Eva Weel Skram

- Har tatt fra meg så mye livsglede

En helt spesiell kommentar for over 20 år siden ble sittende hos Eva.

EVA WEEL SKRAM: Hun har levd av å være artist i 18 år, men Eva Weel Skram er fortsatt usikker på om hun egentlig er så god på å lage musikk. FOTO: Astrid Waller
EVA WEEL SKRAM: Hun har levd av å være artist i 18 år, men Eva Weel Skram er fortsatt usikker på om hun egentlig er så god på å lage musikk. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er bitter over at en sånn kommentar har hatt fra meg så mye livsglede.

Det sier Eva Weel Skram i den nyeste episoden av Abid og Nadia: Skyld og Skam.

Hun snakker om en selskapslek fra en barnebursdag. De skulle velge lag, og da det bare var Eva igjen, skal den ene jenta ha pekt på henne og sagt:

«Ja, jeg får vel ta den feite grisen der».

Eva tenkte ikke så mye på hendelsen der og da, forteller hun i podkast-episoden, men noe med kommentaren ble sittende, og Eva begynte å lure på om det var noe galt med henne.

«Kanskje jeg er for tjukk?» tenkte hun.

KK har prøvd å få kontakt med Skram, foreløpig uten hell.

- Enorm skyldfølelse

Da Eva nærmet seg 13 år sluttet hun å spise. Til KK har hun tidligere fortalt hvordan hun tok det som en kjempekompliment hver gang noen bemerket at hun var blitt for tynn.

- Mamma nektet meg først å flytte på hybel om jeg ikke begynte å spise. Hunden vår Peik satt ved siden av meg ved bordet, og jeg begynte å gi ham maten min i smug. På skolen kastet jeg matpakken i søpla, fortalte Eva til KK den gangen.

Lar du denne være igjen i håret når du skal ut å kjøre bil? Det vil du neppe gjøre igjen. Video: Embla Hjort-Larsen / Paisley.Rileyyy / TikTok. Vis mer

Hun hadde flere triks i ermet. Hadde faktisk lært det ene av mamma, en gang hun var bilsyk: «Stikk fingeren i halsen, så får du det opp.» Noe så enkelt og samtidig så livsfarlig. På hybelen la 15 år gamle Eva seg stadig mer intrikate planer over hva hun skulle handle inn, når hun skulle spise det. Og når hun skulle kaste det opp igjen.

- Jeg fikk enorm skyldfølelse og selvforakt for alt jeg spiste. Det er ganske brutale tanker som kommer med spiseforstyrrelser. Jeg kastet opp alle måltider, og det var få ting som gikk gjennom systemet mitt.

- Et avsluttet kapittel

17 år gammel begynte kampen for å bli frisk, utdypet Eva til KK.

Hun hadde flere tilbakefall, men det gikk lenger og lenger mellom hver gang. En vinterdag i 2008 var siste gangen hun kastet opp, og i dag er spiseforstyrrelsene et avsluttet kapittel i livet hennes.

- Jeg glemmer aldri den dagen jeg ringte til mamma og sa: «I dag har jeg spist en skolebolle uten å ha dårlig samvittighet.»

Til Abid og Nadia forteller Eva at spiseforstyrrelsen ikke lenger er aktiv.

- Men den sitter fortsatt i hodet, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer