Sympatismerter

Har du hørt om vikarierende smerter?

- Den kommende pappaen kan legge på seg, ha morgenkvalme og humørsvigninger, sier ekspert.

VIKARIERENDE SMERTER: Det er faktisk mulig for den kommende pappaen i føle morgenkvalme.  Foto: Shutterstock / Forewer
VIKARIERENDE SMERTER: Det er faktisk mulig for den kommende pappaen i føle morgenkvalme. Foto: Shutterstock / Forewer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang opplevd å kjenne på ordentlig smerte fordi en venn av deg har vondt? Eller har du kanskje gått gravid og opplevd at mannen din på mystisk vis er minst like kvalm som deg hver morgen? Det er faktisk ikke sikkert han bare gjør seg til, for sympatismerter er høyst reelt, skal vi tro Per Einar Binder, som er professor ved Institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen. 

- Fenomenet kalles «vikarierende smerte», og har også blitt studert av hjerneforskere som har funnet at noen av de samme områdene i hjernen som aktiveres når vi selv har det vondt, kan aktiveres i oss når når vi ser andre har det vondt, forteller Binder, som selv har skrevet flere bøker om empati og medfølelse. 

Med andre ord kan du faktisk få vondt av at andre har det. Denne «vondten» er imidlertid ikke bare vond, men noe som gir oss mulighet til å hjelpe noen som ikke har det bra, noe som igjen vekker positive følelser i oss. 

LES OGSÅ: Syv smerter du ikke bør ignorere

Nødvendig for oss å ha empatiske evner

Fenomenet kommer nemlig av at vi mennesker faktisk er ganske empatisk anlagt av oss, og har lett for å sette oss inn i andres følelser. 

- Selv om man ikke alltid skulle tro det, er mennesker en art med fremragende empatiske evner, forteller han. 

Gjennom evolusjonen har vi utviklet empatiske evner for å klare oss som den sosiale arten vi er. Vi setter empatiske evner høyt når vi ser etter partner eller andre «alierte», og vi har trengt empati for å hjelpe barna våre med å utvikle seg godt. 

- Empati har både en kognitiv og en emosjonell komponent. Den kognitive komponenten handler om hvordan vi bruker tankene våre til å forestille oss hvordan andre har det. Den emosjonelle komponenten har å gjøre med hvordan det spontant vekkes følelser i oss som gjenspeiler hvordan vi ser andre har det. Vi vil lett bli glad når en vi er glad i er glad for noe, og vi blir lett trist hvis han eller hun har opplevd tap eller nederlag. Og det kan kjennes vondt når noen som står oss nær kjenner smerte, forklarer Binder. 

LES OGSÅ: Derfor gråter kvinner mer enn menn

En kommende far kan få gravidsymptomer

Når kjæresten din klager på at han er kvalm når du er gravid, kan det altså være sannhet i det. Akkurat dette fenomenet har fått navnet couvade, som sannsynligvis kommer av det franske ordet for å klekke: couver, ifølge psykologspesialist, Gro Vatne Brean, som har spesialisert seg på svangerskap og barsel. Fenomenet er imidlertid medisinsk omstridt. 

- Den kommende pappaen kan legge på seg, ha morgenkvalme, humørsvingninger, følelsesutbrudd eller ulike vondter. Både far og mor kan reagere på ulike måter under en graviditet. Fars egen prosess er i seg selv viktig. Hans reaksjoner kan være  både psykiske og fysiske, sier hun. 

Under graviditeten endrer hormonnivået seg hos begge foreldrene. Nivået av hormonene oxytocin, prolactin og kortisol øker hos begge og det er endringer i nivåene av testosteron. Og mens østrogennivået hos den kommende moren synker, stiger det hos faren, forklarer Brean. 

- Det foregår altså hormonelle endringer også hos far. Hans reaksjoner på mors graviditet er resultat av en rekke prosesser, sannsynligvis også de hormonelle endringene.

KAN BLI BELASTENDE: Evnen til empati er en god egenskap, men der vi ikke bruker den aktivt for å hjelpe, eller der vi føler det ikke er noe vi kan gjøre, kan den vikarierende smerten bli svært belastende.  Foto: Scanpix
KAN BLI BELASTENDE: Evnen til empati er en god egenskap, men der vi ikke bruker den aktivt for å hjelpe, eller der vi føler det ikke er noe vi kan gjøre, kan den vikarierende smerten bli svært belastende. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Tegnene på at han er den rette å få barn med

Vi imiterer andres atferd og følelser i hjernen

Speilnevronsystemet er deler av hjernen som er forbundet med evnen til imitasjon. Ifølge de to ekspertene spiller altså speilnevronene en viktig rolle når vi intuitivt gjenkjenner andres følelser og føler dem selv.

- Speilevronene gjør at vi «speiler» andres atferd inni oss. Det er mange dyrearter som gjør dette, også de som ikke er empatiske. Hos mennesker, og dyrearter som ligner oss, vil speilnevroner og emosjonelle sentra i hjernen være koblet sammen, slik at vi ikke bare speiler atferd, men også følelser og andre indre tilstander, sier Binder. 

- Man kan si at speilnevroner danner et «fysisk bånd» mellom mennesker i sosial interaksjon, sier Brean og tilføyer: 

- Både kvinner  og menn blir, på grunn av hormonelle og biologiske endringer, i økende grad sårbare under graviditeten. Dette er antageligvis for at de også bedre skal tilpasse seg det ufødte og nyfødte barnas behov, og dermed også ivareta både barnet og hverandre bedre. Både mor og far forbereder seg til å bli foreldrene. Men hvordan de gjør det avhenger til en viss grad av deres egne  tidlige historie. 

LES OGSÅ: De vanligste plagene hos gravide

Kan bli en belastende følelse

Altså er vikarierende smerte en god ting hvis vi forholder oss aktivt til det, med intensjon om å hjelpe, men Binder forteller også om «empati-smerte»: når følelsene som vekkes av at de rundt har det vondt, spesielt når vi føler oss maktesløse og ikke kan hjelpe, blir en stor belastning.  

- Når vi derimot kan vise medfølelse, og får anledning til å vise vennlighet og gjøre en innsats for at den andre skal få det bedre, så gjør det at vi føler oss gladere og opplever mer mening. Medfølelse kan være bra både for den som gir, og den som mottar.

Mens empati-smerte kan utmatte oss, så vil medfølelse styrke både relasjonene våre, oss selv og helsen vår. Vi trenger mulighet til å forholde oss aktivt til andres lidelse, og hjelpe dem med dem, ellers blir vi lett bare overveldet. 

LES OGSÅ: Fem måter du kan glede din gravide venninne

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer