Redsel:

Har du hørt om tokofobi?

- Det er ikke lett å kurere, sier overlegen.

STERK FRYKT: Personer med tokofobi kan oppleve en intens bekymring hver måned og en intens lettelse når de får mensen. FOTO: NTB
STERK FRYKT: Personer med tokofobi kan oppleve en intens bekymring hver måned og en intens lettelse når de får mensen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har vel alle vært der. Menstruasjonen kommer ikke nøyaktig når den pleier, du kjenner en frykt spre seg i kroppen og tenker febrilsk tilbake på alt du har gjort den siste måneden. Kan du ha glemt å bruke prevensjon? Kan det ha skjedd et uhell?

De fleste med et aktivt sexliv og et ønske om å unngå graviditet, har vel kjent på frykten og uroen for at det kan oppstå et uplanlagt svangerskap. Tanker om graviditet og fødsel kan føre til en rekke emosjonelle reaksjoner, som lengsel, håp, angst og redsel. Det er normalt å ha motstridende følelser knyttet til slike store avgjørelser i livet, men for noen blir denne frykten så sterk at det blir en fobi og en angst som påvirker livet i stor grad.

Opplever en mer intens frykt og angst knyttet til fødselen

Denne intense frykten for graviditet eller fødsel heter tokofobi, og kan føre til stress, panikk, fysiske reaksjoner, unngåelse og tvang. Det kan ha en stor innvirkning på noens liv, og kan potensielt frata dem muligheten til å ha meningsfulle forhold eller å oppfylle ønsket om å få barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer