Knekking i ledd:

Har du ledd som knekker?

- Det er vanlig at noen knekker fingre og nakke. Dette er som regel helt ufarlig, men denne knekkingen anbefales likevel ikke.

KNEKKING I LEDD: Knekker du leddene dine med vilje, eller har de vært i overkant knekkete og knirkete i det siste? Ekspertene forklarer hvorfor!  Foto: NTB scanpix
KNEKKING I LEDD: Knekker du leddene dine med vilje, eller har de vært i overkant knekkete og knirkete i det siste? Ekspertene forklarer hvorfor! Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Har du ledd som knekker og knirker fælt? Eller har du en litt plagsom kompis som konstant sitter og knekker fingrene sine når dere sitter og ser på TV? Knekkingen er som regel ikke farlig, og kommer ikke av at leddene faktisk knekker. Det er imidlertid usikkert om det er så lurt å sitte og fremprovosere «knekken», så det kan du jo eventuelt si til kompisen din neste gang.

- Det er ofte at leddene lager lyd når fingrene bøyes bakover, nakken vris i ulike posisjoner og skulderbladene trekkes sammen, sier Kristine Green Sandvik, manuellterapeut ved Ullevål og Tåsen Fysioterapi og Trening. 

- Hvorfor denne lyden lages er vi ikke helt sikker på, men det er nokså sikkert at det handler om at leddet har et vakuum i seg som endres når man beveger leddet til ytterstilling. 

Grunnen til vakuumet er at selve leddet er fylt med væske. 

- Leddvæsken holdes på plass av en tøybar kapsel som hindrer leddvæsken i å flyte utenfor leddet. Når det tøyes til en ytterstilling strekker kapselen seg og trolig dannes det en luftboble inne i leddet grunnet endring i trykket inne i kapselen. Når denne luftboblen flytter på seg lager leddet lyd, forklarer hun videre. 

Er du en «knekker» vet du at du ikke kan knekke leddene flere ganger rett etter hverandre. Det er fordi det tar tid å bygge opp vakuumet i leddene igjen. 

LES OGSÅ: Dette er den beste treningen mot vond rygg

Knekking eller knirking? 

Sigmund Sagberg Andersen, som driver Nydalen Kiropraktorklinikk, forteller at det er to forskjellige type lyder, med ulik årsak, som kommer fra leddene våre; knekking og knirking. Førstnevnte er helt ufarlig, mens sistnevnte kan bety at skjelettet er blitt litt skranglete. 

DIGG MED EN KNEKK? Har du knekkenakke føles det sikkert digg å få vridd litt godt på den i blant, men effekten går fort over.  Foto: Scanpix
DIGG MED EN KNEKK? Har du knekkenakke føles det sikkert digg å få vridd litt godt på den i blant, men effekten går fort over. Foto: Scanpix Vis mer

- Det kan komme rare lyder fra de fleste ledd i kroppen, men man pleier som regel å skille mellom to distinkte lyder. Den ene er et rent klikk, eller ofte kalt «knekk» på folkemunne, og er ofte forbundet med kiropraktorbehandling. Ved en såkalt manipulasjon av et ledd frigjøres gass fra leddvæsken og det er altså dette som lager knekkelyden. Det er et slags vakuum og kan sammenlignes med lyden man får når man åpner et syltetøyglass for første gang, forteller han. 

På fagspråket kalles lyden kavitasjon.

- Den andre lyden kalles krepitasjon. Denne minner mer om knirking og assosieres ofte med startfasen på slitasje. Denne lyden vil likevel føles annerledes og er også reproduserbar hver gang man beveger leddet, i motsetning til knekkelyden som kun er spontan og ikke kan gjentas før etter en stund. 

LES OGSÅ: Over 250 000 kvinner har benskjørhet

Forskjellige årsaker og forskjellige lyder

- Artrose gir også lyd, forteller Sandvik. 

KIROPRAKTOR: Sigmund Sagberg Andersen er kiropraktor og medeier ved Nydalen Kiropraktorklinikk.
KIROPRAKTOR: Sigmund Sagberg Andersen er kiropraktor og medeier ved Nydalen Kiropraktorklinikk. Vis mer

Artrose (slitasjegikt) er relativt vanlig, spesielt hos eldre. Hvert år settes det ifølge Norsk Helseinformatikk inn rundt 9000 hofteproteser i Norge, grunnet hofteartrose, men du kan få slitasjegikt i alle ledd, som i kneledd, i tommelen, nakken og ryggen. 

- Artrose er forandringer i bruskvevet, som dekker knokkelvevet i leddene, noe som er normalt med økende alder. Dette lager en helt spesiell lyd, mer som en seig kvist som brekker gradvis, forteller Sandvik. 

Ellers er «knekking» altså noe du sjeldent trenger å bekymre deg over. 

- Andre lyder fra ledd oppstår også for eksempel når sener og leddbånd knipser over benfremspring. Dette er ofte til unødig bekymring. Det er helt vanlig at ledd som beveger seg lager lyd – spesielt de mest bevegelig leddene våre som skuldre og knær. 

LES OGSÅ: Stramme hofteleddsbøyere kan gi smerter i nakken

Nei, kiropraktoren «knekker» ikke opp ryggen din

Andersen avliver også en ganske seiglivet myte om ledd og knekkelyder. 

- Det er en myte at kiropraktorer «flytter på eller knekker opp» ledd, forteller han.  

Det er ikke bare behandling av ledd, men også musklene og nervesystemet. Det kiropraktoren gjør er derimot å kartlegge hvilke ledd som ikke beveger seg for så å korrigere disse med det som kalles manipulasjon. 

- Dette gjøres med høy hastighet, men minst mulig kraft og således så skånsomt som mulig, forteller han. 

- En høyhastighets manipulasjon endrer refleks- og muskelaktiviteten rundt leddet. Dermed slipper spenningen i området og en normal bevegelighet, og etter hvert funksjon, kan oppnås. Derfor er det på mange måter nervesystemet som behandles. Denne behandlingen er som regel smertefri, men lokal ømhet kan selvsagt forekomme. Komplikasjoner er svært sjeldent et tema hvis behandlingen blir utført av autoriserte behandlere. 

Dette er dessuten heller ikke det eneste som skal til for at bevegelsesapparatet skal fungere så godt som mulig igjen. 

- Muskulaturen i området er ofte altfor anspent og må behandles, samtidig som annen muskulatur må styrkes. Likevel er er skjelettet og leddene som er selve bærebjelkene i bevegelsesapparatet. God bevegelse i alle ledd er da selvsagt avgjørende for en smertefri og optimal hverdag.

LES OGSÅ: Ågot fikk artrose allerede i 20-årene

Farlig å «knekke» selv?

KNEKKER IKKE OPP: Vi sier gjerne at kiropraktoren skal knekke opp ryggen vår, men det er ikke tilfellet.  Foto: Scanpix
KNEKKER IKKE OPP: Vi sier gjerne at kiropraktoren skal knekke opp ryggen vår, men det er ikke tilfellet. Foto: Scanpix Vis mer

Når du knekker fingre, nakke eller rygg selv stimuleres nervesystemet slik at du føler deg mer avspent (dog varer det jo ikke så lenge). Men til tross for at det kjennes digg ut er det ikke sikkert du bør fortsette med det. 

- Noen blir jo helt avhengig av det og føler seg mer bevegelige etterpå. De lærde strides, så det finnes nok ingen gode beviser verken for eller mot å drive egenmanipulering. Husk bare at noen synes det er fryktelig ekkelt å høre på – kanskje det er derfor det sies at det ikke er bra, sier Sandvik. 

Andersen mener på sin side at knekkingen kan slite på leddene over tid.

- Det er vanlig at noen knekker fingre, nakke og så videre. Dette er som regel helt ufarlig, men denne «knekkingen» anbefales likevel ikke da dette er ledd som allerede beveger seg nok.

Føler du at det hele tiden er behov for at du fremprovoserer en «knekk» kan det imidlertid bety at det er andre ledd i samme område på kroppen som ikke har så god bevegelighet som de burde. Disse leddene får du imidlertid, ifølge Andersen, ikke gjort noe særlig med på egenhånd, og løsningen er dermed heller å oppsøke behandling. 

LES OGSÅ: Derfor får du løperkne

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer