RAMMER MELLOM 40 OG 50 HVERT ÅR: Peniskreft er i likhet med mange andre kreftformer vanskelig å oppdage. Symptomer er blant annet kløe, utvekster og rødhet, og oppstår gjerne på eller under forhuden på penishodet  Foto: Scanpix
RAMMER MELLOM 40 OG 50 HVERT ÅR: Peniskreft er i likhet med mange andre kreftformer vanskelig å oppdage. Symptomer er blant annet kløe, utvekster og rødhet, og oppstår gjerne på eller under forhuden på penishodet Foto: ScanpixVis mer

Peniskreft

Har han kløe, kviser eller rødhet der nede? Kan være tegn på kreft

Derfor bør alle dra til legen med symptomer som ikke er borte innen tre uker.

Heldigvis er det ikke mange som får peniskreft årlig, men sykdommen kan være vanskelig å oppdage, da symptomene kan starte under forhuden. 

Dessuten gir kreftsykdommen symptomer som kan minne om en rekke andre sykdommer, som kløe, utvekster og rødhet. 

- Mellom 40 og 50 menn får denne kreftformen årlig. De som får denne typen kreft er voksne og de fleste over 60 år, forteller Anne Sæther Grasdal, som er spesialsykepleier og seksjonssjef i Kreftforeningen. 

LES OGSÅ: Er han energiløs og irritert? Da er det en ting du bør se etter

Lett å overse symptomene

Daily Mail skrev nylig om 35 år gamle Dave Harrison som hadde fått en kviselignende utvekst på penis. Da han har psoriasis gikk han og kona utifra at det var det det kom av, men senere fikk han påvist peniskreft. Hvilke symptomer det er mest vanlig å ha når man går til legen er det vanskelig å si noe om, men at både denne og flere former for kreft kan være vanskelig å oppdage, er sikkert. 

- Det sier noe om at det er viktig at man går til lege når noe ikke er som det skal. Får du noen av disse symptomene er det selvfølgelig stort sett noe annet mindre farlig som ligger bak, men det er viktig at man sjekker det opp, sier Grasdal.

Symptomene på peniskreft oppstår oftest på eller under forhuden på penishodet, men kan også oppstå andre steder. De vanligste symptomene er; 

  • skorpe, sår eller vortelignende utvekst
  • vond lukt
  • kløe
  • svie
  • berøringssmerte
  • rødhet
  • brennende smerte


Såret kan etter hvert forverre seg og føre til ødelagt vev og bakteriell infeksjon med vond lukt kan forekomme.

Kreftforeningen anbefaler på sine nettsider at han drar til lege med symptomer som ikke har gått over iløpet av tre uker. 

- Forandringer som ikke går over innen kort tid skal vurderes av lege og å oppdage om det er kreft tidlig i sykdomsfasen er viktig for konsekvensene.

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex

Behandles med kirurgi

følge en artikkel i Tidskrift for den norske legeforening fra 2002, hadde da halvparten av alle som fikk behandling for peniskreft hatt symptomer i over et år.

- Det er veldig viktig å oppdage peniskreft tidlig. Det vil gi bedre prognose og behandlingen kan gi mindre konsekvenser for penis sin funksjon, da hovedbehandlingen er kirurgi. Statistisk viser tallene til Kreftregisteret at 75 prosent lever 5 år etter avsluttet behandling.

Dave Harrison måtte amputere deler av penis etter at det ble påvist kreft, men dette er kun aktuelt om sykdommen har utviklet seg dypt i vevet. Den vanligste behandlingsformen ved peniskreft er kirurgi, men målet er selvsagt å bevare så mye av penis som mulig, og er svulsten få milimeter inn i vevet vil det ikke gå utover funksjonaliteten, skriver Kreftforeningen.no. I et tidlig stadium kan laserkirurgi benyttes. Hos noen kan det være aktuelt med strålebehandling etter operasjonen. Ved amputasjon er det mulighet for å rekonstruere penis kosmetisk. 

Selv om noen kan ha problemer med seksuallivet etter en slik operasjon, beskrives den totale livskvaliteten som tilfredsstillende hos de fleste, ifølge Kreftforeningen. 

LES OGSÅ: 10 kreftsymptomer du ikke må overse

Trang forhud kan øke risikoen

Forebygging av peniskreft kan gjøres blant annet ved å passe på hygienen og ved en eventuell operasjon om han har trang forhud. Ellers ses peniskreft oftere hos de som har hatt infeksjoner, mange seksualpartnere og HPV-viruset. 

- Man mener blant annet at det er viktig forebygging i god hygiene. Trang forhud kan gjøre dette vanskeligere, forteller Grasdal. 

Symptomene på peniskreft kan altså være vanskelige å oppdage. I tillegg er ikke menn kjent for å være særlig glad i legebesøk. 

- Det er en allmenn oppfatning, også blant leger og allmennhelsetjenesten at kvinner oftere tar kontakt med legen enn menn, forteller Ulla-Britt Lilleaas ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved UiO. 

- Det er det nok veldig mange grunner til, men menn har helt andre helsevaner enn kvinner. De kan lite om det, de snakker lite om det og de skyver det bort. 

LES OGSÅ: Derfor lever kvinner lenger enn menn

Tror de har bedre helse enn de har

Menn hun har snakket med i sine undersøkelser har fortalt at de gjerne skyver det under teppet når det skjer noe med dem. Ofte er det kona eller kjæresten som ringer legen på vegne av ham. 

Kvinner er dessuten mer vant med å holde kontakt med helsevesenet, gjennom blant annet puberteten, graviditet og når det gjelder oppfølging av barn. 

- Vi vet også at menn har en tendens til å rapportere om bedre helse enn det de har, forteller Lilleaas. 

Hun tror det kan være en blanding av menn inntrykk av egen helse som bedre, og at det har med den tradisjonelle mannsrollen i samfunnet å gjøre. 

Hun mener det er viktig at menn får mer kunnskap om helsespørsmål.

- Det er viktig at menn lærer seg å gå til legen og ikke venter til kona eller partneren får ham til det. 

LES OGSÅ: 5 ting vi skulle ønske menn visste om oss

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: