Sunn Frokost

Havregryn er det absolutt beste du kan spise til frokost

Sunt, mettende og veldig billig!

TOPP START PÅ DAGEN: På jakt etter en skikkelig superfrokost? Gå for havregrøt.  Foto: Bon Appetit
TOPP START PÅ DAGEN: På jakt etter en skikkelig superfrokost? Gå for havregrøt. Foto: Bon Appetit Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange ernæringseksperter sier at frokost er dagens aller viktigste måltid. Frokosten sparker i gang kroppen og fordøyelsen, og legger grunnlaget for resten av dagen. Men, du har sikkert vært der, du også: Du står opp og lurer på hva i all verden du skal spise. Hvordan gir du kroppen din en best mulig start på dagen? 

Svaret er enkelt: havregryn. 

– Det beste jeg kan anbefale til frokost er havregrøt, har autorisert klinisk ernæringsfysiolog, Ragnhild Lekven Fimreite, tidligere uttalt til KK.no.   

I tillegg til å være billig og enkelt, inneholder havregryn mange sunne næringsstoffer, fiber og har i tillegg høyere metthetsverdier enn mange andre matvarer

Trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe har også uttalt til KK.no at hun sverger til havregryn som frokost - med syltetøy og skummet melk. 

Dessuten kan det nevnes at selveste skisuperstjerne Marit Bjørgen også spiser havregrøt til frokost. 

Balanserer blodsukkeret og er gunstig for hjertet

– Havre er et særdeles næringsrikt kornslag og inneholder blant annet jern, folat og guntige fettsyrer. I tillegg inneholder havre flere typer fiber- blant annet løselig fiber. Fiber har generelt sett en mettende effekt, mens løselig fiber er svært effektivt for å balansere blodsukkeret, samtidig som det er gunstig for tarmfunksjonen. Som om ikke det er nok, er det også gunstig for hjertet (kolesterolet), forklarer Lekven Fimreite. 

Vil du være mett og fornøyd hele veien frem til lunsj? Da bør du spise dette. 

Kan vi legge til at personer med sensitiv eller irritabel tarm mest sannsynlig også tåler havre fint? Dette fordi havren har en beroligende effekt på tarmen og kan redusere oppblåsthet. 

LES OGSÅ: Derfor er havegryn fantastisk som frokost

Havregryn inneholder i tillegg lite sukker, har litt protein og er rikt på vitamin B1, vitamin E, jern, sink og magnesium. 

(Artikkelen fortsetter under) 

Du kan gjøre masse med havregrynene for å få en mer spennende frokost.  Foto: Jessmine - Fotolia
Du kan gjøre masse med havregrynene for å få en mer spennende frokost. Foto: Jessmine - Fotolia Vis mer

Pimp opp havregrøten 

Synes du havregryn i seg selv er traust, forstår vi deg godt. Men ikke fortvil - det er masse du kan gjøre for å gjøre det mer spennende å spise. 

Har du for eksempel testet å toppe det hele med nøtter eller peanøttsmør? Da får du i deg sunt fett, proteiner og antioksidanter i tillegg? 

Du kan også prøve å kutte en banan i skiver og ha over. Banan er blant annet godt for fordøyelsen og blodtrykket ditt. 

Hvis ikke dette frister, kan du drysse litt friske bær over for å få i deg masse deilige antioksidanter. 

Eventuelt kan du starte dagen med kjøleskapsgrøt, som du lager enkelt dagen i forveien og setter i kjøleskapet over natten. 

Selv om næringsinnholdet i lettkokte og store havregryn er forholdsvis likt, finnes det noen forskjeller i hvordan de går gjennom fordøyelsen vår.  

Les mer om hvilken havregrynstype du bør velge her! 

LES OGSÅ: Er frokosten din en saltbombe? 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer