Celleprøve

Har du opplevd å blø når du skal ta celleprøve?

Det er viktig at alle kvinner over 25 år tar celleprøve, men det er ikke alltid prøvetakingen går etter planen. Ulike faktorer kan påvirke om prøven blir gyldig eller ikke.

CELLPRØVE: Å ta celleprøve er som regel ikke noe problem, men noen opplever å måtte ta prøven flere ganger for å få en gyldig prøve. FOTO: NTB Scanpix
CELLPRØVE: Å ta celleprøve er som regel ikke noe problem, men noen opplever å måtte ta prøven flere ganger for å få en gyldig prøve. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle kvinner over 25 år oppfordres til å ta celleprøve hvert tredje år, for å forebygge utvikling av livmorhalskreft. Det kan tas celleprøve fra ulike steder på kroppen – som oftest ved å skrape på slimhinnen med en liten børste, eller ved å bruke en tynn, hul nål inn i området, for å suge ut celler. Cellene analyseres ved et laboratorium.

Å ta en celleprøve tar ikke lang tid, og det kan gjøres både hos fastlege og gynekolog. Det er likevel noen prøver som ikke blir «gyldige», altså at de ikke kan tolkes på laboratorium. Det kan for eksempel skje ved at kvinnen begynner å blø, slik at det blir for mye blod i prøven. Men hvorfor skjer dette?

Husk dette før du skal ta celleprøve

For å øke sannsynligheten for en gyldig prøve, bør du:

  • Ikke ta undersøkelsen om du har menstruasjon
  • Ikke bruke tampong eller fødselspreventivt skum, gelé, eller vaginale kremer/medisiner

– Kvinner har forskjellige vevstyper på livmorhalsen: Plateepitel er utenpå livmorhalsen, og sylinderepitel er inni livmorhalsen. Hos unge kvinner som har mye østrogen, vil ofte sylinderepitelet krype ut på utsiden av livmorhalsen, og dette epitelet er mer lettblødende. Selv om man så vidt stryker borti med børsten, kan det blø ganske mye, forklarer Kristin Offerdal.

Offerdal er spesialist i gynekologi og fødselshjelp, og jobber hos Trondheimsgynekologene.

– Kvinner i fertil alder har større østrogenproduksjon, og det kan føre til at man lettere får slike blødninger. Det er derfor enda vanligere blant kvinner som bruker p-piller med østrogen, sier hun.

Kan være ulike grunner til at man begynner å blø

Det kan også være andre årsaker til at man blør under celleprøvetaking. Celleforandringer eller kjønnssykdommer kan også føre til at man lettere blør.

– Noen kvinner får blødninger under samleie, og det kan være på grunn av sylinderepitel. Men da er det viktig å utelukke at det kommer av celleforandringer eller seksuelt overførbare infeksjoner, slik som for eksempel klamydia, sier Offerdal.

Det er ikke uvanlig å blø litt når man tar en celleprøve, og Offerdal forklarer at de fleste får en gyldig prøve, selv om man blør litt. Men noen må ta celleprøven gjentatte ganger for å få en gyldig prøve.

– Om man er veldig lettblødende, kan man bruke diatermi for å brenne eller laserbehandle deler av slimhinnen, for å stoppe blødningene.

Selv om det er mer uvanlig med slike blødninger hos eldre kvinner, kan det være en annen grunn til at det er vanskelig å få tatt en celleprøve.

– Hos litt eldre kvinner som er i klimakteriet, kan det være vanskelig å ta celleprøve fordi man ikke får tatt ut nok celler, på grunn av mangel på østrogen. Om prøven blir mislykket, kan det være nødvendig at kvinnen tar stikkpiller med østrogen for å få en vellykket prøve, sier Offerdal.

CELLEPRØVE: En celleprøve tas ofte ved at man skraper på slimhinnen med en liten børste, som vist på bildet, før prøven sendes til laboratoriet. FOTO: NTB Scanpix
CELLEPRØVE: En celleprøve tas ofte ved at man skraper på slimhinnen med en liten børste, som vist på bildet, før prøven sendes til laboratoriet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Prøvene har blitt sikrere nå

Det har hendt at kvinner som har tatt celleprøven, har fått beskjed om at alt er i orden, men så har det i ettertid vist seg å være alvorlige celleforandringer. Dette skjedde blant annet med Thea Steen, som startet #sjekkdeg-kampanjen for å opplyse andre.

– Kvalitetssikring av prøvene har blitt mye lettere nå som man ikke kun ser på resultatene av celleprøven, men at man også ser på resultatene av HPV-testen. Tidligere var det noen falske negative prøver, men etter at disse endringene ble gjort, bidrar det til sikrere test, sier Offerdal, og legger til:

– Det aller viktigste er å ta celleprøven. De aller fleste av kvinnene som får livmorhalskreft, er de som ikke gjennomfører undersøkelsen.

LES OGSÅ: Ida har uhelbredelig livmorhalskreft: - Jeg er et levende eksempel på at det kan være for sent å vente til man er 25

Kan bli mulig å ta celleprøven hjemme

De færreste synes det er stas å ta celleprøve. Det er generelt ikke så gøy å sitte i gynekologstolen, men samtidig er det utrolig viktig. Og det finnes håp for de som synes selve undersøkelsen er vanskelig. Det jobbes nemlig med å utvikle en prøve som du kan ta hjemme, helt selv.

– Utstyret du bruker er en slags børste – det ser ut som en tynn pinne med en børste på tuppen. Du fører denne børsten inn i skjeden, og roterer rundt, før du tar den ut. Deretter sendes den til laboratorium, som kan avdekke om du har celleforandringer som krever grundigere undersøkelser, sier Mari Nygård, som leder en gruppe for HPV-basert epidemiologisk forskning ved Kreftregisteret.

Dette prosjektet ble startet opp fordi 20 prosent av alle norske kvinner ikke tar celleprøven hvert tredje år, slik som anbefalt.

– Vi gjennomførte den første studien i 2012, og tilbakemeldingene vi fikk via spørreskjemaer var veldig gode. Så å si alle mente at det var ålreit å gjøre det hjemme, det var kun noen få som sa at det eneste de savnet var den tryggheten man får ved prøvetaking hos legen, forklarer Nygård.

Like trygt å ta celleprøve hjemme som hos legen

Sammen med prøven får man en grundig beskrivelse av hvordan det skal gjøres. Selve testen er veldig enkel å utføre.

– I den andre studien undersøkte vi grundigere hvor trygg prøven som tas hjemme er. Det viktigste er at man ikke overser forstadier av krefttilfeller, sier Nygård.

For å kontrollere dette, ble pasienter som skulle til behandling fordi de hadde forstadier til livmorhalskreft, spurt om å ta testen hjemme. Deretter skulle de ta samme test hos legen, som ved en vanlig gynekologisk undersøkelse.

– Pasientene tok to prøver hjemme, og én hos legen. Deretter undersøkte vi resultatet, og vi så stort sett ingen forskjell fra de ulike prøvene som ble tatt. Det viser at hjemmeprøvene er like sikre som prøven som tas hos lege, noe som er kjempebra!

Nygård tror og håper at hjemmetesting vil bli en mulighet for alle kvinner i løpet av noen år, og hun forklarer at de jobber med å finne en løsning på sikt.

– Programmet har nylig blitt endret – nå tas det en HPV-test i tillegg til celleprøven. Selve prøvetakingen er ikke annerledes for kvinnene, men det blir brukt en annen teknologi på laboratoriumet. Dette må komme ordentlig på plass, før vi kan finne en ordning på hjemmetesting, sier Nygård.

– Grunnen til at hjemmeprøver er en god idé, er for å få med de som ikke tør eller vil ta den vanlige celleprøven hos fastlege eller gynekolog. På den måten kan vi fange opp flere folk, sier Offerdal.

Hun mener allikevel at man bør være obs på at det kun er celleforandringer man sjekkes for, og ikke noe annet.

– Det er ofte slik at kvinner har flere spørsmål når de først skal gjennomføre en gynekologisk undersøkelse. Da kan man stille spørsmål om ting man lurer på, i tillegg til å sjekke eggstokker og livmor med ultralyd, for å se at alt ser fint ut.

LES OGSÅ: Beate var 27 år, gravid med sitt andre barn, men hadde aldri tatt celleprøve. Så kom kreftbeskjeden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer