Dårlig samvittighet:

Har du kronisk dårlig samvittighet for småting?

- Ingen skal være nødt til å gå gjennom livet med dårlig samvittighet for alt.

DÅRLIG SAMVITTIGHET: – Ofte er det snakk om ren og skjær psykologisk krigføring mot seg selv, og det kommer det sjelden noe godt ut av, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
DÅRLIG SAMVITTIGHET: – Ofte er det snakk om ren og skjær psykologisk krigføring mot seg selv, og det kommer det sjelden noe godt ut av, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du skulle ringt mamma. Besøkt bestemor. Tatt en kaffe med venninnen du ikke har møtt på år og dag. Ryddet i boden. Spilt spill med ungene. Trent mer. Lest den boka. Hatt romantisk kveld med kjæresten. I stedet fylles dagene av rutiner. Ingenting blir gjort, og du gnages opp innvendig av selv den minste lille ting. Virker det kjent?

Dårlig samvittighet er egentlig en følelse som skal hjelpe oss med å ta riktige valg og å være den beste versjonen av oss selv. Men gir du følelsen frie tøyler, havner den fort ute av kontroll, og du kan ende opp med kronisk dårlig samvittighet for alt og ingenting.

LES OGSÅ: De eneste 5 tingene du kan kontrollere i livet

Kan bli helseskadelig

På sikt kan det verste fall gå på helsa løs, skal vi tro psykolog Ivar Goksøyr ved Psykologvirke i Oslo, som verken ønsker å skremme unødvendig, ei heller bagatellisere.

– Ofte er det snakk om ren og skjær psykologisk krigføring mot seg selv, og det kommer det sjelden noe godt ut av, sier han og fortsetter:

– Om det blir helseskadelig eller ikke, kommer selvsagt an på alvorlighetsgraden. For de fleste vil det ikke være en helsetrussel, sett bort fra at den kommer i veien for ro og positive følelser. Har du kronisk dårlig samvittighet, skjør selvfølelse og vansker med å ansvarliggjøre andre eller ta imot hjelp fra andre, kan det likevel utgjøre en helsetrussel. Kronisk undertrykking av egne behov og følelser, samt overstrekking kan gå ut over immunsystemet, forklarer Goksøyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer