Vi har vel alle vært der. Menstruasjonen kommer ikke nøyaktig når den pleier, du kjenner en frykt spre seg i kroppen og tenker febrilsk tilbake på alt du har gjort den siste måneden. Kan du ha glemt å bruke prevensjon? Kan det ha skjedd et uhell?
De fleste med et aktivt sexliv og et ønske om å unngå graviditet, har vel kjent på frykten og uroen for at det kan oppstå et uplanlagt svangerskap. Tanker om graviditet og fødsel kan føre til en rekke emosjonelle reaksjoner, som lengsel, håp, angst og redsel. Det er normalt å ha motstridende følelser knyttet til slike store avgjørelser i livet, men for noen blir denne frykten så sterk at det blir en fobi og en angst som påvirker livet i stor grad.

Jeanett er trebarnsmor: - Tenkte jeg hadde gjort en stor feil
Opplever en mer intens frykt og angst knyttet til fødselen
Denne intense frykten for graviditet eller fødsel heter tokofobi, og kan føre til stress, panikk, fysiske reaksjoner, unngåelse og tvang. Det kan ha en stor innvirkning på noens liv, og kan potensielt frata dem muligheten til å ha meningsfulle forhold eller å oppfylle ønsket om å få barn.
De kan oppleve en intens bekymring hver måned og intens lettelse når de får mensen. De kan også unngå graviditet ved å unngå forhold og avstå fra sex. Noen tar også hyppige graviditetstester, bruker flere former for prevensjon eller andre ritualer for å dempe det de oppfatter som sannsynligheten for å bli gravid.
De færreste av oss liker tanken på å skulle føde et barn, og de av oss som har opplevd det vet at det kan være en lang og smertefull prosess. Men personer med tokofobi som opplever å bli gravide, opplever en mer intens frykt og angst knyttet til fødselen.

To ulike grupper
- Det er viktig å dele fødselsangst opp i to ulike grupper. Den ene gruppen har en normal redsel og uro for å føde. Det er normalt og rammer rundt 20 prosent. Den andre gruppen er kvinner med alvorlig fødselsangst, og rammer rundt 6-10 prosent.
Det sier Thorbjørn Brook Steen, som er overlege og gynekolog på fødeavdelingen på Oslo universitetssykehus og Oslo jordmor og ultralydsenter til KK. Han har også skrevet boken «Hjelp, jeg skal føde».
Brook Steen sier at de som havner i den andre gruppen, og som opplever alvorlig angst knyttet til graviditet og fødsel, ofte har vanskelige opplevelser med seg i bagasjen.
- De kan for eksempel ha opplevd overgrep eller har slitt med angst, depresjon eller spisevegring. Slike tidligere opplevelser kommer ofte frem igjen når de blir gravide og skal føde, forklarer han.
Det viktigste er å legge til rette for en fødsel som virker så trygg som mulig, med utgangspunkt i det de har med seg i bagasjen.
- Det er ikke lett å kurere fødselsangst, men det er viktig at disse kvinnene får en samtale med en jordmor eller fødselslege, hvor de er med på å avdekke hva som gjør tanken på fødselen vanskelig. Det er viktig å bli møtt med forståelse og tilrettelegging, sier overlegen.
Han skiller mellom primær og sekundær fødselsangst. Primær fødselsangst rammer de som ikke har født før, men som har med seg noe vanskelig fra tidligere i livet. Sekundær angst rammer de som har opplevd en traumatisk fødsel tidligere.

6 vanlige bekymringer gravide har

Kan være ulike årsaker
- Det kan være flere grunner til at noen har tokofobi. Noen kan ikke si når de egentlig kjente på denne angsten første gang, bare at den har ligget der som en frykt fra de var ganske unge. Andre kan fortelle at de har utviklet en angst for dette temaet på grunn av historier de er blitt fortalt fra de var unge.
Det sier Inger Sofie Stensland, som er jordmor på Kvinneklinikken ved Haukeland Sjukehus til KK.
Hun sier at angst for fødsel på grunn av tidligere traumer også er en kjent problemstilling.
- Mor og andre kvinner i slekten har et stort ansvar for sårbare unge jenter, og de skal velge hvilke historier som skal presenteres for unge ører. De fleste ønsker å ta opp denne problemstillingen når de nærmer seg det stedet i livet der de må ta stilling til om de ønsker barn, sier hun.

Lene har født alle sine tre barn i seteleie
Viktig med trygge rammer
- Er det mulig å bli kvitt denne frykten?
- Noen blir nok ferdig med frykten når de har gjennomført sitt første svangerskap og fødsel, men mange kjenner på frykten gjennom hele livet, sier jordmoren.
Den viktigste erfaringen hun har gjort seg som fødselshjelper er å skape så trygge forhold rundt dem som mulig.
- De skal oppleve at de ikke er alene, og blir fulgt gjennom hele forløpet hvor vi trygger dem steg for steg, sier Stensland.
Det finnes mange dyktige samtaleterapeuter i fødselsomsorgen, og med et tett samarbeid med en psykolog kan dette være en god løsning for mange.
De som sliter med angst knyttet til graviditet og fødsel kan bli henvist til en samtale før graviditeten, underveis i svangerskapet og etter at barnet er født.


Fødselsangst rammer rundt 20 prosent av alle gravide
Redd for å miste kontroll
- Det kan være mange grunner til at noen har en sterk frykt for graviditet og fødsel. Noen er redd for å tape kontroll, mens andre har hørt om vanskelige fødselshistorier fra de var små. Noen har vært utsatt for overgrep og andre ganger er noen bare redd uten at man kan finne en årsak.
Det bekrefter Karin Johansson, som er jordmor ved Oslo Jordmor og kvinnesenter til KK.
Hun forsikrer om at det er mulig å bli kvitt denne frykten.
- Snakk med en jordmor eller lege om at du ikke tør bli gravid eller er redd for fødsel. Heldigvis er man gravid i 40 uker og det skjer mye i kroppen under disse ukene. Mange som føler fødsel kan virke skummelt før de blir gravid, forandrer mening underveis. Man vokser inn i rollen, blir kjent med barnet i magen og får lyst til å møte det, forklarer Johansson.
Hun oppfordrer til å snakke med en jordmor eller lege om frykten din, så du slipper å være alene med redselen.

Slik blir du kvitt indre stress: Fire grep som faktisk fungerer
Litt frykt er normalt
De fleste har øyeblikk av bekymring eller angst for fødselen i løpet av et svangerskap, men når denne frykten blir så omfattende at den preger hele livet gjennom svangerskapet, har bekymringene utviklet seg til tokofobi.
- Det vil nesten alltid være en bakenforliggende årsak til dette. Å føde er smertefullt, og det kan ligge en generell frykt for smerte eller for å miste kontroll bak denne angsten. Ofte ligger det også konkrete tidligere opplevelser til grunn, sier Hege Helene Bakke, som er seniorrådgiver ved Rådet for psykisk helse til KK.
Vi mennesker vil alltid bekymre oss fra tid til annen, og svangerskap og fødsel er en tilstand der man har lite kontroll over egen kropp. Derfor er det vanskelig å si at man kan bli helt kvitt alle bekymringer for svangerskapet og det å føde.
- Gjennom god og kompetent svangerskapsomsorg kan man gi kvinnen tilstrekkelig støtte og kunnskap til at hun får tilbake livskvaliteten gjennom svangerskapet og klarer å gjennomføre fødselen, enten det blir en vaginal fødsel eller et planlagt keisersnitt, sier Bakke.
Det er viktig at svangerskapsomsorgen også vektlegger å ivareta den gravide kvinnens psykiske helse så godt som mulig gjennom svangerskapet. Dette er også en ivaretakelse av det nyfødte barnets psykiske helse, fordi mors psykiske helse påvirker relasjonen mellom mor og det nyfødte barnet og den videre tilknytningen mellom dem.

- Jeg hvisket stille i gangene om at vi hadde au pair hjemme
Ulike typer tokofobi
Personer med tokofobi kan deles opp i ulike grupper:
1. De som ønsker seg barn
Personene i denne gruppen har bestemt seg for at de virkelig ønsker å få en baby. De ønsker å få et biologisk barn gjennom graviditet, men blir fullstendig lammet av frykt og ikke i stand til å ta noen skritt mot målet.
Det kan også være at de har blitt gravide, men plages av panikkanfall, ekstrem frykt for smerte, ukontrollerbar bekymring eller andre engstelige symptomer underveis.
2. De som ikke vil bli gravide
Kvinner med denne typen tokofobi er helt bestemte på at de ikke vil bli gravide nå. Det blir som en slags tvangslidelse, hvor de er overdrevet bekymret for å bli gravide. De kan føle at de på en eller annen måte har kommet i kontakt med sæd i offentlige rom eller har ekstreme engstelige reaksjoner før, under og etter seksuell kontakt.
3. De ambivalente
I den tredje gruppen er det mennesker som av forskjellige årsaker er usikre på om de i det hele tatt vil ha barn (eller flere barn). De kan oppleve tvangsspørsmål og stor usikkerhet rundt avgjørelsen.
Hvis målet ditt er å bli gravid, og tokofobi står i veien, må du vite at det er er mulig å håndtere og overkomme frykten.
Kort sagt, hvis du er veldig redd for graviditet og fødsel, så er du ikke alene. Det er ingenting galt med deg, du er ikke ødelagt og du har muligheter. Ta kontakt med jordmor, psykolog eller lege for å få hjelp.

Charlotte har vært skilt to ganger: - Jeg har virkelig forsøkt

Derfor ønsker Sandra Lyng å være åpen om fødselsangsten
