Dårlig samvittighet:

Har du kronisk dårlig samvittighet for småting?

- Ingen skal være nødt til å gå gjennom livet med dårlig samvittighet for alt.

DÅRLIG SAMVITTIGHET: – Ofte er det snakk om ren og skjær psykologisk krigføring mot seg selv, og det kommer det sjelden noe godt ut av, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
DÅRLIG SAMVITTIGHET: – Ofte er det snakk om ren og skjær psykologisk krigføring mot seg selv, og det kommer det sjelden noe godt ut av, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du skulle ringt mamma. Besøkt bestemor. Tatt en kaffe med venninnen du ikke har møtt på år og dag. Ryddet i boden. Spilt spill med ungene. Trent mer. Lest den boka. Hatt romantisk kveld med kjæresten. I stedet fylles dagene av rutiner. Ingenting blir gjort, og du gnages opp innvendig av selv den minste lille ting. Virker det kjent?

Dårlig samvittighet er egentlig en følelse som skal hjelpe oss med å ta riktige valg og å være den beste versjonen av oss selv. Men gir du følelsen frie tøyler, havner den fort ute av kontroll, og du kan ende opp med kronisk dårlig samvittighet for alt og ingenting.

LES OGSÅ: De eneste 5 tingene du kan kontrollere i livet

Kan bli helseskadelig

På sikt kan det verste fall gå på helsa løs, skal vi tro psykolog Ivar Goksøyr ved Psykologvirke i Oslo, som verken ønsker å skremme unødvendig, ei heller bagatellisere.

EKSPERTEN: Psykolog Ivar Goksøyr ved Psykologvirke i Oslo. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Psykolog Ivar Goksøyr ved Psykologvirke i Oslo. FOTO: Privat Vis mer

– Ofte er det snakk om ren og skjær psykologisk krigføring mot seg selv, og det kommer det sjelden noe godt ut av, sier han og fortsetter:

– Om det blir helseskadelig eller ikke, kommer selvsagt an på alvorlighetsgraden. For de fleste vil det ikke være en helsetrussel, sett bort fra at den kommer i veien for ro og positive følelser. Har du kronisk dårlig samvittighet, skjør selvfølelse og vansker med å ansvarliggjøre andre eller ta imot hjelp fra andre, kan det likevel utgjøre en helsetrussel. Kronisk undertrykking av egne behov og følelser, samt overstrekking kan gå ut over immunsystemet, forklarer Goksøyr.

– Om du virkelig tør å kjenne etter på en ærlig måte, kan du kjenne på kroppen om det gjelder deg, tilføyer han.

Hjelp til selvhjelp

En av dem som lett kan kjenne seg igjen i det å ha dårlig samvittighet for både store og små ting, er forfatter Agnes Ravatn.

Det gikk til slutt så langt at det resulterte i selvhjelpsboka «Operasjon Sjølvdisiplin», som hun aller mest skrev for sin egen del. I årevis gikk hun nemlig til sengs med en stor, svart klump i magen fordi hun for eksempel stadig brukte halve arbeidsdagen på å sjekke Facebook og depresjonsfremkallende nettaviser.

Til tross for at hun har gitt ut egen selvhjelpsbok, får Ravatn fortsatt dårlig samvittighet av og til, spesielt hvis noe hun skulle ha gjort - men ikke gjorde, får negative konsekvenser for andre.

– Jeg får dårlig samvittighet dersom den frynsete selvdisiplinen min går utover andre enn meg selv. Det vil si, dersom andre får problemer fordi jeg for eksempel somler med å svare på en e-post. Eller dersom arrangøren og publikum får servert et dårlig foredrag eller lignende fordi jeg valgte å se sju episoder av en TV-serie dagen før, i stedet for å forberede meg skikkelig.

– Da er det også på sin plass å ha litt dårlig samvittighet, innrømmer Ravatn.

LES OGSÅ: Så skadelig er stress i lengden

DÅRLIG SAMVITTIHET: - Ingen skal være nødt til å gå gjennom livet med dårlig samvittighet for alt, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
DÅRLIG SAMVITTIHET: - Ingen skal være nødt til å gå gjennom livet med dårlig samvittighet for alt, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Overutviklet alarmsystem

Mange av dem som piner seg selv med skyldfølelse og dårlig samvittighet for hver minste ting, oppdager at de er mye strengere med seg selv enn med andre. Ville du straffet din beste venn på samme måte som du straffer deg selv?

Psykolog Goksøyr sier at samvittigheten vår av og til er som en overaktiv røykvarsler. Det er ikke alltid det brenner selv om alarmen går.

– Selv om du føler at du har gjort noe galt er det ikke sikkert du har det. Når du er klar over dette blir du også nødt til å ta ansvar for det, og minne deg selv på det når den gamle automatikken vil støte deg ut i kulda.

Ifølge Goksøyr kan alle scrolle på seg dårlig samvittighet i Facebook-feeden, og drukne i tidsåndens tusen krav. Når du i tillegg har mye usunn skyldfølelse ovenfor andre, kan den beste motgiften være å ansvarliggjøre andre.

– Når man har konstant dårlig samvittighet uten grunn er det ofte fordi man tar på seg for mye ansvar. Også for andres greier. Det som er viktig da er at du er villig til å ansvarliggjøre andre. Ha forventninger til at folk faktisk liker deg for den du er. Alle er hovedansvarlige for å bære sitt liv og sin smerte. Det å stille krav og forvente noe av noen er på mange måter en respektfull handling, forklarer Goksøyr.

– Til syvende og sist blir uansvarliggjøring av andre en bjørnetjeneste. Ingen skal være nødt til å gå gjennom livet med dårlig samvittighet for alt, avslutter Goksøyr.

Forfatter Agnes Ravatn har følgende tips til dem som ønsker bedre selvdisiplin for å bøte på den dårlige samvittigheten:

– Etabler rutiner! Tren på faste dager, arbeid i faste økter, planlegg middager for hele uka. Ja, det er kanskje kjedelig, men det er verdt det. Og kanskje viktigst av alt: Prøv å unngå fristelser. Legg telefonen så langt vekk fra deg når du arbeider at du må reise deg for å hente den. Og ikke ha godteri i huset dersom du vet at du er av typen som ikke klare å slutte å spise før det er tomt, råder hun.

​​

Kilder:

​LES OGSÅ: - Ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for å sende ettåringen i barnehagen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer