Gå Ned I Vekt

Heidi (46) tok hypnose mot overvekt

Heidi ville egentlig operere vekk overvekten, så hjalp hypnose henne å forstå hvorfor hun veide for mye.

OVERVEKTIG: Heidi prøvde hypnose mot overvekt og innså hvor viktige den mentale biten er når man skal ned i vekt.
OVERVEKTIG: Heidi prøvde hypnose mot overvekt og innså hvor viktige den mentale biten er når man skal ned i vekt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble på et tidspunkt så lei av å gå rundt og føle meg så mislykket og stygg som jeg gjorde, at jeg ba legen legge meg inn på sykehuset for slankeoperasjon, forteller Heidi Rosander Lund (46) fra Kristiansand om den tøffeste tiden som overvektig.

Hun hadde gang på gang prøvd å trene og spise seg slankere, uten hell. Hun var lei av å snakke seg selv ned, lei av å føle seg som hun gjorde. Operasjon virket som den eneste utveien. Men operasjon ble det ikke. Samtidig hørte nemlig Lund om hypnose mot overvekt. 

- Da jeg hørte om hypnose ble jeg veldig nysgjerrig. Jeg er nok en veldig åpen person og ønsker å prøve ting jeg tror kan ha noe for seg i forhold til overvekten min. Dessuten ble jeg mer og mer klar over at overvekten sitter i hodet, og jeg visste at hypnose jobber med underbevisstheten. 

LES OGSÅ: Laila gikk ned 56 kilo på ett år 

Lund kjente flere som hadde klart å slutte å røyke ved hjelp av hypnose, og selv om hun var litt skeptisk til å begynne med, tok hun kontakt med en hypnotisør. 

- Et lite øyeblikk hadde jeg et håp om å miste en haug med kilo, men er man realist, forstår man at hjelpen man får via hypnose er på det mentale planet, sier hun. 

LES OGSÅ: Maten som stagger søtsug 

Usikker på om hypnose fungerer

- Jeg lå på en benk og fikk beskjed om å slappe helt av. Hypnotisøren snakket rolig til meg, og fortalte at jeg ville føle meg mer og mer avslappet, og at jeg ikke ville klare å bevege meg uansett hvor mye jeg ønsket det. 

De gikk gjennom tanker og teknikker for å kontrollere negative og positive tanker. I hypnosetilstand fikk hun også beskjeder om metthetsfølelse, porsjonsstørrelser og søtsug. 

- Selv om jeg var tilstede og forsto hva som skjedde, var jeg likevel ikke tilstede. Aldri har jeg vært så rolig.

For Lund hjalp ikke hypnosen direkte på vekten. Hun gikk ikke ned noe som følge av timene. Men hun tror likevel at det kan være et godt hjelpemiddel.

- I perioder trodde jeg at jeg ble fortere mett, men det var kanskje fordi jeg ønsket at det skulle være sånn. Men hypnosen fikk meg til å innse hvor viktig det er å jobbe med hodet og tankene for å klare å knekke koden til hvordan man skal klare å gå ned i vekt. 

Lund forteller at hun har stor tro på at hypnosen kan være en god start på et langt prosjekt.

- Jeg synes all overvektsbehandling bør starte med det mentale. Vi overvektige trenger å rydde i hodet, og i tankene våre, og finne svar på hvorfor ting er som de er. Hvorfor er vi overvektige, hvorfor spiser vi på følelser og tar de valgene vi gjør? Hypnose kan hjelpe med  å endre fokus og tankemåte, mener hun. 

Hun forklarer at hun fikk et spark bak til å jobbe med hodet i prosessen med å gå ned i vekt. Etter det har hun vært hos både coach og kognitiv terapaut. 

- For meg har begge deler betydd enormt mye, og jeg klarte ved hjelp av disse å knekke koden jeg gjerne skulle ha knekket for lenge siden. De siste årene har jeg mistet mellom 40 og 50 kilo. 

- Jeg er fortsatt en størrelse, eller flere, for stor, men jeg er på en god plass i livet og tar tiden til hjelp. 

LES OGSÅ: Klestrikset som gir deg lange og slanke bein

- Som å være oppslukt i en god bok

Sigurd Stubsjøen er psykolog og jobber med hypnose og hypnoterapi. Han har som mål å hjelpe folk å komme i mål så fort som mulig. 

- Vi setter en strek for det som har vært, og jobber videre, forklarer han om hypnosen han bruker. 

Han forklarer at hypnose kan sammenlignes med å være oppslukt av noe, som en god film eller bok. Det kalles for en uanstrengt og fokusert oppmerksomhetstilstand. 

- Poenget er å følge stemmen til hypnotisøren, og mentale bilder, for å komme i et nytt tankemodus. Ved å fange oppmerksomheten så man får en slags flytemodus i sinnet, forklarer han.

Stubsjøen ber vedkommende sette seg ned i en stol, og de fokuserer på pusten. Deretter gjennomgår de en avslappingsteknikk for kroppen, fra tærne og opp til hodet. Når vedkommende er avslappet teller han for eksempel fra 10 til 1, hvor man går dypere i en hypnosetilstand. 

- Når personen er avslappet og fokusert på stemmen min snakker vi om temaet. 

LES OGSÅ: Slik lykkes du med å nå målene dine - en gang for alle!

ÅRSAKEN TIL OVERVEKT: Stress og lite søvn kan også påvirke den mentale biten for å gå ned i vekt, mener professor Martin Ingvar.  Foto: REX/Mito Images/All Over Press
ÅRSAKEN TIL OVERVEKT: Stress og lite søvn kan også påvirke den mentale biten for å gå ned i vekt, mener professor Martin Ingvar. Foto: REX/Mito Images/All Over Press Vis mer

Jobber med overvekt

Stubsjøen har jobbet med mange som ønsker å gå ned i vekt, og han bekrefter det Lund sier om at hypnose eventuelt kan hjelpe på den mentale biten for å gå ned i vekt. 

- Vektredusjon har mange variabler. Det er enkelt å gå ned i vekt, men så har du dette med hvorfor vi spiser og når vi spiser. Det er en gåte man må knekke for å mestre vektreduksjon, forklarer han. 

Det du veier kan bli et valg, dersom du har kunnskap nok om hvorfor du spiser det du spiser, mener Stubsjøen. Han forsøker å lære folk opp i de mentale teknikkene for å gå ned i vekt, som kan forsterkes via hypnose.

Martin Ingvar er professor ved Karolinska Institutet i Sverige og har skrevet flere bøker om hvordan hjernen styrer vekten. Han forklarer hvor viktig den mentale biten er når en skal ned i vekt. Han mener dagens moderne mat, som han kaller for amerikansk-inspirert mat, demper følelsen av å være mett.

- Jo mer sukker man spiser, jo mer lurer man hjernen til å tro at man trenger mer mat. Skal man styre vekten sin, må man lære seg å lese kroppens signaler, forklarer han. 

Han mener dagens moderne mat er veldig tilgjengelig, og ikke særlig sunn. Blander man dette med stress, lite søvn og lite fysisk aktivitet blir det enda vanskeligere.

- Alt dette til sammen slår ut, og gjør det umulig for kroppen å holde vekten

Ingvar forklarer at hypnose brukes for å hjelpe med denne biten: å lære seg kroppens signaler og vite når man er sulten, og fokusere på å forbedre andre atferdsmønstre i livet. Han understreker at hypnose ikke er en mirakelkur, men at det kan være en start for å fokusere på det mentale. 

- Den mentale innstillingen og kunnskapen er viktig. Å lære seg å kjøpe mat på riktig måte, ta seg god tid til å spise, bare spise når en faktisk er sulten, og kunne kjenne igjen følelsen av at man er mett. Dette er sånt man prater om når man bruker hypnose. 

LES OGSÅ: Legger du på deg av å spise sent på kvelden? 

Sigurd Stubsjøen er ikke samme hypnotisør som den som har behandlet Heidi Rosander Lund.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer