene.  Foto: Scanpix
NORMALT MED VOKSENKVISER: Det er nok ikke slik at vi automatisk har vokst av oss kvisene når vi fyller 20. Svært mange får kviser også i voksen alder - også de som ikke var noe særlig plaget i tenårene. Foto: Scanpix Vis mer

Bruk riktig solkrem

Det viktigste du kan gjøre for å bedre sommerhuden er å være nøye med hvilken solkrem du bruker.

- Hovedårsaken til forverring av akne om sommeren er bruk av feil solkrem som tetter igjen porer, ofte i kombinasjon med varme og svette som irriterer huden og gjør den mer utsatt, sier hudlege Michael Zangani ved Akademiklinikken.

- De alle fleste solkremleverandører har egne solkremer som er vannbasert og det står på dem at de er egnet for fet eller aknehud. Ellers bør man se etter uttrykket «non-comedogenic», fortsetter han.

At et produkt er non-comedogenic, betyr at det ikke skal tette igjen porene dine. Ellers gjelder de samme rådene om sommeren som resten av året. Vær nøye med ansiktsrensen og bruk en god peeling.

- Hvis du vil unngå «Mallorca-akne» på sommeren må du unngå solkremer som er komedogene - disse inneholder ofte mineraloljer. Spør de du kjøper av. I tillegg må renserutinene være på plass og du må ikke slurve med eksfolieringen - selv på late sommerferier, sier Grimen.

LES OGSÅ: En del kvinner får akneutbrudd rundt fire til seks måneder etter at de har slutta på p-piller

KAN GI KVISER: Blir det mye fet mat og snacks i vår- og sommermånedene kan det være at det gjør huden verre.  Foto: Scanpix
KAN GI KVISER: Blir det mye fet mat og snacks i vår- og sommermånedene kan det være at det gjør huden verre. Foto: Scanpix Vis mer

Mye som tyder på at kosthold har påvirkning på huden

Hvorvidt kostholdet ditt skal kunne ha noe å si for huden er omdiskutert, men ifølge begge ekspertene er det nå mye som tyder på at det faktisk kan lønne seg å ta en ekstra titt på hva du får i deg i de verste akne-periodene.

- Det kommer flere og flere studier som viser at det kan være en forbindelse mellom kosthold og akne. Det gjelder særlig kosthold med raske karbohydrater, som sukker, brus, potetgull og så videre. Når det gjelder meieriprodukter så mener enkelte forskere at hormonene i melken kan føre til akne, forteller Zangani.

- Uansett er det viktig å påpeke at det må genetisk disposisjon til for at man skal kunne reagere på kosthold. Ikke alle får kviser av potetgull, legger han til.

Ifølge Grimen kan både sukker og meieriprodukter gjøre at aknebakteriene blir mer aktive.

- En studie publisert i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics i 2014, viste at de med moderat til alvorlig grad av akne, rapporterte høyere inntak av mat med høy glykemisk indeks per dag, høyere andel sukker og tilsatt sukker, flere porsjoner med melkeprodukter, høyere inntak av mettet fett og transfett, og færre porsjoner med fisk per dag, enn de som hadde mindre akneproblematikk, forteller hun.

I studien svarte også 58 prosent av deltakerne at de selv mente kostholdet kunne påvirke eller forverre akne. Tarmene våre blir også i større og større grad knyttet opp mot en rekke forskjellige plager og lidelser, og også til huden vår.

- Matintoleranser og dårlig tarmflora er og under lupen i forhold til om det kan skape eller forverre akne. Her kan det absolutt lønne seg å ta en matintoleranse-test og å skaffe seg noe godt for å forbedre tarmfloraen. Det forskes stadig på sammenhengen mellom mat og akne så her får vi nok mer svar etterhvert.

LES OGSÅ: Sliter du med arr etter kviser?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer