Barnevaksiner:

Har du husket å oppdatere barnevaksinene dine?

- Spesielt lurt dersom du planlegger en reise til fjerne strøk i sommerferien.

BARNEVAKSINER SOM MÅ OPPDATERES: Ikke alle vaksinene du fikk som barn varer livet ut. FOTO: NTB Scanpix
BARNEVAKSINER SOM MÅ OPPDATERES: Ikke alle vaksinene du fikk som barn varer livet ut. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Visste du at ikke alle vaksinene du fikk som barn varer livet ut? Ifølge Folkehelseinstituttet anbefales det at enkelte barnevaksiner oppdateres hvert tiende år.

Anbefalingen gjelder spesielt kombinasjonsvaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Men ifølge Are S. Berg, overlege ved avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer, vet de ikke hvor «flinke» nordmenn er til å følge dette rådet.

– Inntrykket er at dette stort sett skjer ved behov for vaksiner før reiser, samt ved sårskader hvor stivkrampebeskyttelse trengs, sier han.

Økning av kikhoste i Norge

Av disse fire sykdommene er det særlig kikhoste-beskyttelsen som faller raskt. Dette er også den av disse fire sykdommene som det finnes mye av i Norge.

Tilfeller av kikhoste er ifølge Helsenorge.no økende og særlig blant barn og unge i alderen 5-19 år. Årsaken til at så mange blir syke er trolig at de ikke lenger har hatt nok antistoffer mot kikhostebakterien i kroppen.

– Det er mye kikhoste i Norge og selv om dette er stort sett ufarlig hos ellers friske voksne og eldre barn, kan man være syk og plaget med hoste over mange uker. I tillegg står man i fare for å smitte små barn som ikke har rukket å bli vaksinert og for disse kan sykdommen være dødelig, sier Berg.

Når det gjelder stivkrampe skyldes denne sykdommen bakterier som finnes utendørs, spesielt i jord og skitt. Stivkrampe kan man ifølge Berg få ved forurensede sår hvis man ikke er tilstrekkelig vaksinert.

– Difteri er det også mulighet for å få hvis man ikke er godt nok vaksinert og da stort sett i form av difteri i sår. Både stivkrampe og difteri er svært uvanlig i Norge, men begge sykdommene kan være svært alvorlig, sier han.

LES OGSÅ: - Det er aldri for sent å ta HPV-vaksinen

Smart å oppdatere vaksinene før sommerferien

Dersom du er usikker på når du oppdaterte vaksinene dine sist eller hvilke vaksiner barna dine har tatt, kan du selv sjekke dette ved å logge deg inn på Mine vaksiner ved hjelp av Bank ID.

Dette kan ifølge Berg være ekstra smart å sjekke i disse dager dersom du planlegger en reise til fjerne strøk i sommerferien.

– Oppdatering før reiser til utlandet er viktig for difteri og polio, mens stivkrampe skyldes en bakterie som finnes i jorden over hele verden - så her er risikoen stort sett like stor uansett hvor du er, forklarer han.

– Avhengig av hvor du skal reise, kan det også være reisevaksiner du bør ta. Oversikt over aktuelle reisevaksiner finner du på Folkehelseinstituttets nettsider.

– Et annet aspekt når det gjelder reising er at helsevesenet ikke er like godt eller tilgjengelig ved alle reisemål hvis man skulle være uheldig å bli smittet. Ved fare for stivkrampe ved for eksempel forurensede sår, anbefaler vi at også immunglobuliner skal gis i tillegg til vaksine hvis det er lenge siden du er vaksinert. Immunglobuliner er vanskelig tilgjengelig mange andre steder i verden.

LES OGSÅ: Bruker flere tusen kroner på «flått-vaksinen» - men er den egentlig nødvendig?

Anbefalt vaksinering mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt

Alder Hvor
3 mndHelsestasjon - barnet får innkalling
5 mndHelsestasjon - barnet får innkalling
12 mndHelsestasjon - barnet får innkalling
2.klasse (7-8 år)Helsestasjon/skolehelsetjeneste - barnet får innkalling
10.klasse (15-16 år)Helsestasjon/skolehelsetjeneste - barnet får innkalling
ca. 25 årFastlege - bestill time selv
ca. 35 årFastlege - bestill time selv
ca. 45 årFastlege - bestill time selv
ca. 55 årFastlege - bestill time selv
ca. 65 årFastlege - bestill time selv
ca. 75 årFastlege - bestill time selv

Barn har tatt flere vaksiner

Når du logger deg inn for å sjekke hvilke vaksiner du og familien din har tatt, legger du kanskje merke til at du ikke har de samme vaksinene som barna dine.

Dette skyldes at nye vaksiner har kommet til i barnevaksinasjonsprogrammet årenes løp. Pneumokokk-vaksinen ble for eksempel først innført i barnevaksineprogrammet i 2006, mens vaksinen mot HIB (Haemophilus Influenzae B) ble innlemmet i 1992.

Pneumokokker kan gi sykdom hos både barn og voksne, men er mest alvorlig for små barn, eldre mennesker og personer med spesielle risikofaktorer som dårlig immunforsvar, alvorlige hjerte- lungesykdom eller andre kroniske sykdommer.

Pnemokokker kan være årsak til lungebetennelse, bihulebetennelse og ørebetennelse, men av og til kan infeksjonen få et alvorligere forløp, som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Dette kan i verste fall føre til varig skade eller død.

Hib-infeksjoner er i hovedsak farlig for de minste og før vaksinen ble innført i 1992 var dette den hyppigste årsaken til hjernehinnebetennelse hos små barn.

Ifølge Berg finnes det derfor ingen allmenn anbefaling om at friske voksne også bør ta disse vaksinene.

– Pneumokokk-vaksine anbefales eldre og noen risikogrupper. Hib-vaksine anbefales bare til noen få risikogrupper. MMR vaksinering derimot, det vil si vaksinen mot meslinger, røde hunder og kusma, anbefaler vi til alle voksne som er usikre på om de er vaksinert eller ikke har gjennomgått meslingesykdom, sier han.

LES OGSÅ: Yoga-girl ble hetset for vaksine-valget: «Lykke til, du har akkurat drept barnet ditt!»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer