Forventet levealder i Norge

Har du valgt et av disse yrkene, lever du 11-12 år lengre

Ansatte i enkelte yrker dør uvanlig tidlig. Årsakene er sammensatt, men én faktor har større betydning enn andre.

MANNLIG PREST: Menn i såkalte «geistlige yrker» lever lengre enn menn i andre yrker. Foto: Shutterstock/NTB
MANNLIG PREST: Menn i såkalte «geistlige yrker» lever lengre enn menn i andre yrker. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Folk dør tidligere i typiske manuelle yrker som det er i butikk eller i byggteknisk industriarbeid. Blant denne gruppa er det flere som dør før de blir 65 år. Det er uvanlig å dø så tidlig i dag. Dødsårsakene er nok både sykdommer og ulykker, men alle typer dødsårsaker forekommer hyppigere, sier Espen Dahl, professor i samfunnsvitenskap ved OsloMet til Vi.no.

Dahl har sammen med flere forskere skrevet kapittelet «Uførhet og dødsrisiko i arbeiderklassen» i boka «Arbeiderklassen». I boka presenterer flere forskere forskningsbidrag som gir ny kunnskap om arbeiderklassen i Norge.

Ifølge Dahl har folk i lavstatusyrker gjerne høyere dødelighet, med lavere forventet levealder. Folk i lavstatusyrker blir også oftere uføretrygdet før de når vanlig pensjonsalder.

Dahl trekker også fram renholdere, servitører og ufaglærte arbeidere som eksempler på yrker med lav forventet levealder. Leger, advokater og dommere har høyest forventet levealder, skriver OsloMet på sine nettsider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer