Sosiale medier:

Har du hørt om «Snapchat Dysmorphia»?

12 kontrollspørsmål du kan stille for å se om du eller datteren din er i faresonen.

SENDER SELFIES MED FILTER: Jo mer tid du bruker på å redigere et bilde, jo mer misfornøyd kan du bli med ditt eget utseende. FOTO: NTB
SENDER SELFIES MED FILTER: Jo mer tid du bruker på å redigere et bilde, jo mer misfornøyd kan du bli med ditt eget utseende. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi kjenner vel alle noen som redigerer, publiserer og sender ekstremt mange selfies i sosiale medier, ofte med bruk av filter som gjør personen nesten ugjenkjennelig. Det er jo så enkelt, vend kamera mot deg selv, velg et «skjønnhetsfilter» og se at ansiktet ditt blir glattere og mer glødende på få sekunder.

I 2019 rapporterte Google at Android-enhetene deres tar 93 millioner selfies per dag. En undersøkelse blant 18- til 24-åringer fant at hvert tredje bilde de tar er en selfie, skriver Psychology today.

Problemet er bare at slik redigering og slike filter setter en standard for hva som er vakkert og godt nok, og for mange kan det skape mistrivsel rundt egen kropp og eget ansikt.

Det som har fått navnet «Snapchat Dysmorphia» kan skade selvbildet ditt i stor grad. Snapchat-dysmorfi er ikke en offisiell diagnose, men er assosiert med å bruke overdreven tid på selfies. Begrepet kommer fra dysmorfofobi, som er en psykisk lidelse som kjennetegnes av overdrevent opptatthet av innbilte eller reelle særtrekk ved eget utseende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer