Sympatismerter

Har du hørt om vikarierende smerter?

- Den kommende pappaen kan legge på seg, ha morgenkvalme og humørsvigninger, sier ekspert.

VIKARIERENDE SMERTER: Det er faktisk mulig for den kommende pappaen i føle morgenkvalme.  Foto: Shutterstock / Forewer
VIKARIERENDE SMERTER: Det er faktisk mulig for den kommende pappaen i føle morgenkvalme. Foto: Shutterstock / Forewer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang opplevd å kjenne på ordentlig smerte fordi en venn av deg har vondt? Eller har du kanskje gått gravid og opplevd at mannen din på mystisk vis er minst like kvalm som deg hver morgen? Det er faktisk ikke sikkert han bare gjør seg til, for sympatismerter er høyst reelt, skal vi tro Per Einar Binder, som er professor ved Institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen. 

- Fenomenet kalles «vikarierende smerte», og har også blitt studert av hjerneforskere som har funnet at noen av de samme områdene i hjernen som aktiveres når vi selv har det vondt, kan aktiveres i oss når når vi ser andre har det vondt, forteller Binder, som selv har skrevet flere bøker om empati og medfølelse. 

Med andre ord kan du faktisk få vondt av at andre har det. Denne «vondten» er imidlertid ikke bare vond, men noe som gir oss mulighet til å hjelpe noen som ikke har det bra, noe som igjen vekker positive følelser i oss. 

LES OGSÅ: Syv smerter du ikke bør ignorere

Nødvendig for oss å ha empatiske evner

Fenomenet kommer nemlig av at vi mennesker faktisk er ganske empatisk anlagt av oss, og har lett for å sette oss inn i andres følelser. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer