ASMR:

Har du opplevd å få en «hjerneorgasme»?

En kriblende følelse som hevdes å kunne hjelpe med både søvn og stress.

AVSLAPPENDE: ASMR beskrives gjerne som en kriblende følelse som starter i hodet. FOTO: NTB
AVSLAPPENDE: ASMR beskrives gjerne som en kriblende følelse som starter i hodet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Lenge tenkte ikke psykologspesialist Jan Ole Hesselberg over hva kriblingen han kjente – som startet i hodet, og beveget seg nedover høyre siden av kroppen, var. Så hørte han om ASMR på en podcast.

- Jeg husker veldig godt da jeg først hørte om fenomenet, og skjønte at «det der har jo jeg og», forteller psykologen KK.

Og han er nok ikke alene om å ha fått en slik åpenbaring. Fenomenet ASMR - autonom sensorisk meridiansk respons, eller «hjerneorgasmer» som det ofte kalles, er lite pratet om og forsket på, og for mange er det nok fremdeles ukjent. Det er ikke noe man snakker om – det er vanskelig å beskrive, men på nettet, særlig på Youtube, finner mennesker som opplever ASMR hverandre.

Men hva er det egentlig?

- Det er en kriblende følelse, som starter i hodet og sprer seg nedover kroppen – gjerne slik at det går over ryggen og ut i armer og bein. Det utløses av noe man ser, hører, føler eller tenker på, forklarer Hesselberg.

LES OGSÅ: Norsk studie: - Mindfulness virker

Hvisking, omsorg og tapping

På kort tid har millioner av mennesker oppdaget at videoer, særlig med fokus på forskjellige lyder, gir dem denne følelsen, som beskrives som avslappende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer