Fett:

Hater du bilringene dine? Slutt med det!

Ny forskning viser at kroppsfett har livsviktige funksjoner. Faktisk regnes fettet nå som et eget organ.

FETT: De siste årene har forskerne fått mer kunnskap om fettvevets mange funksjoner. Nå regner de fettet vårt som et organ, på linje med kroppens andre organer. FOTO: NTB Scanpix
FETT: De siste årene har forskerne fått mer kunnskap om fettvevets mange funksjoner. Nå regner de fettet vårt som et organ, på linje med kroppens andre organer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

PPHvem har vel ikke stått foran speilet og kløpet oppgitt i bilringer og valker? Men her er gode nyheter til deg. Det er ingen grunn til å hate fettet. Det har nemlig livsviktige funksjoner som holder deg frisk. Og pen.

De siste årene har forskerne fått mer kunnskap om fettvevets mange funksjoner. Nå regner de fettet vårt som et organ, på linje med kroppens andre organer, kommer det fram av artikkelen Biochemistry of adipose tissue: an endocrine organ publisert det vitenskapelige tidsskriftet Archives of Medical Science. Du kan lese mer om dette her!

– Man har oppdaget at fettet ikke bare er et passivt lagringsorgan, men at det skiller ut en rekke hormoner, sier lege og leder Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold til KK.

Hjelmesæth er også professor ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om mettet fett

Fettet beskytter

For det første beskytter fettet vårt oss mot infeksjoner.

– Fettvevet sender ut signalstoffer som kalles adipokiner. Leptin er ett av hundrevis av adipokiner som virker inn på appetitt, fett- og sukkerstoffskiftet, vekst, utvikling av blodårer, immunrespons og har mange andre biologiske funksjoner. Ett eksempel på leptins virkning er hvordan det kan påvirke de hvite blodlegemenes evne til å bekjempe infeksjoner. I dag dør barn i fattige land av vannkoppepidemier og av mageinfeksjoner som følge av at de er underernærte. De er spesielt utsatt for alvorlige komplikasjoner til vanlige infeksjoner om de har lite fettvev og dermed et lavt nivå av hormonet leptin i blodet.

Dette sier lege og ernæringsprofessor Christian Drevon ved Universitetet i Oslo.

– Fettet er et fryselager som du kan bruke i dårligere tider, sier Hjelmesæth. – Det fettet som ligger rundt lårene og på rumpa, og som kvinner ofte ikke er så glade for, er ment for tider når det er lite mat. Hvis du får for lite mat, så forbrennes det fett slik at kroppen fungerer.

«I gamle dager var det å være fet nesten et statussymbol. Det er ikke tilfeldig at alle storbønder eller kongefigurer i eventyrene våre hadde en stor mage og dobbelthake», skriver professor emeritus Kaare Norum ved Universitetet i Oslo på sin ernæringsblogg Pottiterogbrod.no.

En kvinne som veier 60 kilo vil ha om lag 14 kilo fett på kroppen. Hvert gram fett gir ved forbrenning ni kcal. Hun har altså lagret energi tilsvarende 126 000 kcal og du vil kunne tære i seks uker på fettlagrene dine – men det er altså ikke å anbefale. Det vil si at toppmodell Karlie Kloss, som ikke ser ut til å ha store fettlagre, vil være dårligere stilt.

– Kvinner har også mer fettvev enn menn fordi ha ekstra energi ved graviditet og til å produsere melk, sier Norum til KK.

Fettvev beskytter også mot støt og trykk.

– Fordi vi har litt fett over baken, kan vi sitte timevis på en benk uten å få trykk på isjiasnerven. Hadde vi ikke hatt fettputer i håndflatene hadde en hammer klemt mot beinhinner og nerver, sier Drevon.

LES OGSÅ: Fettlever er vanligere enn du tror

Hvitt og brunt fett

Fettcellene består av fettceller, adipocytter. Men fettcellene er forskjellige. Noen er hvite, andre brune og noen beige. Det hvite fettet er vårt energilager, mens det brune skaper varme, forklarer Hjelmesæth.

– Nyfødte har en god del fettvev. Når det nyfødte barnet kommer ut til det kalde livet, kan kuldesjokket være stort. Da bidrar det brune fettvevet til å holde temperaturen oppe. Nyfødte har fettvev langs blodårene som forsyner blod til hjerte og hjerne. Når du kommer fra mors temperatur til det harde livet, kan kuldesjokket være stort og da beskytter fettlaget, sier Drevon.

Men også tynne mennesker kan ha mer brunt fett. Nå forsker man på om man kan gjøre om hvite fettceller til brune. Det fører til at fettvev går over fra å være primært lager for fettsyrer til å forbrenne fettsyrer. Det kan altså medføre at fettvevet minsker.

– Det forskes både i Norge og i verden for øvrig på en tablett, som kan ha en slik effekt, sier Hjelmesæth.

Imidlertid vil dette være en lang vei å gå.

– For noen år siden lanserte en kjent amerikansk forskergruppe at de hadde funnet irisin som hadde en slik bruningsfunksjon i forbindelse med fysisk aktivitet. Vi viste i en serie på tre vitenskapelige artikler at dette ikke stemte hos mennesker, sier Drevon.

LES OGSÅ: Så mye sunt fett kan du spise hver dag

Fett gir harmoniske former

Det er derfor viktig at du har litt fett på beinet.

– Leptin virker på mange biologiske prosesser i kroppen, også på vekst og fertilitet. Dersom man har et svært lite fettvev, i praksis er undervektig som en del kvinner i motebransjen og i toppidrett er, så øker risikoen for at kvinner ikke får eggløsning og de mister menstruasjon. Her spiller leptin en viktig rolle ved at det dannes lite av dette hormonet dersom fettvevet er ekstremt lite på en kvinne.

De kjente forskerne mener at vi skal ha et fornuftig og kunnskapsbasert forhold til fett.

– Kunnskap er en forutsetning for å kunne leve et bra liv og kunne ta fornuftige valg. Det gjelder selvfølgelig også kropp, mat og helse. Det er liten tvil om at en normalvektig person som er veltrent (BMI under 25 kg/m2) er helsemessig bedre stilt enn en overvektig eller fet person som spiser usunt og ikke er fysisk aktiv. Likevel betyr det ikke at man vinner mye på en overfokusering på fett i mat og på kroppen, sier Drevon.

Sist, men ikke minst, så gir fettvev i passende mengder, et bra utseende.

– Fettvev i passe mengder, gir oss også runde, harmoniske former, sier Norum. – Man skal ikke være engstelig for runde kinn og store bryst. Det er attraktivt og flott, sier Norum.

LES OGSÅ: Det eneste fettet du trenger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer