Sluttet som sykepleier:

– Har hatt dårlig samvittighet for dem som måtte dø alene

Da sykepleier Vigdis J. Reisæter spurte om ekstra bemanning da en pasient på sykehjemmet lå på dødsleiet, fikk hun blankt nei.

UVERDIGE FORHOLD: - Altfor mange dør alene på sykehjem, sier tidligere sykepleier Vigdis J. Reisæter. I boka «Jeg skal hjelpe deg» beskriver hun uverdige forhold på sykehjem i Norge. Foto: Privat

UVERDIGE FORHOLD: - Altfor mange dør alene på sykehjem, sier tidligere sykepleier Vigdis J. Reisæter. I boka «Jeg skal hjelpe deg» beskriver hun uverdige forhold på sykehjem i Norge. Foto: Privat

Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«I senga hadde Torstein sovnet i fosterstilling. Han hadde avføring i ansiktet, i håret og under neglene. (...) Jeg kjente en beinhard klump i magen. Vissheten om at han ikke hadde trengt å befinne seg i denne nedverdigende situasjonen, dersom jeg bare hadde hatt mulighet til å hjelpe ham da han ba om det gjorde meg uvel».

Situasjonsbeskrivelsen er fra boka «Jeg skal hjelpe deg» skrevet av tidligere sykepleier Vigdis J. Reisæter. Etter nesten ti år som sykepleier sa hun i 2018 opp jobben ved sykehjemmet der hun jobbet. Hun var i ferd med å bli utbrent, men det var ikke hovedårsaken til at hun sluttet:

– Jeg så daglig eldre havne i uetiske, uverdige situasjoner. Jeg hadde mye dårlig samvittighet fordi jeg måtte prioritere som jeg gjorde hele tida. Vi er utdannet til å prioritere det viktigste først, og én prioritering gjør ofte at andre ikke får det de skal. Jeg kunne ikke stå inne for systemet lenger. Å slutte er min form for protest, sier Reisæter til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.