Kontakt med eksen:

Har kjæresten din mye kontakt med eksen sin?

Slik mener ekspertene at du kan ta opp problemet.

KONTAKT MED EKSEN: Slik kan du ta opp problemet. FOTO: NTB Scanpix
KONTAKT MED EKSEN: Slik kan du ta opp problemet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å være usikker i et forhold er aldri en god følelse. Om du er sammen med en som har en familie fra før av kan det skape konflikter eller følelser du ikke er vandt med fra før.

Psykolog og advokat Grethe Nordhelle trekker først frem at dersom kjæresten din har barn med eksen sin, så er det naturlig at de kommer til å ha kontakt. Og det skjønner nok de fleste «nye» kjærester, men når vet du om det går for langt?

- Jeg har hatt par på kontoret mitt, der problemet er at for eksempel ekskona kommer inn i hjemmet, inn på barnas rom og tar styring. Her er spørsmålet ofte hvor man kan sette grensen. Hva er naturlig kontakt man må akseptere, og hva er eventuell manipulering eller kontrollering?

Nordhelle forklarer at det er naturlig å være usikker på hva som er grei kontakt eller ikke, og å lure på om den forrige kjæresten fortsatt vil ha han som nå er din.

Hvis du føler at ekskona til typen din stadig blander seg eller søker kontakt kan det nok hende du har følt på sjalusi.

- Da må du vurdere om sjalusien kommer av din egen usikkerhet eller om partneren din er for dårlig til å bekrefte at det er du som er i livet hans nå, sier psykologen.

LES OGSÅ: Få bukt med sjalusien

- Det er viktig at du får bekreftelse

Vi trenger alle bekreftelse og å kunne føle oss spesielle. Nordhelle understreker at kjæresten din har et ansvar her dersom han fortsatt har mye kontakt med eksen sin.

- Han bør prioritere deg, og gi deg beskjed eller dobbeltsjekke med deg dersom han skal møte ekskona si, for eksempel. Du bør få vite at han skal ta en kaffe med henne, selv om det kun dreier seg om ukeplanen til barna deres.

Hun mener dette er en del av det viktigste dere må jobbe med dersom dette er et problem; nemlig åpen dialog. Det er klart at han må sette av tid til samtaler med eksen sin når det gjelder felles barn, men det er forskjell her også.

- Det er ikke greit om han kommer hjem litt pussa halv to på natta etter et møte med henne, men du må huske at en kopp kaffe for å prate om barna bør være greit dersom han sier i fra til deg først.

Men Nordhelle sier at det er en gråsone her. Derfor er det viktig at dere har tillit til hverandre og at du føler at du som har kontrollen hjemme i deres hus, ikke ekskona, selv om hennes barn bor der i perioder.

LES OGSÅ: - Er partneren din veldig sjalu av seg?

SNAKK ÅPENT: Still reflekterte spørsmål, ikke gå til angrep. FOTO: NTB Scanpix
SNAKK ÅPENT: Still reflekterte spørsmål, ikke gå til angrep. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik kan du ta opp problemet

Du vet helt sikkert at det er viktig for foreldre å ha kontakt når det kommer til felles barn, og derfor kan det kanskje føles vanskelig å ta opp sjalusiproblemer? Nordhelle råder deg til å stille spørsmål uten å anklage.

- Det er lett å anklage når man er emosjonell. I stedet for å anklage kjæresten din for å tilbringe for mye tid med eksen sin, bør du heller stille han reflekterte spørsmål; «Hvorfor ringer hun deg så ofte?» eller «Hvorfor sa du ikke i fra til meg at dere skulle på det foreldremøtet sammen?», trekker hun frem som eksempler.

Å forklare sine egne følelser uten anklagelser vil hjelpe dere til å ha en åpen dialog i stedet for at det blir til en konflikt. Hun mener også at du bør gå litt i deg selv først og tenke på om det er du som stiller for mange krav.

- Husk at det er deg han har valgt å være sammen med. Blir du sammen med en som har barn fra tidligere forhold må du tåle litt bagasje, selv om du selvfølgelig skal kunne sette grenser.

Når er man sykelig sjalu?

Det er ikke til å stikke under en stol at det kan være den som er sjalu som egentlig har et problem. Det kan være vanskelig å vite dette selv.

- Å være sjalu kan avhenge av forskjellige faktorer. Det kan være utrygghet, usikkerhet og kontrollbehov, eller erfaringer med utro partner tidligere. Noen ganger kan sjalusi også skyldes forholdets karakter, partnerens oppførsel, eller rett og slett det at man ikke har opplevd å være så forelsket før, sier spesialpsykolog og samlivsterapeut Frøydis Lilledalen til KK.no.

Å ha nye, store følelser kan vekke ting i oss vi ikke visste at var der før, forklarer hun. Ofte handler sjalusien om frykt for å ikke strekke til, eller frykten for å miste.

- Sjalusien blir sykelig når en person mener at kjæresten må endre oppførsel, vennekrets eller vaner fordi disse tingene gjør partneren sjalu. Kraftig følelse av sjalusi som setter rammer for et forhold, er ødeleggende for begge parter.

Lilledalen anbefaler at du prater med partneren din dersom du har mistanker.

- Hvis det ikke fører til avklaring eller forsikring, kan det være lurt å få hjelp av en tredjepart, mener hun.

LES OGSÅ: Dette gjør forelskelse med deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer