Søvnparalyse

Har du hørt om søvnparalyse?

Dette er de vanligste årsakene til tilstanden.

SØVNPARALYSE: Den skremmende tilstanden kroppen går inn i når muskulaturen ikke følger etter hjernen med en gang.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
SØVNPARALYSE: Den skremmende tilstanden kroppen går inn i når muskulaturen ikke følger etter hjernen med en gang. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje fått med deg fortellingene om tilstanden du går inn i når hjernen din våkner før kroppen rekker å følge etter? Dette mystiske fenomenet kalles søvnparalyse, og gir den vonde følelsen av at du ikke får puste ordentlig, uten at du er i stand til å røre på en muskel eller si ett eneste ord.

Du føler sterk frykt, og noen ganger føles det som at det er en fremmed skikkelse i rommet sammen med deg. 

– Nøyaktig hvor mange som lider av søvnparalyse er vanskelig å si, men rundt 65 prosent av oss kan komme til å oppleve dette i løpet av livet, sier Dr. Michael J. Breus til Huffington Post

Ståle Pallesen, som er søvnforsker og professor ved universitetet i Bergen, forklarer hva som faktisk skjer når man er ute for den ugunstige paralysen.

– Søvnparalyse er en tilstand hvor en våkner fra søvnen, men er lammet i kroppsmuskulaturen i alt fra noen sekunder til et par minutter. Det kan også inntreffe ved innsovning, sier han.

LES OGSÅ: Så mye søvn trenger du

Det er ikke farlig

Alle vet hvor viktig det er med god søvn, og dersom du er i den uheldige gruppen av mennesker som blir utsatt for søvnparalyse, kan søvnmønsteret ditt påvirkes kraftig. Så hvorfor tar det av og til litt tid før kroppen våkner sammen med oss?

– Under søvnstadiet REM (rapid eye movement, også kalt drømmesøvn) er kroppsmuskulaturen koblet ut. Dette er normalt, fordi vi ellers ville handlet på det vi drømte om, og dermed gjerne skadet både oss selv og andre. I noen tilfeller vil denne «muskelutkoplingen» sitte igjen en kort tid etter oppvåkning – og det er dette vi da kaller for søvnparalyse, sier Pallesen.

Dette høres jo ganske skummelt ut, og hvis du ser et par dokumentarer om temaet vil du raskt forstå akkurat hvor virkelig og truende det kan føles.

– Paralysen er også et relativt vanlig symptom ved narkolepsi. Søvnparalyse er ikke farlig, og har man ikke narkolepsi er det heller ikke noe nevrologisk galt som ligger bak. De fleste som opplever dette finner det veldig skremmende og ekkelt – særlig når de ikke vet hva dette er.

LES OGSÅ: Slik kan lite søvn skade deg

FRYKT: De som plages veldig av søvnparalyse kan til slutt bli redde for å legge seg. Prøv et av tipsene til eksperten!  Foto: Kalim - Fotolia
FRYKT: De som plages veldig av søvnparalyse kan til slutt bli redde for å legge seg. Prøv et av tipsene til eksperten! Foto: Kalim - Fotolia Vis mer


Mange hallusinerer

Det strides om hvordan det har seg at det føles så likt for så mange. Det er følelsen av at noen er i rommet sammen med deg uten at du kan gjøre noe med det, og også livaktige marerittlignende hallusinasjoner.

– Mange som opplever dette fornemmer at det er noen andre i rommet når dette skjer – og siden hendelsen i seg selv er skremmende og en fornemmer at noen andre er i rommet er det nærliggende å tenke at dette er en demon eller noe annet truende. En del kan også ha sterke og ofte skremmende hallusinasjoner i forbindelse med søvnparalysen.

Nå er du kanskje livredd for at dette skal komme til å skje deg også, og lurer på om det er noe man gjør selv som utløser det. 

– Anfall kan utløses av søvnmangel, ryggleie, stress og muligens også angstdempende medikamenter. Å unngå dette kan således hjelpe. At noen tar på eller berører deg kan bringe deg ut av det. Uansett går det over av seg selv etter kort tid.  

LES OGSÅ: Slik påvirker søvn kroppen

SKUMMELT: Selv om søvnparalyse ikke er skadelig eller farlig, oppleves det som svært ubehagelig og ekkelt.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
SKUMMELT: Selv om søvnparalyse ikke er skadelig eller farlig, oppleves det som svært ubehagelig og ekkelt. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer


Er det arvelig?

– Hvorfor noen er mer utsatt enn andre vet man ikke helt, men arvelighet har en betydning etter alt å dømme, sier Pallesen.

For enkelte kan søvnparalysen bli en vanlig del av søvnmønsteret, og da dette åpenbart er ubehagelig, og til og med kanskje får noen til å grue seg til å sove, er det greit å vite at det finnes anbefalte måter å minske sjansen for at det inntreffer. Oppsøk legen din!

– For de som er veldig plaget av dette kan en bruke antidepressiva, som normalt undertrykker REM-søvn, siden søvnparalyse egentlig er et REM-søvn-fenomen som trenger seg på mens en er våken. Særlig den typen som har en undertrykkende effekt på REM, som for eksempel klomipramin, har vært anbefalt som medikamentell behandling, avslutter han.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer