Omkring 200 000 har påvist diabetes type 2 i Norge. Like mange har sannsynligvis sykdommen uten å vite det. Samtidig befinner sannsynligvis omtrent like mange seg i et forstadium til sykdommen, ifølge generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot.
- Det vi ser ut fra blant annet HUNT-undersøkelser, er at det er omtrent like mange som har uoppdaget diabetes type 2 som de som vet de har det.
I tillegg har svært mange det som kalles prediabetes.
- Prediabetes beskriver de som har nedsatt glukosetoleranse – altså en nedsatt toleranse for sukker i kroppen, forklarer Allgot.
- Dette er et forstadium til diabetes, så om du har prediabetes er det for eksempel ikke noe lurt å gå opp i vekt om du allerede er overvektig, du bør spise sunt, og du bør være i fysisk aktivitet.

– Diabetes type 1 er hundre prosent uflaks
Arv og livsstil
Tidligere har man snakket om diabetes type 2 mer eller mindre som en ren livsstilssykdom. I dag vet vi også at det er en betydelig arvelig komponent. Likevel er det mye man kan gjøre for å redusere risikoen for diabetes type 2.
- Utvikling av diabetes type 2 skyldes et samspill mellom genene vi har arvet og livsstilen vår. Sannsynligheten for å få diabetes type 2 er mye høyere dersom foreldre eller søsken har diabetes type 2, enn om ingen i familien har sykdommen, sier NTNU-professor og diabetesekspert Bjørn Olav Åsvold.

Arveligheten skyldes summen av flere ulike gener. Noen av dem påvirker insulinproduksjonen, mens andre har betydning for hvordan insulinet virker. Det er altså ikke ett enkelt gen som disponerer for diabetes.
- Arv er som regel ikke nok til at en utvikler diabetes type 2. Ugunstige livsstilsforhold må til i tillegg, og de går det heldigvis an å gjøre noe med ved å gå ned i vekt, spise sunnere og være regelmessig fysisk aktiv, fortsetter Åsvold.
LES OGSÅ: Forskjellen på høyt og lavt stoffskifte
Kan redusere risikoen med 50 prosent
Og dette er altså spesielt viktig om du allerede har prediabetes.
- Med prediabetes menes at blodsukkeret er litt forhøyet, i gråsonen mellom normalt blodsukker og diabetes. Alle med diabetes type 2 har verdier i denne gråsonen i tida før en får diabetes. Prediabetes kan derfor være et varsel om at diabetes er i ferd med å utvikle seg. Men veldig mange med prediabetes fortsetter å ha slike grenseverdier i mange år uten å utvikle diabetes. Det er altså ikke slik at prediabetes er ensbetydende med at en kommer til å utvikle diabetes, påpeker Åsvold.
Han påpeker at det er vanskelig å tallfeste forekomsten av prediabetes, fordi man bruker ulike kriterier og målemetoder, men han forteller at forekomsten er høy, spesielt hos eldre.
Har du en økt risiko for å utvikle diabetes er det livsstilsendringer som gjelder.
- Med vektnedgang, kostendringer og regelmessig fysisk aktivitet kan sannsynligheten for å utvikle diabetes reduseres med om lag 50 prosent. Hvis en har prediabetes og overvekt eller fedme, ser det ut til at en varig vektnedgang på minst 5 prosent av utgangsvekta er viktig hvis en skal hindre diabetes i å utvikle seg, forteller Åsvold.
LES OGSÅ: Ja, det er farlig å ta seg en festrøyk i ny og ne!

Diffuse symptomer
Det er imidlertid ikke så lett å vite om risiko eller om du allerede har sykdommen, om du ikke har vært hos legen. Diabetes type 2 har diffuse, snikende symptomer, og derfor går mange i flere år før de får en diagnose.
- Symptomene er gjerne at du er trøtt, slapp og sliten, og de kommer ikke fra en dag til en annen. Derfor er det mange som har diabetes type 2 uten å vite det, sier Allgot.
Lurer du på om du er i risikosonen kan en enkel test på internett gi deg en god pekepinn. På Diabetesrisiko.no finner du en risikokalkulator som ved hjelp av enkel informasjon om deg, som alder og vekt kan si noe om hvorvidt du har forhøyet risiko for å utvikle sykdommen.
- Har du svært forhøyet risiko bør du ta en tur til legen. Har du litt forhøyet risiko bør du sørge for å spise sunt og være i fysisk aktivitet, sier Allgot.
Han er opptatt av å få frem at du ikke må trene for å senke risikoen betydelig. Det viktige er at du er i bevegelse og har en generell sunn livsstil.
- Gå turer og gå i trapper. I tillegg må du spise sunt, og slutte å røyke, sier Allgot.
