Diabetes:

Har du prediabetes?

Svært mange har et forstadium til diabetes, og svært mange har sykdommen uten å vite det.

DIABETES: 200 000 har påvist diabetes. Mange vet ikke at de har det. FOTO: NTB Scanpix
DIABETES: 200 000 har påvist diabetes. Mange vet ikke at de har det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Omkring 200 000 har påvist diabetes type 2 i Norge. Like mange har sannsynligvis sykdommen uten å vite det. Samtidig befinner sannsynligvis omtrent like mange seg i et forstadium til sykdommen, ifølge generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot.

- Det vi ser ut fra blant annet HUNT-undersøkelser, er at det er omtrent like mange som har uoppdaget diabetes type 2 som de som vet de har det.

I tillegg har svært mange det som kalles prediabetes.

- Prediabetes beskriver de som har nedsatt glukosetoleranse – altså en nedsatt toleranse for sukker i kroppen, forklarer Allgot.

- Dette er et forstadium til diabetes, så om du har prediabetes er det for eksempel ikke noe lurt å gå opp i vekt om du allerede er overvektig, du bør spise sunt, og du bør være i fysisk aktivitet.

Arv og livsstil

Tidligere har man snakket om diabetes type 2 mer eller mindre som en ren livsstilssykdom. I dag vet vi også at det er en betydelig arvelig komponent. Likevel er det mye man kan gjøre for å redusere risikoen for diabetes type 2.

- Utvikling av diabetes type 2 skyldes et samspill mellom genene vi har arvet og livsstilen vår. Sannsynligheten for å få diabetes type 2 er mye høyere dersom foreldre eller søsken har diabetes type 2, enn om ingen i familien har sykdommen, sier NTNU-professor og diabetesekspert Bjørn Olav Åsvold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer