Fett:

Hater du bilringene dine? Slutt med det!

Ny forskning viser at kroppsfett har livsviktige funksjoner. Faktisk regnes fettet nå som et eget organ.

FETT: De siste årene har forskerne fått mer kunnskap om fettvevets mange funksjoner. Nå regner de fettet vårt som et organ, på linje med kroppens andre organer. FOTO: NTB Scanpix
FETT: De siste årene har forskerne fått mer kunnskap om fettvevets mange funksjoner. Nå regner de fettet vårt som et organ, på linje med kroppens andre organer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

PPHvem har vel ikke stått foran speilet og kløpet oppgitt i bilringer og valker? Men her er gode nyheter til deg. Det er ingen grunn til å hate fettet. Det har nemlig livsviktige funksjoner som holder deg frisk. Og pen.

De siste årene har forskerne fått mer kunnskap om fettvevets mange funksjoner. Nå regner de fettet vårt som et organ, på linje med kroppens andre organer, kommer det fram av artikkelen Biochemistry of adipose tissue: an endocrine organ publisert det vitenskapelige tidsskriftet Archives of Medical Science. Du kan lese mer om dette her!

– Man har oppdaget at fettet ikke bare er et passivt lagringsorgan, men at det skiller ut en rekke hormoner, sier lege og leder Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold til KK.

Hjelmesæth er også professor ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om mettet fett

Fettet beskytter

For det første beskytter fettet vårt oss mot infeksjoner.

– Fettvevet sender ut signalstoffer som kalles adipokiner. Leptin er ett av hundrevis av adipokiner som virker inn på appetitt, fett- og sukkerstoffskiftet, vekst, utvikling av blodårer, immunrespons og har mange andre biologiske funksjoner. Ett eksempel på leptins virkning er hvordan det kan påvirke de hvite blodlegemenes evne til å bekjempe infeksjoner. I dag dør barn i fattige land av vannkoppepidemier og av mageinfeksjoner som følge av at de er underernærte. De er spesielt utsatt for alvorlige komplikasjoner til vanlige infeksjoner om de har lite fettvev og dermed et lavt nivå av hormonet leptin i blodet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer