Mensen

Har du hørt om «mensfluensa»?

Influensa-aktig mens? Rådet er ikke å «holde ut litt til».

MENSEN: «Mensfluensa» hver måned? Du trenger ikke å lide deg gjennom det! FOTO: NTB Scanpix
MENSEN: «Mensfluensa» hver måned? Du trenger ikke å lide deg gjennom det! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På engelsk kalles det «period flu», når kvinner kjenner seg syke i dagene før menstruasjonen og opplever ulike influensa-aktige symptomer.

Hva skyldes det? I fora på internett spekuleres det i årsaken, men det har en enkel forklaring.

- Vi snakker nok om PMS

Gynekolog Jitka Sladkova bidrar gjerne til å avklare dette, og synes vi bør snakke mer om menstruasjonsplagene mange kvinner opplever.

- Det er veldig lett å forklare. Det er mange mysterier bak premenstruelt syndrom og det de kaller «period flu», men det er hovedsakelig dannelsen av smertefremkallende stoffer som gjør at PMS og influensa kan ligne hverandre i noen symptomer, sier Sladkova, som jobber ved Oslo Medisinske Senter.

- Prostaglandiner er et inflammatorisk eller betennelsesfremkallende stoff som er felles i PMS og i influensa. Det er nok de som er ansvarlig for symptomene som kan bli en del av et premenstruelt syndrom, men som er like sterke som når man har en virusinfluensa. Så symptomene blir veldig like, for det er samme stoff, forklarer hun.

Medisinernes seksualopplysning (MSO-OSLO) informerer også at prostaglandinene og den påfølgende betennelsesreaksjonen i kroppen trolig er roten til mange av plagene kvinner opplever i forbindelse med menstruasjonen.

- Influensaliknende symptomer som slapphet, leddsmerter, hodepine, løs mage eller generell feberfølelse er noe enkelte opplever, og det er relativt vanlig. Noen får en følelse av å ha feber og noen får faktisk litt lett feber. Likevel er feber over 38 grader ikke vanlig ved menstruasjon. Får du høy feber skyldes det mest sannsynlig noe annet, sier Vida Kokkvoll, som er leder i MSO-OSLO.

Det er viktig for henne å understreke at menstruasjon er høyst individuelt og oppleves ulikt for ulike kvinner. For noen kan det kjennes ut som om de er syke eller brygger på noe, mens andre igjen opplever å få ømme bryster eller økt/minket seksuallyst når menstruasjonen er i anmarsj.

NSAIDs ved «influensa-aktig» menstruasjon

Sladkova forteller at mange studier har gjort målinger av prostaglandiner i menstruasjonsblodet, som viser et veldig høyt nivå. Men de viser også at ved å bruke betennelsesdempende NSAIDs (ikke-stereoide antiinflammatoriske legemidler), så blir nivået av prostaglandiner betydelig lavere.

- NSAIDs demper disse symptomene. Ved influensa-lignende symptomer er det derfor best med Ibux eller en blanding av Ibux og Paracet, eller en annen type antiinflammatoriske midler som Diklofenak eller Naproksen, sier Sladkova.

Ibux og Paracet er to ulike legemidler med ulik farmakologi.

Du bør ta NSAIDs (som f.eks ibux) så raskt som mulig når plagene begynner å melde seg. Her er det altså ikke lurt å prøve å ”holde ut litt til“.

MSO-Oslo informerer at ibux kan lindre menstruasjonsplagene på tre måter:

- For det første hemmer ibux dannelsen av prostaglandiner. Har du først fått dannet mange prostaglandiner, gjør ikke ibux noe for å fjerne de som allerede har blitt produsert. Tar du derimot ibux tidlig i menstruasjonsforløpet forhindrer du dannelsen av prostaglandinene, sier Kokkvoll.

- I tillegg til å dempe denne betennelsesreaksjonen i kroppen har ibux en smertelindrende effekt og en febernedsettende effekt. Disse effektene får du uavhengig av når du starter å ta ibux, sier hun.

- Etter hvert som du blir bedre til å gjenkjenne tegnene på at mensen er på vei eller har fått regelmessig menstruasjon, kan du ta ibux for å bremse utviklingen av plager før de overhodet melder seg. Da slipper du kanskje det hele. Det anbefales å lese pakningsvedlegget som følger med, sier hun.

KAN LIGNE HVERANDRE: - Det er dannelsen av smertefremkallende stoffer som gjør at PMS og influensa kan ligne hverandre i noen symptomer, sier gynekologen. FOTO: NTB Scanpix
KAN LIGNE HVERANDRE: - Det er dannelsen av smertefremkallende stoffer som gjør at PMS og influensa kan ligne hverandre i noen symptomer, sier gynekologen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hormonprevensjon ved «influensa-aktig» menstruasjon

Fordi det er en hormonell berg-og-dalbane som er ansvarlig for PMS-syndromet, kan det hjelpe med p-piller.

- Smertestillende demper symptomer, men er du veldig plaget: snakk med legen og få en p-pille, eller spiral, sier Sladkova.

Hun forteller at p-piller overstyrer eggstokkenes funksjon, så hormonene vi produserer selv dempes og nivået blir jevnt. Du bør gå på dem kontinuerlig, eller bruke spiral som ikke gir menstruasjon.

- Hormonelle prevensjonsmidler, som feks p-piller, p-stav, p-ring og hormonspiral, kan også dempe plagene og gjøre livet med mensen lettere, sier Kokkvoll.

Det er ikke farlig å hoppe over mensen, men hopper man over mange kan enkelte oppleve mellomblødninger. Her må du rett og slett prøve deg litt frem.

Du kan snakke med en helsesøster eller en lege for å finne den beste løsningen. Ofte må du prøve ut et par prevensjonsmidler før du finner det som passer best.

Hva med sykemelding?

MSO-Oslo informerer at dersom du må holde deg hjemme fra jobb/skole på grunn av menstruasjonen anbefales det å rådføre deg med en lege for å utelukke at plagene ikke skyldes annen sykdom. Tilstanden endometriose kan blant annet gi ekstra smertefull menstruasjon.

- Det er generelt sett å anbefale sykemelding en kort tid hvis du opplever andre symptomer enn bare smerter, som diaré, kvalme og sterk hodepine eller migrene, sier Sladkova.

Hun vil likevel gi en liten advarsel til KK sine lesere.

- Vær litt forsiktig med å sykemelde deg for premenstruelle plager, fordi det lett kan gå i psykosomatisk retning (at du føler deg sykere enn du er). Så vær forsiktig med dette, i hvert fall ikke uten å ha prøvd både smertestillende og p-piller først, for da kommer du ofte i mål, sier hun.

MSO-Oslo informerer at de fleste fastleger skal kunne hjelpe deg med utredningen. Fungerer ikke prevensjonsmidler, så blir du eventuelt henvist til gynekolog etter en stund.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer