Mandelsteiner

Har du små illeluktende klumper i munnen? Da er det mulig du har mandelstein

Det er et plagsomt, men svært vanlig problem.

DÅRLIG ÅNDE: Har du noen små, gul-hvite og illeluktende klumper i munnen? Det kan være mandelstein.  Foto: Shutterstock / Dean Drobot
DÅRLIG ÅNDE: Har du noen små, gul-hvite og illeluktende klumper i munnen? Det kan være mandelstein. Foto: Shutterstock / Dean Drobot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du slitt med dårlig ånde og funnet en eller flere gulhvite små klumper bak i munnen som stinker helt forferdelig når du knuser dem mellom fingrene? Dette er mest sannsynlig mandelsteiner, eller detrituspropper som heter på fagspråket.

Disse er ikke farlige, men kan være ganske ekle og irriterende dersom de dukker opp med jevne mellomrom.

LES OGSÅ: Blør det når du pusser tennene?

Mandelsteiner er et vanlig problem

Guro Haugen Fossum, som er øre-nese-halsspesialist ved Oslo universitetssykehus, forteller at mandelsteiner er et vanlig problem som forekommer i alle aldre, og er like vanlig hos kvinner som hos menn.

MANDELSTEIN: Mandelsteiner er gulhvite klumper som dannes i naturlige krypter bak i mandlene våre.  Foto: smuay - Fotolia
MANDELSTEIN: Mandelsteiner er gulhvite klumper som dannes i naturlige krypter bak i mandlene våre. Foto: smuay - Fotolia Vis mer

- Mandelsteiner i seg selv er svært vanlig. Litteraturen spriker, men man antar at minst ti prosent av befolkningen har dette. I tillegg er det svært mange som ikke vet at de har mandelsteiner før de eventuelt drar til en undersøkelse av svelg.

Hva består disse klumpene av?

- Mandelsteiner er fremmedmateriale bestående av bakterier og organisk debris (avskallede døde slimhinner og bakterier) som dannes i naturlige krypter i mandlene. Dette materialet kan kalsifisere - altså få kalk i seg og se hvitt ut på CT-bilder.

Når man knuser en mandelstein vil den lukte vondt, da det er svovelforbindelser i den.

- Mange tror de har dårlig ånde på grunn av mandelsteinene, men litteraturen hevder imidlertid at mandelstein svært sjeldent er årsaken til dette, sier hun.

MANDELSTEINER: Til venstre ser du dannelse av mandelsteiner.  Foto: Alila Medical Images / Alamy/All Over Press
MANDELSTEINER: Til venstre ser du dannelse av mandelsteiner. Foto: Alila Medical Images / Alamy/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Har du problemer med tørr munn?

Kan føre til infeksjoner i hulrommene

Videre forteller Haugen Fossum at mandelsteiner er et ufarlig problem som sjelden fører til store plager.

- Som regel er mandelstein noe man ikke vet at man har, og oppdager det tilfeldig. Siden noen av steinene består av døde og levende bakterier kan de føre til mini-infeksjoner i kryptene, og eventuelt infeksjon i mandelen.

- Hos en øre-nese-halslege kan pasienten med mandelsteiner også presentere problemer som for eksempel dårlig ånde, halsirritasjon eller fremmedlegemefølelse, forklarer hun.

Q-TIPS: Dersom mandelsteinene plager deg kan du prøve å plukke dem ut selv med for eksempel en Q-tips.  Foto: yurakp - Fotolia
Q-TIPS: Dersom mandelsteinene plager deg kan du prøve å plukke dem ut selv med for eksempel en Q-tips. Foto: yurakp - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor får du sovesmak i munnen

Behandling mot mandelsteiner

Dersom mandelsteinene ikke gir symptomer eller plager, trenger man ikke gjøre noe. Skulle det derimot plage deg, kan du ifølge Haugen Fossum prøve følgende råd:

- Det finnes mange former for behandling og kjerringråd mot mandelstein, men det er ikke noen forskning som viser varig effekt. Mange forsøker skylling, gurgle med saltvann, massere mandlene samt å fjerne steinene direkte med en Q-tips eller lignende.

- Noen har også forsøkt antiseptisk skylling og antibiotika, men dette har heller ingen varig effekt. Antibiotika skal kun brukes dersom det er påvist en infeksjon.

Hva kan man gjøre dersom mandelsteinene er et ordentlig problem?

- I svært sjeldne tilfeller kan man anbefale tonsillektomi - å fjerne mandlene. Da bør imidlertid alle andre tiltak være forsøkt, og mandelsteinene må gi pasienten dårlig ånde og kronisk infeksjon i mandlene, sier Haugen Fossum.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer