Elveblest

Har du plutselig fått utslett og skjønner ikke hvorfor?

Det kan faktisk komme av sol, stress, kremer og pollen.

ELVEBLEST: Det kan være mange årsaker til elveblest og utslettet kan i noen tilfeller utløst av solen. FOTO: NTB Scanpix
ELVEBLEST: Det kan være mange årsaker til elveblest og utslettet kan i noen tilfeller utløst av solen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du hatt elveblest, eller urticaria, noen gang er du ikke alene. Man regner med at rundt 20 prosent av oss vil oppleve å få det en gang i løpet av livet, og kvinner er mest utsatt for kronisk elveblest. Men hva som er årsaken til de kløende utslettene er ikke alltid så lett å vite.

- Årsaken til at man utvikler urticaria er mange, men svært ofte finner man ikke en spesifikk årsak til utslettet. Dette gjelder spesielt ved kronisk urticaria, sier Kjersti Danielsen, som er forsker ved Universitetet i Tromsø og hudspesialist ved Nordnorsk hudlegesenter.

Hun forteller at akutte elveblest-utbrudd primært er forårsaket av at mastcellene (en type bevegelig bindevev celle som er av betydning for immunforsvaret) aktiveres og skiller ut histamin. I sjeldnere tilfeller kan det være en del av en allergisk reaksjon mot antibiotika, lateks eller mat.

- Uricaria kan også forekomme etter hudkontakt med ulike allergener. Enkelte medikamenter og planter kan gi urtikaria-reaksjon uten at det er en reel allergisk mekanisme bak, slik som den velkjente reaksjonen man får når man er i kontakt med brennesle. I sjeldnere tilfeller kan fysiske stimuli slik som kulde gi akutt urticaria.

- Selv om en del av oss vil oppleve å få elveblest i løpet av livet, er det under en tredjedel av disse igjen som utvikler kronisk urticaria (urticaria i mer enn seks uker). Årsaken til at du får det er gjerne sammensatt, samtidig som det også finnes kroniske sykdommer som kan utløse utslettene. Det er derfor viktig med en grundig sykehistorie når hudsykdommen skal vurderes, sier Danielsen.

Kan komme av stress og sol

Ifølge Rolah Lønning, kosmetisk lege ved Be Well-klinikken i Stavanger og forfatter av boken Frisk Hud, kan du blant annet også oppleve å få elveblest av både sol og stress. Pollenallergi kan også ses i form av elveblest.

- Vanlige allergiske årsaker er planter som brennenesle, kosmetikk og visse typer medisiner. Mindre vanlige årsaker er sollys-, kulde-, trykk- og stressindusert urticaria. Utslettet sees som små røde hevelser i huden som klør. Alle kan få urticaria-reaksjoner, men kvinner og unge voksne er noe mer utsatt enn andre.

Får du utslett når du stresser, er det flere grunner til det.

- Ja det er riktig at man kan få stress-utløst urticaria. Mekanismen bak dette er kompleks og varierer, forteller Lønning.

- Stress kan alene gi reaksjoner i hud, og forverring av allerede eksisterende sykdommer som for eksempel psoriasis og akne.

I tillegg påvirker stress kroppens immunforsvar negativt, noe som igjen påvirker kroppens evne til å tolerere eller reagere på diverse stimuli.

- I forbindelse med høyt stressnivå vil huden ofte bli mer sensitiv for ting man vanligvis ikke ville reagert på som for eksempel diverse typer mat, eller kosmetiske ingredienser, som igjen kan gi en elveblest-reaksjon, forklarer Lønning.

Pollen, jordbær og vin kan gi elveblest

Opplever du å få elveblest i disse dager, uten å finne noen annen årsak, kan det være at du reagerer på pollen. Utslettene er ikke den vanligste årsaken reaksjonen på pollenallergi, men den forekommer. Har du pollenallergi kan du også ha en kryssallergi som gjør at du også reagerer på noen matvarer. Dette kan blant annet gjelde rå epler, pærer, gulrot, agurk, selleri og en del andre nøtter.

- Noen matvarer kan også gi elveblest uten at det er allergi, slik som jordbær. Dette er histaminfrigjørende bær, hvilket betyr at det kan gi reaksjoner i form av utslett, forteller Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund.

En annen ting er det nok spesielt lurt å huske på nå når det kanskje er mye både pollen, sol og vin;

- Alkohol kan jo forsterke reaksjonen på pollen, og samtidig er det noen som får elveblest av vinen, sier Bistrup.

Vin er i likhet med jordbær (som dessuten ofte også dukker opp med vinglasset i solen) histaminfrigjørende, og kan dermed gi utslett uten at det betyr at du er allergisk.

Går fort over av seg selv

Behandling og forebygging mot elveblest er i utgangspunktet rett og slett å holde seg unna det du reagerer på.

- For de vanligste typene av elveblest er ikke behandling videre nødvendig da utslettet gir seg i løpet av et par dager til uker. For å behandle utslettet vil antihistaminer som zyrtec og hydrokortison salve roe det ned betraktelig. Har du derimot angioødem (hevelser i dypere lag av huden, samt slimhinner) og hevelser i munn og svelg i tillegg til utslettet vil øyeblikkelig hjelp være nødvendig, sier Lønning.

AV ANTIBIOTIKA: Noen kan få utslettene som en allergisk reaksjon for eksempel på antibiotika.  Foto: Bjørn Rørslett / Samfoto / Scanpix
AV ANTIBIOTIKA: Noen kan få utslettene som en allergisk reaksjon for eksempel på antibiotika. Foto: Bjørn Rørslett / Samfoto / Scanpix Vis mer

Vet du at det er pollen du reagerer på er det hakket vanskeligere å holde seg unna, men heldigvis er det noen råd du kan følge;

- Da er det de klassiske rådene som å ikke lufte når det er veldig varmt ute. Ta antihistaminer hele pollensesongen, selv på de dagene det er lite spredning. Vær forsiktig med hard fysisk trening ute på dager med mye pollen. Bruk caps og solbriller så du ikke får pollenstøv i øynene.

- Capsen gjør også at det ikke setter seg i håret så du tar det med inn og får det i sengen og så videre. For noen kan det også være lurt å skifte putevar ofte. Det kan også være lurt å skylle håret før du legger deg, sier Bistrup.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer