FØRSTEHJELP: Det å tråkke over eller forstue ankelen er utrolig vondt. Med riktig førstehjelp kan du imidlertid minske skadene.  Foto: Milena Boniek / PhotoAlto
FØRSTEHJELP: Det å tråkke over eller forstue ankelen er utrolig vondt. Med riktig førstehjelp kan du imidlertid minske skadene. Foto: Milena Boniek / PhotoAlto Vis mer

Skader

Har du tråkket over?

Med riktig behandling kan du minske skadene.

Treningsskader kan være noe skikkelig herk, og dersom du er en ivrig løper eller jogger, har du helt sikkert på et aller annet tidspunkt opplevd å tråkke over eller forstue ankelen. Ikke bare er dette utrolig smertefullt når det skjer, men blir ikke skaden behandlet riktig kan det også føre til langvarige problemer og slitasje.

Så hvordan skal man behandle overtråkk eller forstuing?

LES OGSÅ: Førstehjelpen du virkelig bør kunne

Ulike nivåer av skaden

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no kan en rekke enkle behandlingsmetoder minimere skadene ved overtråkk eller forstuing, og jo fortere du får gjort den nødvendige førstehjelpen, jo kjappere vil skaden leges.

Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett.

Det er tre forskjellige «nivåer» av forstuing:

1. Lett forstuing
Her kan du belaste beinet like etter skaden, men du kjenner at du må halte litt når du går. Ankelen din er antagelig litt hoven, enten bare foran, eller under knoken på utsiden av ankelen.

2. Moderat forstuing
Du kan belaste beinet hvis du trår veldig forsiktig. Du halter skikkelig når du går og klarer ikke å løpe eller gå på tå. Ankelen er vondt og hoven og det kan være litt «slark» i ankelleddet.

3. Alvorlig forstuing
Du klarer ikke tråkke på beinet i det hele tatt. Det er kraftig hevelse på begge sider av ankelen, og det er slark i ankelleddet.

LES OGSÅ: Å krysse armene kan hjelpe mot smerte

 

 

 

 

Slik behandler du skaden

Det viktigste du kan huske på når det gjelder behandling av eventuell forstuing/overtråkk er førstehjelp, og dersom du pugger ordet RIKE ligger du godt an.

Rike står for Ro, Is, Kompresjon og Elevering.

Ro:
Den skadede ankelen/foten skal holdes i ro de første 24-48 timer for å hindre en eventuell forverring av skaden.

Is:
På det skadede stedet legges noe kaldt. Man kan bruke spesielle ispakninger, pose med isterninger eller for eksempel en pose med frosne erter. Isen må aldri legges direkte på huden fordi det kan føre til forfrysning. Ha noe stoff, for eksempel et par tynne håndkler, mellom huden og isen.

Legg is på i 20 minutter hver time. Som et minimum må skaden behandles med is i tre timer, men en kan godt ha effekt av is hele det første døgnet.

Kompresjon:
Utenpå isen legges en komprimerende forbinding. Denne skal være fast, men ikke så stram at tærne blir blå.

Det beste er å bruke en elastisk bandasje (tilgjengelig på apotek eller i sportsforretninger), lagt på fra tærne til midt på skinnleggen. Sportstape kan også hjelpe.

Elevering:
Foten skal, om mulig, holdes høyere enn hjertehøyden. Det vil si at hvis du ligger flatt bør foten hvile på noen puter, eller noe annet du har tilgjengelig. Hvis du sitter kan beinet hvile på et bord eller en stol.

Også de nærmeste dagene bør foten holdes høyt når du ligger eller sitter.

Dersom det er svært smertefullt å trå på foten, den er svært hoven eller det er sterk slark i leddet bør du kontakte lege.

Betennelsesdempende medisin/kremer kan også være bra. Noen av disse er tilgjengelige på resept, eller så kan du bruke Ibuprofen eller Ibux-gel.

LES OGSÅ: Tenk på dette når du løper

 

 

 

 

Tren opp skaden

Det er viktig å komme i gang igjen etter skaden, og ifølge Lommelegen.no bør du begynne å bruke ankelen igjen så tidlig som mulig.

Belastningen må økes gradvis, og du skal unngå bevegelser eller belastning som gjør tydelig vondt.

Taping kan også være lurt etter en slik skade, og dette vil holde ankelleddet stabilt når du trener.

Første taping bør du gjøre når hevelsen begynner å gå tilbake, og i god tid før du skal begynne å trene. I begynnelsen er det en fordel å ha tapen på hele døgnet. Etter et par uker kan du gå over til å tape bare før du skal gjøre ting som kan utsette deg for ny forstuing.

Du bør lære å tape ankelen selv. Det kan enten legen eller fysioterapeuten hjelpe deg med, eller så finnes det en rekke nettsteder (for eksempel Senter for idrettsskadeforskning - ekstern lenke) som også viser hvordan du kan gjøre det.

Dersom du ikke trener opp ankelen skikkelig etter en slik skade, risikerer du å få «løse ankler» eller «for lange leddbånd». Ofte blir kan du da bli plaget av hyppige skader.

Disse problemene kan imidlertid nesten alltid unngås med tålmodighet og fornuftig opptrening.

Dersom du fortsatt har plager fra ankelen/foten etter to til fire måneder, bør du kontakte legen på nytt.

LES OGSÅ: Slik unngår du å skade deg når du trener

Mer om overtråkk/forstuing og behandling finner du på Lommelegen.no!
 

 

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: