Infeksjon

Hårstrikk rundt håndleddet - livsfarlig eller bare stygt?

Amerikansk kvinne hadde «nær døden»-opplevelse i fjor.

INFEKSJON: Å ha hårstrikken rundt håndleddet fikk store konsekvenser for en kvinne i USA – men hvor farlig er det egentlig? Foto: Per Ervland
INFEKSJON: Å ha hårstrikken rundt håndleddet fikk store konsekvenser for en kvinne i USA – men hvor farlig er det egentlig? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er slett ikke sjelden man ser jenter og kvinner med en hårstrikk rundt håndleddet – det er liksom der vi oppbevarer den. Vel, nå viser det seg at putte den i jakkelommen eller vesken er et mye bedre alternativ; vi vet jo alle at stramme strikker etterlater seg merker på huden, men det er langt ifra det verste som kan skje... I fjor ble Audree Kopp et kjent ansikt for mange etter at hun fortalte om sin skrekkopplevelse.

Det hele begynte med at amerikanske Kopp oppdaget en voksende kul på håndleddet sitt, og dro til legen hvor hun fikk antibiotika – uten at det hjalp. Til slutt ble smerten så ille at hun at hun dro på sykehuset. Der ble hun hasteoperert. I etterkant viste det seg at dramaet mest sannsynlig skyldtes en strikk Kopp hadde hatt rundt håndleddet; bakterier fra strikken penetrerte huden hennes og skapte infeksjon. 

Til nyhetskanalen WLKY fortalte Luisville-kvinnens lege, Amit Gupta, at hun var heldig som unngikk sepsis (blodforgiftning). I verste fall kan nemlig sepsis føre til organsvikt og død.

LES OGSÅ: 6 sykdommer alle kvinner bør vite om

Svært sjelden problemer

Elisabeth Astrup Strand, lege ved infeksjonsmedisinsk-avdeling ved Akershus universitetssykehus, forteller at reaksjoner som i Kopps tilfelle heldigvis forekommer svært sjeldent.

- Jeg synes ikke det verdt mye oppmerksomhet blant myriaden av høyst reelle og alvorlige helseproblemer kvinner kan være utsatt for.

Elisabeth Astrup Strand, lege ved infeksjonsmedisinsk-avdeling ved Akershus universitetssykehus.

– Det er generelt temmelig uproblematisk å gå med hårstrikker rundt håndleddet. Jeg synes ikke det verdt mye oppmerksomhet blant myriaden av høyst reelle og alvorlige helseproblemer kvinner kan være utsatt for. Når dét er sagt er det generelt slik at huden er et svært viktig komponent i vårt forsvar mot infeksjoner, og hver gang huden blir skadet, er det et sårbart punkt som kan være inngangsport for mikrober, som igjen kan forårsake infeksjoner, sier Astrup til KK.no.

Pjuh!

Det er altså ikke krise å ha hårstrikken på håndleddet, og det skal mye til før det blir helsefarlig – men vi i KK.no anbefaler likevel leserne våre å oppbevare den i lommen eller lignende steder når det er mulig. Bedre føre vár, enn ettersnar...

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer