Mensen

Har du hørt om «mensfluensa»?

Influensa-aktig mens? Rådet er ikke å «holde ut litt til».

MENSEN: «Mensfluensa» hver måned? Du trenger ikke å lide deg gjennom det! FOTO: NTB Scanpix
MENSEN: «Mensfluensa» hver måned? Du trenger ikke å lide deg gjennom det! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

På engelsk kalles det «period flu», når kvinner kjenner seg syke i dagene før menstruasjonen og opplever ulike influensa-aktige symptomer.

Hva skyldes det? I fora på internett spekuleres det i årsaken, men det har en enkel forklaring.

- Vi snakker nok om PMS

Gynekolog Jitka Sladkova bidrar gjerne til å avklare dette, og synes vi bør snakke mer om menstruasjonsplagene mange kvinner opplever.

- Det er veldig lett å forklare. Det er mange mysterier bak premenstruelt syndrom og det de kaller «period flu», men det er hovedsakelig dannelsen av smertefremkallende stoffer som gjør at PMS og influensa kan ligne hverandre i noen symptomer, sier Sladkova, som jobber ved Oslo Medisinske Senter.

- Prostaglandiner er et inflammatorisk eller betennelsesfremkallende stoff som er felles i PMS og i influensa. Det er nok de som er ansvarlig for symptomene som kan bli en del av et premenstruelt syndrom, men som er like sterke som når man har en virusinfluensa. Så symptomene blir veldig like, for det er samme stoff, forklarer hun.

Medisinernes seksualopplysning (MSO-OSLO) informerer også at prostaglandinene og den påfølgende betennelsesreaksjonen i kroppen trolig er roten til mange av plagene kvinner opplever i forbindelse med menstruasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer