Grått hår:

Har du plutselig fått grått hår? Dette kan det skyldes

- Interessant og overraskende, sier norsk professor.

SKADER PIGMENTENE: Ifølge studien utløser stress nerver som er involvert i flukt-eller-kamp-responsen, som igjen forårsaker permanent skade på pigmentene i hårsekkene. FOTO: NTB
SKADER PIGMENTENE: Ifølge studien utløser stress nerver som er involvert i flukt-eller-kamp-responsen, som igjen forårsaker permanent skade på pigmentene i hårsekkene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er vel de færreste av oss som liker tanken på at kroppen, huden og håret vårt eldres. Selv om det selvfølgelig er en naturlig prosess, og at linjer og alderstegn absolutt kan være vakkert, er det noe mange av oss ønsker å utsette lengst mulig. Da kan det være greit å være bevisst på at stress og livsstilen din kan påvirke aldringen mer enn du kanskje tror.

Har du allerede funnet noen grå hår? Det kan faktisk skyldes stress, ifølge en studie fra Harvard University i USA, som er publisert i tidsskriftet Nature.

Ifølge studien utløser stress nerver som er involvert i flukt-eller-kamp-responsen, som igjen forårsaker permanent skade på pigmentene i hårsekkene.

- Alle har en anekdote om hvordan stress påvirker kroppen deres, spesielt huden og håret - det eneste vevet vi kan se utenfra. Vi ønsket å forstå om denne koblingen finnes, og i så fall hvordan stress fører til forandringer i kroppsvevet. Og dessuten var vi genuint nysgjerrige på om stress faktisk fører til grått hår, har forskeren Ya-Chieh Hsu uttalt i en pressemelding.

Forskerne konkluderte altså med at ja, stress kan gjøre deg gråhåret!

- Overraskende

Studien har fått oppmerksomhet i store deler av verden, også her i Norge.

- At stress påvirker somatiske stamceller slik som det er vist i dette studiet er interessant og overraskende.

Det sier Magnar Bjørås, som er professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin på NTNU til KK.

- Kan mindre stress forsinke aldringsprosessen?

- Det er mulig. Men vi skal også huske at vi har ulike forutsetninger for å tåle stress, så man skal være forsiktig med å generalisere, påpeker han.

PERMANENT SKADE: Når du først har fått grå hår, er det ikke noe du kan gjøre for å fikse skaden. NTB Scanpix
PERMANENT SKADE: Når du først har fått grå hår, er det ikke noe du kan gjøre for å fikse skaden. NTB Scanpix Vis mer

Slik ble studien gjennomført

Gjennom en serie eksperimenter på mus, hvor forskerne utsatte dem for en rekke stressende situasjoner, oppdaget forskerne at pelsen etter hvert ble grå.

Stresset påvirket de pigmentskapende stamcellene, og skaden var permanent. Det betyr at det ikke er mulig å bli kvitt de grå hårene igjen når de først har kommet (uten å farge det selvfølgelig).

- Da vi begynte å studere dette, forventet jeg at stress var dårlig for kroppen - men den skadelige effekten av stress som vi oppdaget, var utenfor det jeg forestilte meg, uttalte forskeren i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Naturlig grått hår: Grått er hot!

Stress kan være helseskadelig

- Det er mange studier som dokumenterer en sterk sammenheng mellom stress/utbrenthet og ulike fysiske helseplager. Det kan være hodepine, smerter, søvnvansker og hjertebank.

Det sier Monica Martinussen, som er professor ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet.

Martinussen kjenner ikke til sammenhengen mellom stress og grått hår, men bekrefter at stress er belastende for kroppen på mange måter.

- Ofte er det disse plagene som gjør at personen tar kontakt med fastlegen og ikke at man føler seg overbelastet. Kroppen sier ifra om at nå er det for mye, sier hun.

Har du allerede fått noen grå hår? Da kan det være en mager trøst at grått hår faktisk er trendy og hot!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer