Hashimoto Tyroiditt

Hashimotos tyreoiditt rammer langt flere kvinner enn menn

... Og kan føre til blant annet fertilitetsproblemer.

RAMMER FLEST KVINNER: Hashimotos tyreoiditt er en autoimmun sykdom, og en av de vanligste grunnene til lavt stoffskifte. Foto: Shutterstock / Nikodash
RAMMER FLEST KVINNER: Hashimotos tyreoiditt er en autoimmun sykdom, og en av de vanligste grunnene til lavt stoffskifte. Foto: Shutterstock / Nikodash Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stoffskiftesykdommer rammer omkring 100 000 personer her til lands, og består av flere ulike sykdommer. En av dem er Hashimotos tyreoiditt. Dette er en en autoimmun sykdom, og en av de vanligste grunnene til lavt stoffskifte.

LES OGSÅ: Lavt stoffskifte ødela 11 år av Kristins liv

– Vi regner med at 98 prosent av de med lavt stoffskifte har Hashimoto. Man vet hva som skjer, men man vet ikke helt hvorfor. Det kan virke som immunforsvaret tror at det er en infeksjon og dermed angriper egen kropp, sier Anne Marie Rosenvold, leder for Thyroidea Norge, til KK.no.

Hun har selv slitt med stoffskiftesykdom siden tenårene, og har derfor god peiling på hvordan sykdommen kan påvirke hverdagen.

– Da jeg var på mitt verste kunne jeg synes det var vanskelig bare å løfte blikket og se på folk når de snakket til meg. Det ble også vanskelig å registrere tonefallet, eller å oppfatte nyansene i kommunikasjon med folk, forteller hun.

LES OGSÅ: Mye sykdom kan skyldes tidligere traume

Rammer langt flere kvinner enn menn

Siden Hashimoto er en autoimmun sykdom har du større risiko for å få sykdommen dersom det er andre i familien som også har det, og ifølge Gro Larsen, som er generalsekretær i Stoffskifteforbundet, er det jevnt over flest kvinner som rammes.

– Forekomsten er fire til seks ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn, og øker med økende alder. Det vil si at den hyppigst forekommer hos middelaldrende kvinner, men rammer også menn, barn og unge, sier hun til KK.no.

VIKTIGE HORMONER: Har du for lite stoffskiftehormoner i kroppen så vil alle systemer i kroppen være påvirket. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
VIKTIGE HORMONER: Har du for lite stoffskiftehormoner i kroppen så vil alle systemer i kroppen være påvirket. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

Anslagsvis rammes 7-9 prosent av kvinner over 20 år og 2-3 prosent av menn over 20 år.

– Tidlig i forløpet er tilstanden karakterisert ved høyt stoffskifte, hypertyreose, senere skifter tilstanden og det utvikler seg et lavt stoffskifte, hypotyreose. Symptomene avhenger av graden av forhøyet eller for lavt stoffskifte. Det er vanlig at det dannes et struma, en hevelse på forsiden av halsen der skjoldbruskkjertelen ligger, forklarer Larsen.

Dette skyldes at Hashimotos angriper skjoldbruskkjertelen – et organ som er viktig for mange av kroppens funksjoner. 

– Skjoldbruskkjertelen holder på store mengder stoffskiftehormon som den skiller ut. Stoffskiftehormonene er selve energien som hver eneste celle i kroppen trenger for å gjøre oppgavene sine. Har du for lite stoffskiftehormoner i kroppen så vil derfor alle systemer i kroppen være påvirket, forklarer Rosenvold. 

LES OGSÅ: Er du konstant trøtt og sliten?

Påvirker både kroppen og psyken

Siden det ikke er uvanlig å kunne få symptomer på både høyt og lavt stoffskifte før man får behandling, kan det gjøre det vanskelig å sette en diagnose tidlig. Mange kan derfor gå i flere år med plager før de får behandling. 

– Sykdommen påvirker både kroppen og psyken, og det er jo dødelig dersom det ikke behandles. Det er som å gå i sirup hele tiden, du er tiltaksløs og har ikke engang overskudd til å bli frustrert. Et sosialt liv kan jo derfor være nesten umulig for enkelte pasienter, forklarer hun.

Slapphet og vektøkning er ikke uvanlige symptomer, og søvnkvaliteten er ofte så dårlig at du ender med å sove veldig mye uten noensinne å være uthvilt. Men sykdommen kan også påvirke fertiliteten og menstruasjonssyklusen. 

– Du kan ha sterke menstruasjonsblødninger som igjen kan føre til anemi, jern- og B12-mangel, og fertilitetsproblemer som cyster på eggstokkene (PCOS). Det er derfor ofte gynekologer som oppdager sykdommen, forteller Rosenvold og legger til at hashimotos også fører til mange flere aborter, senaborter og tidlig fødsel. 

SLITEN: Sykdommen kan gjøre deg tiltaksløs og søvnkvaliteten er ofte så dårlig at du ender med å sove veldig mye uten noensinne å være uthvilt.  Foto: Shutterstock / debradacija
SLITEN: Sykdommen kan gjøre deg tiltaksløs og søvnkvaliteten er ofte så dårlig at du ender med å sove veldig mye uten noensinne å være uthvilt. Foto: Shutterstock / debradacija Vis mer

LES OGSÅ: Jeanette (31) er ufrivillig barnløs: - Det er et ubeskrivelig savn

En kronisk og livslang sykdom

Hashimotos tyreoiditt er en kronisk tilstand som etter hvert kan utvikle seg til hypotyreose (lavt stoffskifte). Og selv om det finnes en behandling, må du belage deg på å leve med sykdommen for resten av livet. 

– Pasienten må regne med en livslang behandling med tilførsel av tyroksin for å stabilisere tyroksinnivået i kroppen. En optimalt og individuelt tilpasset behandling er svært viktig for den enkeltes livskvalitet, forteller Larsen.

Rosenvold påpeker at selv om det finnes flere typer stoffskiftesykdommer behandles alle på samme måte, og etter de samme kriterier.

– Det finnes én medisin til høyt stoffskifte, og én medisin til lavt stoffskifte, og på henholdsvis 50 og 70 år har det ikke kommet noen nye medisiner. Det finnes altså flere medisiner mot hikke og flass, enn for å regulere det viktigste hormonsystemet i kroppen, sier hun.

Hun har liten tro på at én behandlingsmåte fungerer for alle, og Thyroidea Norge skriver på sine nettsider at de derfor ønsker at det gis offentlige midler til forskning, slik at flere medisiner kan utvikles for både høyt og lavt stoffskifte.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer