Kompresjonstøy

Har kompresjonstøy effekt på treningen?

Ekspertene er uenige.

KOMPRESJON: Såkalt kompresjonstøy skal kunne gi en rekke fordeler i forbindelse med treningen, deriblant gi bedre blodgjennomstrømning og minske risikoen for å bli støl og stiv. Men funker det egentlig?
KOMPRESJON: Såkalt kompresjonstøy skal kunne gi en rekke fordeler i forbindelse med treningen, deriblant gi bedre blodgjennomstrømning og minske risikoen for å bli støl og stiv. Men funker det egentlig? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Slitte joggebukser og utvaskede t-skjorter er ikke lenger det vi anser som treningstøy. 

Nei, i dag skal det være stramt, flott, fargerikt og stilig. Og dersom treningstøyet i tillegg kan bidra med noen fordeler for prestasjonen under treningsøkten så er vi ekstra fornøyde.

Såkalt kompresjonstøy fra merker som Kinetik, 2XU, CW-X og Skins har derfor blitt svært populære her til lands.

Dette er klær som sitter ekstra stramt på, og skal kunne gi en rekke fordeler i forbindelse med treningen, blant annet bedre blodgjennomstrømning og redusert risiko for å bli støl og stiv.

Men hvor stor effekt har kompresjonstreningstøy, sånn egentlig? Har det noe effekt for oss «hverdagsmosjonister»?

LES OGSÅ: Slik bør du rengjøre treningstøyet

Mindre stiv og støl?

– Svaret på dette er veldig enkelt – det virker ikke slik det loves, sier Eivind Wang, førsteamanuensis i idrettsmedisin ved NTNU til KK.no.

– Dette betyr ikke at jeg vil fraråde folk å bruke disse tightsene. Mange velger sikkert kompresjonstights fordi de sitter stramt på og føles bra på kroppen. Men når det gjelder prestasjon og restitusjon vil det ikke gi en økt effekt.

MOTSTRIDENDE: Mens noen studier viser at kompresjonstøy har liten til ingen effekt, viser andre studier det motsatte. Foto: (c) Stanton j Stephens/Corbis/All Over Press
MOTSTRIDENDE: Mens noen studier viser at kompresjonstøy har liten til ingen effekt, viser andre studier det motsatte. Foto: (c) Stanton j Stephens/Corbis/All Over Press Vis mer

Dette er blant annet bekreftet i en studie fra 2011, som viste at kompresjonseffekten i slike treningsplagg ikke medfører særlige fordeler for treningsprestasjonen.

Kim Andersen, daglig leder i Enjoy Sport AS som blant annet importerer kompresjonsmerket 2XU til Norge, sier til KK.no at det også finnes flere studier som viser at kompresjonstøy faktisk fungerer slik det loves.

Deriblant en australsk studie fra 2013 som viste at kompresjonstights ga betydelig forbedring i prestasjonen ved sykling.

– Det er stor forskjell på kvaliteten på produkter som kaller seg kompresjon. Dette går blant annet på valg av materiale, og hvordan plaggene veves, forteller Andersen.

– I tillegg så brukes 2XU Compression av mange mennesker. Alt fra mosjonister til toppidrettsutøvere. Tilbakemeldingene vi får er fantastiske. Det er ikke uten grunn at vi har solgt godt over 500.000 compression tightser totalt bare i Norden de siste 3 årene.

Norsk test viste ingen forskjell

Even Jarstad, Idrettsfysiolog ved Nimi Ullevaal (Norsk Idrettsmedisinsk Istitutt) forteller til KK.no at han tidligere har vært med på å utføre en test for å finne ut om kompresjonstøy har en merkbar effekt. De testet da en fysisk trent person, med og uten kompresjonstøy, over to separate dager. 

LES OGSÅ: Slik finner du lekkert treningstøy i XL-størrelser

INGEN FORSKJELL: Idrettsfysiolog Even Jarstad testet prestasjonene på en godt trent person, både med og uten kompresjonstøy, og fant ingen forskjeller i resultatene. Foto: (c) BUCK Studio/Corbis/All Over Press
INGEN FORSKJELL: Idrettsfysiolog Even Jarstad testet prestasjonene på en godt trent person, både med og uten kompresjonstøy, og fant ingen forskjeller i resultatene. Foto: (c) BUCK Studio/Corbis/All Over Press Vis mer

– Vi målte løpsprestasjon (det vil si tid til utmattelse på tredemølle), maksimalt oksygenopptak (kondisjon) og maksimal ventilasjon (maksimal pust under belastning). Vi fant ingen forskjeller i noen av disse målte parameterne, med eller uten kompresjonstøy, hos denne ene personen. 

– Men jeg vil presisere at testene ble utført på kun èn person. Skal man konkludere om en type kompresjonstøy faktisk gir prestasjonsmessige- og fysiologiske effekter, eller ikke, så må tøyet testes ut på mange forsøkspersoner. 

LES OGSÅ: Derfor blir du støl og stiv etter trening

Sitter stramt og godt på 

Kompresjonstøyet sies å skulle lette tilbakestrømmen av blod til hjertet, men ifølge Wang klarer kroppen dette fint på egenhånd, uavhengig av hvilken tights du har utenpå. Og dette er likt for både idrettsutøvere og hverdagsmosjonister.

STRAMT: Wang tror at mye av populariteten også kan komme av at kompresjonstøy sitter såpass stramt på kroppen, noe mange kvinner sikkert setter pris på, Foto: (c) Daniel Grilll/Tetra Images/Corbis/All Over Press
STRAMT: Wang tror at mye av populariteten også kan komme av at kompresjonstøy sitter såpass stramt på kroppen, noe mange kvinner sikkert setter pris på, Foto: (c) Daniel Grilll/Tetra Images/Corbis/All Over Press Vis mer

Han tror likevel ikke at det er kompresjonseffekten som er den eneste grunnen til at slike tightser har blitt så populære. 

– Kompresjonstøy sitter svært stramt på og holder alt på plass, og mange kvinner føler sikkert at den kan gi en fin figur. Det at det sitter stramt på kan kanskje også gi en akutt effekt ved styrketrening, ved at den gir litt fjæring, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer