ASMR:

Har du opplevd å få en «hjerneorgasme»?

En kriblende følelse som hevdes å kunne hjelpe med både søvn og stress.

AVSLAPPENDE: ASMR beskrives gjerne som en kriblende følelse som starter i hodet. FOTO: NTB
AVSLAPPENDE: ASMR beskrives gjerne som en kriblende følelse som starter i hodet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Lenge tenkte ikke psykologspesialist Jan Ole Hesselberg over hva kriblingen han kjente – som startet i hodet, og beveget seg nedover høyre siden av kroppen, var. Så hørte han om ASMR på en podcast.

- Jeg husker veldig godt da jeg først hørte om fenomenet, og skjønte at «det der har jo jeg og», forteller psykologen KK.

Og han er nok ikke alene om å ha fått en slik åpenbaring. Fenomenet ASMR - autonom sensorisk meridiansk respons, eller «hjerneorgasmer» som det ofte kalles, er lite pratet om og forsket på, og for mange er det nok fremdeles ukjent. Det er ikke noe man snakker om – det er vanskelig å beskrive, men på nettet, særlig på Youtube, finner mennesker som opplever ASMR hverandre.

Men hva er det egentlig?

- Det er en kriblende følelse, som starter i hodet og sprer seg nedover kroppen – gjerne slik at det går over ryggen og ut i armer og bein. Det utløses av noe man ser, hører, føler eller tenker på, forklarer Hesselberg.

LES OGSÅ: Norsk studie: - Mindfulness virker

Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg opplever ASMR. FOTO: Vidar Nordli-Mathisen
Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg opplever ASMR. FOTO: Vidar Nordli-Mathisen Vis mer

Hvisking, omsorg og tapping

På kort tid har millioner av mennesker oppdaget at videoer, særlig med fokus på forskjellige lyder, gir dem denne følelsen, som beskrives som avslappende.

- Det er påstått at ASMR kan lette symptomer ved depresjon, smerte og stress og antas å fungere som avslappende, forteller Ståle Pallesen, psykolog og søvnforsker ved Universitetet i Bergen.

Det ser imidlertid ut til at det kun er noen utvalgte som opplever dette. Det er dessuten svært varierende hva de som opplever ASMR responderer på.

- Det ser ut til å være individuelle forskjeller med tanke på hvordan man responderer på utløserne – det vil si om man faktisk oppnår ASMR. ASMR overlapper trolig med andre kjente avspenningsteknikker, sier Pallesen.

- Typiske utløsere er hvisking, at man føler man er tett på noen som gir en omsorg, som en medisinsk undersøkelse, en som børster ens hår og så videre, lyder som tapping med fingerneglene, eller å se folk som utfører sakte bevegelser og/eller gjentatte bevegelser.

LES OGSÅ: Duftene som får deg til å slappe av

Bra for søvnen?

Hesselberg forteller at rundt 75 prosent oppgir at det er hvisking som er triggeren. Den mest populære ASMR-kanalen på Youtube i dag heter «Gentle Whispering ASMR», men det finnes altså videoer av alt fra mennesker som spiser og lager høye spiselyder inn i mikrofonen, skraping og tapping med neglene, knitring med papir, at det skjæres i såpestykker, støvsugelyder og flybråk. Og alle skal kunne gi noen mennesker en spesiell følelse i kroppen.

POPULÆRT: Mange har oppdaget ASMR-videoene, men det er kun noen av oss som får den kriblende følelsen. Mange ser videoene før leggetid, og det hevdes de kan gjøre det lettere å få sove. FOTO: NTB
POPULÆRT: Mange har oppdaget ASMR-videoene, men det er kun noen av oss som får den kriblende følelsen. Mange ser videoene før leggetid, og det hevdes de kan gjøre det lettere å få sove. FOTO: NTB Vis mer

Flere av videoene skal, ifølge navnene, også kunne gjøre det lettere for de som ser dem å sove. Engelske forskere som har undersøkt fenomenet fant i en studie publisert i 2015 at 98 bruker ASMR for å slappe av. 82 prosent rapporterte at de bruker ASMR for å få sove, mens 70 prosent brukte det for å redusere stress. I denne studien oppga også 38 prosent av deltakerne med kroniske smerter at ASMR bedret symptomene, mens 40 prosent mente det ikke hadde en slik effekt.

Det er forsket lite på ASMR, og den nevnte studien er en av svært få. Ei heller finnes det kontrollerte studier på effekten ASMR skal kunne ha på søvn, forteller Pallesen ved UiB, mens han forklarer at de fleste som opplever dette forsøker å oppnå ASMR før de legger seg om kvelden.

LES OGSÅ: Problemer med å sove?

Kobles med synestesi

Ifølge Hesselberg kan det lille som er gjort av forskning tyde på at det kan være en sammenheng mellom ASMR og synestesi, da man har sett at en del av de som opplever ASMR også har synestesi. Ved synestesi har man en slags sammenblanding av sansene, slik at man for eksempel «ser» farger når man hører en lyd eller at man opplever at alle bokstaver eller ord har vær sin farge. Ellers vites altså lite om fenomenet.

- Det er nok en ganske dårlig definert kategori, men det ligner jo på gåsehud eller når man på engelsk sier at man får «shivers down my spine» når man opplever noe fint, sier Hesselberg.

- Det interessante er at de som har det beskriver det på samme måte, og når man har testet i laboratorium har man sett at hos de som har det så senker pulsen seg når de ser eller hører noe som trigger dem, mens de som ikke har det ikke får lavere puls.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer