Delte magemuskler

«Heidi» gikk med plager i 17 år

Problemer med delte magemuskler er svært utbredt, men det er vanskelig å få hjelp. To kvinner forteller om behandlingen som hadde effekt.

DELTE MAGEMUSKLER: «Heidi» gikk med delte magemuskler i 17 år før hun fikk gjort noe med problemet. Foto: Ida Bergersen
DELTE MAGEMUSKLER: «Heidi» gikk med delte magemuskler i 17 år før hun fikk gjort noe med problemet. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Én av tre kvinner har delte magemuskler (rectus diastase) etter fødsel. Selv om tilstanden er så vanlig, er det vanskelig å få hjelp.

KK har vært i kontakt med flere kvinner som har operert delte magemuskler (rectus diastase), men som ikke ønsker å få publisert navnet sitt, fordi det er tabu. Det samme gjelder for Heidi.

- Jeg er nok over gjennomsnittet opptatt av utseende, derfor føler jeg at det blir feil å snakke åpent om operasjonen – fordi jeg blir «hun som selvfølgelig har gjort det». Jeg får det stempelet. Men jeg forteller gjerne om det til venner, og hele familien var jo med på prosessen.

Heidi har fem barn – deriblant tvillinger. Det bidro til at kroppen hennes endret seg mer enn hun var komfortabel med.

- Jeg tror at spesielt tvillinggraviditeten tok knekken på magemuslkene.

Forsker på delte magemuskler

Nina-Margrethe Tennebekk Theodorsen er stipendiat ved universitetet i Bergen, og hun forsker på delte magemuskler.

- Så å si alle får økt avstand mellom magemusklene mot slutten av svangerskapet. 60 prosent har diastase på mer enn 2,8 centimeter seks uker etter fødsel, og 30 prosent har diastase ett år etter fødsel.

FORSKER: Nina-Margrethe Tennebekk Theodorsen. Foto: Privat
FORSKER: Nina-Margrethe Tennebekk Theodorsen. Foto: Privat Vis mer

Dette betyr at magemusklene som regel går tilbake hos de fleste, men hos noen blir tilstanden vedvarende. Og grunnen til det, vet man ikke.

- Tunge løft kan være en bidragsyter, men vi har ikke gode nok data. Flerlingsvangerskap og svangerskap der mors mage blir veldig kan nok være risikofaktorer, sier Theodorsen, som legger til at dette er noe av det hun forsker på i sitt arbeid.

Behandling som har best effekt

- Hva slags behandling har best effekt?

- Det vet vi ikke! Konservativ behandling bør prøves først, og da er det trening som gjelder. Men vi vet ikke hvilke øvelser som er best. Det er en vanlig oppfattelse at øvelser som situps bør unngås, da det kan øke avstanden mellom magemusklene, men dette er feil.

Øvelser som inkluderer de rette magemusklene lukker avstanden, mens øvelser som tidligere er regnet som skånsomme, faktisk øker avstanden. Dette er øvelser som inntrekk (hvor du trekker navlen/magen inn mot ryggsøylen).

- Ved slike øvelser bruker du i hovedsak den dype magemuskelen. Det er den samme muskelen som aktiveres i pilates som en start på alle øvelser. Det er utrolig viktig at denne kunnskapen kommer ut til kvinner, fordi vi ser at gravide og barselkvinner ikke tør å trene magemusklene fordi de er redde for å ødelegge. Noe de ikke gjør. Det er svært viktig at disse kvinnene trener alle lag av magemusklene.

Det er trolig redselen for å trene magemusklene som fører til ryggsmerter, og ikke diastasen i seg selv.

Theodorsen forklarer at hypopressiv trening, pilates og lignende, overhodet ikke har dokumentert effekt. Snarere tvert imot.

- Ufarliggjøring av øvelser som er naturlige, er svært viktig. Det er mange aktører som tjener gode penger på skremselsinformasjon.

Stor diastase

I 2020 valgte Heidi å gjennomføre operasjon ved Akademiklinikken i Oslo. Det var noe hun hadde tenkt på lenge – etter å ha gått med plager og lav selvfølelse i 17 år.

- Jeg hadde ingen kontakt med magemusklene i det hele tatt. Jeg trente for å komme tilbake i form, men jeg ville aldri fått i nærheten av flat mage uansett hvor mye jeg prøvde, på grunn av diastasen. Jeg skulle ønske at jeg kunne sprade rundt og være fornøyd uansett, men sånn var det ikke for meg, sier hun, og legger til:

- Det er ikke så kult å ha rumpe på magen. Om jeg spiste litt, bulte magen. Jeg passet ikke inn i noen klær, og var nødt til å kle meg som en «kjerring», sier hun.

- Enormt smertefullt

Fembarnsmoren er veldig glad for at hun gjennomførte operasjonen, selv om smertene var store dagene etter operasjonen.

- Det var enormt smertefullt! Men det var verdt det. Akkurat som en fødsel, sier hun med en latter.

Nylig var Heidi i et 50-årslag, hvor hun var ikledd den samme kjolen som hun brukte da hun sjekket opp mannen sin, for mange år siden.

- Det var veldig stas, sier hun med et smil, og fortsetter:

- Mannen min brydde seg ikke om at kroppen min var forandret etter alle graviditetene, han var fornøyd uansett, men han har merket stor forskjell på meg, og ser hvor tilfreds jeg ble etter operasjonen.

Hun legger ikke skjul på at hun er strålende fornøyd med resultatet.

- Jeg har fått et nytt liv. Nå trener jeg masse, for jeg har fått en helt annen livsgnist, og selvfølelse. Ryggsmertene er borte, og jeg klarer å løfte tunge vekter. Jeg får lyst til å trene og ta vare på kroppen min, fordi jeg har investert så mye i helsa mi.

Slik foregår operasjonen

Marius Barstad er spesialist i plastikkirurgi og generell kirurgi. Han jobber ved Fornebuklinikken, og har operert mange fortvilte kvinner som har hatt problemer med delte magemuskler etter fødsel.

KIRURG: Marius Barstad. Foto: Privat
KIRURG: Marius Barstad. Foto: Privat Vis mer

Ved operasjon av delte magemuskler, hvor magemusklene sys sammen igjen, vil man også ofte gjøre full mageplastikk/bukplastikk. Det vil si å fjerne overstrukket og overflødig hud.

- Man fjerner en passe mengde hud nedenfor navlen. Den huden som er igjen ovenfor navlen strekkes så nedover og sys sammen med huden over lyskenivå, og i nivå med kjønnsbehåringen, slik at arret går i en bue fra hoftekam til hoftekam. For å få til dette, så må man løsne navlen, ved å skjære rundt, slik at den står igjen som en navlestilk, forklarer Barstad.

Når huden på øvre mage er strammet nedover, lager man et hull til navlestilken som sys fast igjen i riktig posisjon på den «nye» magen.

- Det vil nesten alltid være nødvendig å figurforme med fettsuging på magen slik at man oppnår et flatere, finere resultat, og slik at man unngår et lite heng i den buede nedre arrlinjen.

Unntak ved klar medisinsk indikasjon

Finner man at det foreligger klar medisinsk indikasjon, kan pasientens behandling prises uten merverdiavgift, forklarer Barstad.

- Det foreligger en nasjonal veileder som er ganske spesifikk og streng, som brukes i vurderingen av pasienter på offentlige sykehus. Den beskriver mengde hud som må fjernes, hvor stor rectus diastasen må være, og så videre. Alvorlig symptomer eller følgetilstander kan gi rom for et lite skjønn i totalvurderingen av slike pasienter. Det må tydelig begrunnes i pasientjournalen, sier han.

Pasienter som står på venteliste for offentlig behandling, men velger privat behandling, vil kunne slippe merverdiavgift, forutsatt at kriteriene er oppfylt, opplyser Barstad.

Når er kirurgi eneste løsning?

Dersom man har forsøkt trening, og latt kroppen få tid til å gå tilbake til normalen, vil kirurgi være det eneste alternativet som har effekt.

- Det er uansett viktig å nyansere bildet litt mer. Delte magemuskler i seg selv er ikke farlig, og de som har diastase har ikke mer vondt i ryggen enn de som ikke har diastase. Det er funksjonen og styrken i magemusklene som er viktig, sier Theodorsen.

Kvinner med små diastaser (2,8-3,5 centimeter), trenger ikke å bekymre seg for å gjøre noe galt, forklarer Theodorsen. Hun mener at operasjon bør være en løsning kun for kvinner med store diastaser, eller hos kvinner med store funksjonsnedsettelser.

- Jeg er ikke opptatt av antall centimeter når jeg henviser pasienter til vurdering for operasjon, sier hun.

Men hvorvidt pasienten får operasjonen dekket eller ikke, vil variere ut ifra antall centimeter, og hvor i landet man er.

- Noen steder får en kvinne med seks centimeter diastase dekket operasjon, og et annet sted vil samme pasient få nei. Det vurderes ulikt, noe som er utrolig provoserende. Man bør se på helheten: Den fysiske og psykiske helsen, fremfor å kun se på antall centimeter.

Reklamerer for operasjon

Theodorsen vil også understreke at den såkalte mammamagen ikke alltid er forårsaket av diastasen, men av slapt hudvev og fett.

- I disse tilfellene nytter det ikke bare å sy magemusklene sammen igjen, man må også gjøre bukplastikk. Da er vi over på en helt annen operasjonsteknikk, og en annen årsak til problemene enn diastasen.

Theodorsen mener det er skremmende å se influensere som reklamerer for operasjon av delte magemuskler.

- Den flate magen fremheves som et resultat av at magemusklene er sydd sammen, men den flate magen får man kun i tilfellene hvor det også er gjort en bukplastikk.

- Jeg kunne se konturen av tarmene

Maria Nordø Jørstad (39) ble mamma til trillingene Iben, Filip og Agnes i september 2018. Mange synes det er slitsomt å gå gravid med én baby, og da kan man tenke seg hvordan det føles å bære frem tre mennesker.

Etter et slikt svangerskap, kan det være vanskelig for kroppen å komme tilbake til normalen. Det opplevde Maria, som etter to år valgte å operere grunnet delte magemuskler.

- Jeg hadde så stor mage – magemusklene utvidet seg veldig, i tillegg til at bindevevet ble strukket. Jeg satt igjen med en veldig stor separasjon av magemusklene, og smerter i ryggen. Jeg hadde ikke lenger noen ordentlig core-muskulatur, og uten det, har man ikke noe støtte i overkroppen, sier hun.

Maria forteller at magen var stor lenge etter fødselen, og det tok tid før organene kom på plass.

- Jeg kunne se konturen av tarmene, fordi jeg ikke hadde noen magemuskler som holdt ting på plass. Det førte til mye ubehag i magen, og det kjentes ut som at noe var feil. Jeg hadde ubehag hver dag. Jeg så fortsatt gravid ut ett år etter fødselen, og hadde mye overflødig hud, selv om jeg hadde gått ned i vekt.

Påvirket livskvaliteten

Å drasse rundt på tre små barn, som stadig vokste og ble tyngre, førte ikke til at smertene i ryggen ble noe bedre.

- På kveldene måtte Anders ta seg av legging, fordi jeg hadde så vondt i ryggen. Det gikk utover livskvaliteten min.

For å få hjelp til å trene opp magemuskulaturen igjen, begynte Maria å trene med en personlig trener, som hadde spesialisert seg på trening etter fødsel.

- Jeg møtte henne seks uker etter fødsel, og hun kunne konstatere at jeg hadde et mellomrom som tilsvarte åtte fingertupper i bredden, hele veien fra skambeinet og opp til brystet.

Maria var også på kontroll hos legen sin, som var enig i at separasjonen av magemusklene var veldig stor, og at hun sannsynligvis ikke ville komme i mål med vanlig trening. Men de ville la det gå et halvt år for å være sikre.

Heftig operasjon

Ett år ette fødsel, hadde magemusklene gått en del tilbake, men separasjonen var fortsatt seks centimeter i bredden. Da barna var to år gamle, valgte Maria å gjennomføre operasjonen for å sy på plass magemusklene igjen. Maria bodde i København, hvor operasjonen fant sted.

FØR OPERASJON: Maria fikk operasjonen dekket av staten, på grunn av store plager. Foto: Privat
FØR OPERASJON: Maria fikk operasjonen dekket av staten, på grunn av store plager. Foto: Privat Vis mer

- Jeg fikk operasjonen dekket av staten, fordi plagene var så store at det gikk utover livskvaliteten min.

Operasjonen var svært omfattende. Magemusklene ble sydd sammen, i tillegg til at navlen ble flyttet, og overflødig hud ble fjernet.

- Det var ganske heftig, og jeg var sliten etterpå. Men jeg fikk god smertelindring, sier Maria.

God effekt

- Har operasjonen hatt ønsket effekt?

- Jeg er veldig fornøyd. Jeg har ikke vondt i ryggen, og har heller ikke mageproblemer. Det ser veldig fint ut, og det er deilig å ha på seg vanlige bukser. Plutselig kunne jeg bruke de gamle klærne mine. Jeg følte meg mer som meg selv igjen, på mange måter, sier trillingmoren.

Selv om det er mange kvinner som velger å operere delte magemuskler, er det tabu å snakke høyt om.

- Jeg skjønner ikke helt hvorfor – det er veldig synd at det er sånn. Det er jo en fødselsskade man overhodet ikke har skyld i selv.

GODT RESULTAT: Maria er veldig fornøyd med resultatet etter operasjonen. Foto: Privat
GODT RESULTAT: Maria er veldig fornøyd med resultatet etter operasjonen. Foto: Privat Vis mer

Synd det ikke dekkes

Maria synes det er synd at det er så få operasjoner som dekkes av staten i Norge, slik som operasjon ved delte magemuskler.

- Mange har kjempevondt i mage og rygg, som går utover livskvaliteten. At man skal gå rundt med slike plager, og en mage som tilsvarer at man er gravid i sjette måned, uten å få hjelp, synes jeg er helt utrolig. Man blir etterlatt til seg selv, sier hun frustrert, og legger til:

- Mange mødre skammer seg over kroppen sin, og tør ikke å gå på stranda. Det er kjempetrist! Det er en problematikk som burde snakkes mye mer om, og man burde få mye bedre oppfølging.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer