Havregryn

Havregryn: Dette er forskjellen på store, lettkokte og økologiske

En av dem holder deg mett litt lenger.

HAVREGRYN: Bør du velge lettkokte, store eller økologiske? Foto: Scanpix/NTB
HAVREGRYN: Bør du velge lettkokte, store eller økologiske? Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Havregryn er næringsrikt og supersunt, og et av de beste frokostvalgene ifølge kostholdseksperter. Men det finnes jo flere forskjellige typer havregryn å velge mellomstore, lettkokte og økologiske. Kanskje har du spurt deg selv hva som egentlig er forskjellen på disse. Og har det egentlig noe å si hva du velger? Ifølge Marianne Borch som er kokk og har en bachelor i ernæringsfysiologi ligger forskjellen mellom store og lettkokte havregryn i produksjonsmetoden. 

– De lettkokte havregrynene blir delt før de valses til gryn, mens de store bare blir valset. Dette har ingenting å si for næringsinnhold eller fiberinnhold, sier hun til KK.no. 

Produksjonsmetoden påvirker bare hvor lang tid grynet trenger å tilberedes, og det er derfor vanskelig å si at den ene typen er sunnere enn den andre.

– De lettkokte havregrynene er på ingen måte forhåndskokt, som man lett kan tro ut fra navnet. De trenger derimot litt kortere koketid enn de store havregrynene, forklarer ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: Alt du bør vite om fiber

Begge er langsomme karbohydrater

Selv om næringsinnholdet er likt i disse to havregryntypene, kan det være litt ulikt hvordan de går gjennom fordøyelsen vår. 

– Magen må jobbe litt mer for å hente ut næringen fra de store havregrynene, slik at maten oppholder seg noe lenger tid i magesekken før den går over i tynntarmen. Det fører igjen til en mer langvarig metthetsfølelse og lavere blodsukkerstigning, sier Borch. 

Dersom du ønsker å holde blodsukkeret mest mulig stabilt mener hun at du derfor godt kan gå for de store havregrynene.

– Rett etter trening, er det derimot smart å velge de lettkokte, for å få rask tilgang til næring, og dermed raskere oppfylling av energilagrene, legger hun til.

Når det er sagt går begge under betegnelsen «langsomme karbohydrater», men de store er enda mer langsomme enn de lettkokte. 

HAVREGRØT: Skal du lage havregrøt i en fei går du for de lettkokte. Skal du lage kjøleskapsgrøt så kan du like gjerne bruke de store. Foto: Scanpix/NTB
HAVREGRØT: Skal du lage havregrøt i en fei går du for de lettkokte. Skal du lage kjøleskapsgrøt så kan du like gjerne bruke de store. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

LES OGSÅ: Bytt ut frokostblandingen med grøt

Samme næring i økologiske

Økologiske havregryn har i prinsippet akkurat samme næringsinnhold som ikke-økologiske. Også her ligger forskjellen i dyrkings og produksjonsmetoden. 

– Det er strenge regler for hva som kan kalles økologisk, og Norge følger de samme reglene som gjelder for resten av EU. Økologiske produkter er fremstilt uten bruk av kjemiske sprøytemidler, kunstige smaks og fargestoffer, og med strenge regler for bruk av konserveringsmidler, forklarer ernæringsfysiologen. 

Det skal sies at det ikke finnes noen direkte bevis på at økologiske produkter er bedre enn konvensjonelt dyrket mat, noe også vitenskapskomiteen for mattrygghet har fastslått. Ifølge Borch har derimot enkelte studier vist indikasjoner på at økologisk mat kan ha en positiv effekt på immunsystemet.

– Velg gjerne økologisk hvis du er opptatt av et mest mulig «rent» kosthold, de inneholder mindre rester av plantevernmidler.  Havregryn er uansett sunt, og er en av de bedre matvarene å spise, forteller hun.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er republisert til nytte for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer