Heroiske hunder

Havanna og Ebba kan redde 16 hundeliv i året

Fire ganger i året legger de to hundene ut på en reise for å redde andre hundeliv.

GULLJENTER: De to vinnerne Ebba og Havanna er glad i godbiter, og dem vanker det mange av etter besøket på klinikken i Oslo. FOTO: Privat
GULLJENTER: De to vinnerne Ebba og Havanna er glad i godbiter, og dem vanker det mange av etter besøket på klinikken i Oslo. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange som har havnet på sykehus med skader vet betydningen av å kunne få blodoverføring. I slike øyeblikk er vi evig takknemlige for at noen har meldt seg som blodgivere, med mål for øye å hjelpe.

Ja, det å ha tilgang til blod er faktisk så viktig, at FN har utnevnt 14. juni til den internasjonale blodgiverdagen.

Men har du tenkt på at firbente også kan trenge blod? En blodoverføring kan faktisk utgjøre forskjell mellom liv og død for hunden eller katten.

Blodbank for pus og Passopp

Mange dyresykehus og klinikker har egne blodbanker for katter og hunder, og for å alltid ha nok blod på lager, er de avhengig av dyreeiere som stiller opp med katten eller hunden.

Blodgiving hos hunder foregår omtrent på samme måte som hos mennesker. Tappingen tar rundt sju minutter og hundene kan gi blod opp til fire ganger i året.

Ifølge veterinærkjeden Anicura blir hundene tatt imot som helter, med mye kos og godbiter, etterfulgt av både hvile og stell. Til takk får hundene gratis medlemskap i et helseprogram på klinikken.

– Det er et stort behov for bloddonorer. Disse firbente blodgiverne gjør en fantastisk innsats for andre, sier Sasja Elisabeth Rygg, veterinær og kommunikasjonsansvarlig AniCura Norway.

Egen pris

Så takknemlig er veterinærkjeden at de i 2021 bestemte seg for å kåre «Årets Blodgiverhund».

Etter at juryen hadde vurdert fem nominerte fra landet rundt, sto de til slutt igjen med en vinner. Eller snarere to: Havanna og Ebba

UTMERKELSE: Matmor Sara er svært stolt over at Ebba og Havanna vant kåringen. FOTO: Privat
UTMERKELSE: Matmor Sara er svært stolt over at Ebba og Havanna vant kåringen. FOTO: Privat Vis mer

Veldig overrasket

De to damene er av rasen Rhodesian Ridgeback, og fire ganger i året tar matmor Sara Skybak dem med på en to timers kjøretur fra Hedemarken, inn til hovedstaden. Mens veterinær og dyrepleier steller med Ebba og Havanna, tappes de for dyrebare dråper.

– Det var veldig overraskende og kjempehyggelig at Havanna og Ebba vant kåringen, sier Sara Skybak.

Selv studerer hun biologi på NBMU på Ås, mens familiehundene bor hjemme hos mamma på Hedemarken.

– Ebba ble blodgiver første gang i juni i 2019 etter at jeg lærte på studiet at det gikk an, forteller Sara.

– Siden det var en så bra opplevelse, ble Havanna med på neste tur. Vi stiller opp fordi vi selv vet hvor viktig det er, og hvor stor forskjell det kan gjøre for en liten stakkar som har vært utsatt for noe.

REDDENDE ENGLER: Ebba og Havanna elsker å kjøre bil, og etter å ha gitt blod i Oslo tar de seg en lur i bilen på vei hjem til Hedemarken. FOTO: Privat
REDDENDE ENGLER: Ebba og Havanna elsker å kjøre bil, og etter å ha gitt blod i Oslo tar de seg en lur i bilen på vei hjem til Hedemarken. FOTO: Privat Vis mer

– Ligger som små lys

Sara forteller at klinikken gjerne ringer når blodbanken begynner å gå tom. Kan Havanna og Ebba muligens komme? Da pakker de tre seg inn i bilen, og drar av gårde.

– Det tar cirka en time på hver hund, og med reiseveien går det fort en hel dag. Men klinikken tilrettelegger for at vi kan komme på helgedager også, forteller Sara.

På klinikken har de bare godt å si om de to hundens innsats:

– Sammen med matmor, som alltid er like glad og positiv, utgjør de et fantastisk team. De stiller opp i vått og tørt, selv om de har flere timers reisevei. Hundene ligger som små lys og er fantastiske å tappe.

BLODHUND: Å kunne få blodoverføring er viktig også for firbente om uhellet er ute. Og da må det firbente blodgivere til. Her er Ebba og Havanna på klinikken, mens matmor Sara passer på. FOTO: Anicura
BLODHUND: Å kunne få blodoverføring er viktig også for firbente om uhellet er ute. Og da må det firbente blodgivere til. Her er Ebba og Havanna på klinikken, mens matmor Sara passer på. FOTO: Anicura Vis mer

Ubehagelig?

For å bli blodgiver må en hund ikke være eldre enn åtte- ni år, veie minst 27 kg, ha vaksiner i orden og være beskyttet mot flått. Hunden tappes for rundt en halv liter fra den store halsvenen, Ifølge Rygg har ikke hunder et like intrikat blodtypesystem som mennesker. Blod fra en hund kan brukes på de fleste andre.

Hos katter er man avhengig av å ha riktig blodtype, og katteblod har kortere holdbarhet. Ved akutt behov for blodoverføring til katt, har man et register med katteeiere som kan kontaktes.

Må være rolig

Men hva med de firbente? Hva synes egentlig hundene om å gi bort blodet sitt?

– Om hunden blir redd eller viser ubehag avbryter vi med en gang, og utsetter ikke hunden for det igjen, sier veterinær Sasja Rygg.

– En blodgiverhund må være rolig og lett å håndtere, og ikke synes det er ubehagelig å ligge flatt ut i opp til ti minutter, siden det er mot våre prinsipper å sedere ved blodgivning. Å gi blod skal være en god opplevelse for hunden, og vi ser fort om det er greit.

Hun forsikrer:

– Om hunden er rolig og trygg er det helt ufarlig. Og etterpå overøser vi den med skryt og godbiter, så den skal forbinde det med noe hyggelig.

BEDAGELIG: Å ligge ti minutter rett ut, sa du? Ingen problem, sier Ebba og Havanna, som gir blod opp til fire ganger i året. FOTO: Privat
BEDAGELIG: Å ligge ti minutter rett ut, sa du? Ingen problem, sier Ebba og Havanna, som gir blod opp til fire ganger i året. FOTO: Privat Vis mer

Rygg forteller at klinikken gjennom kåringen håper å få flere til å stille, men understreker at det aldri skal være noe økonomisk insentiv for å la hunden gi blod.

Bekymret

Matmor Sara Skybak innrømmer at hun gjorde seg sine tanker første gang hun skulle ta med Ebba til blodgivning:

– Jeg var veldig obs. Var hun sliten eller dårlig? Jeg tenkte at det var dårlig gjort om hun skulle bli dårlig for at jeg tok henne med på dette. Hundene er jo mine venner, og jeg vil ikke utsette dem for noe kjipt.

Hun smiler:

– Men det viste seg at jeg var mye mer bekymret enn jeg trengte å være. Hun tok det veldig fint, og hver gang vi er på klinikken løper begge to inn med pleieren frivillig, og er glade for å se henne igjen.

PARHESTER: Ifølge eieren er Ebba og Havanna glade hver gang de kommer til klinikken, og viser ingen tegn til ubehag. Her ta de seg en lur hjemme på Hedemarken. FOTO: Privat
PARHESTER: Ifølge eieren er Ebba og Havanna glade hver gang de kommer til klinikken, og viser ingen tegn til ubehag. Her ta de seg en lur hjemme på Hedemarken. FOTO: Privat Vis mer

Vil hjelpe andre

Sara beskriver de to gulljentene som tillitsfulle, lojale og glade, med helt ulike personligheter.

– De er verdens beste, og nettopp fordi de er verdens beste for oss, gir vi blod for å kunne hjelpe hunder som er verdens beste for noen andre.

UT PÅ TUR? : Er det noe action der ute, eller? lurer Ebba og Havanna. FOTO: Privat
UT PÅ TUR? : Er det noe action der ute, eller? lurer Ebba og Havanna. FOTO: Privat Vis mer

Hun legger til:

Vi håper også at våre hunder kan få tilbudet om like god hjelp, om noe skulle skje med dem en gang.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer