Det britiske kongehuset:

Har jobbet med brystkreft-pasienter i over 30 år. Nå er hun selv rammet

Måtte fjerne et bryst. - Det er veldig viktig at jeg snakker om det.

DET BRITISKE KONGEHUSET: Den tidligere kona til prins Andrew, hertuginne Sarah Ferguson vil snakke om det å få diagnosen brystkreft i håp om at andre skal sjekke seg. FOTO: NTB
DET BRITISKE KONGEHUSET: Den tidligere kona til prins Andrew, hertuginne Sarah Ferguson vil snakke om det å få diagnosen brystkreft i håp om at andre skal sjekke seg. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Nylig ble det kjent at hertuginnen av York, Sarah Ferguson hadde fått brystkreft. Nå forteller hun at kreften nesten ikke ble oppdaget.

Sarah Ferguson var tidligere gift med avdøde dronning Elisabeths skandaleomsuste sønn, Prins Andrew. Sammen har de to døtre: Prinsesse Beatrice (34) og prinsesse Eugenie (33).

Kreften ble oppdaget på et tidlig stadium, men hertuginnen måtte likevel gjennomgå operasjon. Nå deler hun om opplevelsen og oppfordrer andre til å sjekke seg. Det skriver E!News.

«Gå og gjør det!»

For hun hadde egentlig tenkt å utsette den rutinemessige mammografien. Det, og hvordan hun forberedte seg til operasjonen, avslører hun i en episode av podcasten «Tea Talks with the Duchess & Sarah».

Samtidig hadde hun også et veldig klart budskap til lytterne:

- Jeg forteller det til dere der ute, fordi jeg vil at hver eneste en som hører på denne podcasten, skal sjekke seg. Gå og gjør det!

Brystkreft er en av de vanligste formene for kreft, og bare i Norge ble 4247 personer rammet i 2022. Også menn kan få brystkreft, selv om det er mer sjeldent. Symtomene varierer fra ingen til svært merkbare, og det er derfor ekstra viktig å sjekke seg jevnlig.

KK har skrevet flere saker om sykdommen- blant annet om Oda Myhre som hadde den lille datteren i baksetet og bilen full av matvarer, da kreftlegen ringte. Nylig fikk også tidligere «God morgen Norge»-profilen, Eli Strand påvist brystkreft.

Sarah Fergusen tenker tilbake på den dagen hun vurderte å ikke dra på mammografitimen hun var innkalt til: Det hadde vært en varm dag og hun hadde ikke særlig lyst til å reise fra hjemmet sitt i Windsor for å dra på timen sin i London. Heldigvis ringte søsteren hennes, Jane, som overbeviste henne om å dra.

- Jeg gjør som regel som min fantastiske søster sier, fordi hun blir så sur hvis ikke jeg gjør det, sa hertuginnen.

ENGASJERT: Sarah Ferguson har i over 30 år jobbet med tenåringer som er rammet av brystkreft. Derfor var det ekstra sårt når hun selv ble rammet. Her bilde fra et besøk på barnesykehuset i Newcastle sammen med døtrene i 2010. FOTO: NTB
ENGASJERT: Sarah Ferguson har i over 30 år jobbet med tenåringer som er rammet av brystkreft. Derfor var det ekstra sårt når hun selv ble rammet. Her bilde fra et besøk på barnesykehuset i Newcastle sammen med døtrene i 2010. FOTO: NTB Vis mer

Bare en liten skygge

Dermed dro Ferguson til NHS Royal Free Hospital, hvor hun tok mammografi-screeningen. Der fikk hun injisert kontrastvæske, som brukes for å se kontraster i vevet tydeligere.

- Hadde det ikke vært for det, hadde de nok ikke funnet noe som var nødvendig å behandle, for det var bare som en liten skygge.

En talsperson for hertuginnen sa 25. juni til Sky News at Ferguson nylig ble diagnostisert med brystkreft på et tidlig stadium, som ble oppdaget under en rutinemessig mammografi-screening. Og at hun var blitt rådet til å gjennomgå en operasjon. Operasjonen er allerede utført, og var vellykket.

Hertuginnen får den beste medisinske behandlingen og hennes leger har fortalt henne at prognosene er gode, fortsatte talspersonen.

Hun restituerer nå sammen med sin familie og hun ønsker å uttrykke sin enorme takknemlighet til helsepersonellet som har støttet henne de siste dagene. Hun er også svært takknemlig overfor de ansatte som var involvert under mammografien, som førte til at kreften, som ellers var helt symtomfri, ble oppdaget. Hun tror at hennes opplevelse understreker viktigheten av rutine-screening.

Fjernet bryst

Under podkast-episoden, som ble spilt inn dagen før operasjonen, delte Ferguson åpent om at hun skulle ha en mastektomi - altså kirurgisk fjerning av bryst.

- I morgen skal jeg og få en mastektomi. Det er veldig viktig at jeg snakker om det, sa hun.

Hun fortalte også om at kreft var et kjent og sårt tema for henne, ettersom både hennes stefar, Héctor Barrantes og hennes far, Ronald Ferguson gjennomgikk behandling mot kreft.

I tillegg har hertuginnen jobbet aktivt i veldedighetsfondet Teenage Cancer Trust i mer enn tre tiår.

Hun forteller at hun var veldig bekymret i begynnelsen og usikker på om hun skulle snakke om diagnosen og operasjonen. Men i podcasten kommer hun frem til at det er viktig å være åpen om temaet og at det kan inspirere andre.

- Jeg er så glad for at pappa faktisk snakket om det, så jeg gikk og sjekket meg, sa hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer