Aktiv:

Helene (37) trodde hun var utbrent - blodprøven sa noe helt annet

- Jeg er godt trent, men nå var det plutselig umulig bare å gå opp en bakke.

AKTIV: Trebarnsmoren Helene jobber som personlig trener og konkurrerer i crossfit. Så ble hun rammet av en voldsom utmattelse: – Det føltes umenneskelig å gå i en oppoverbakke. FOTO: @oslokiropraktoren
AKTIV: Trebarnsmoren Helene jobber som personlig trener og konkurrerer i crossfit. Så ble hun rammet av en voldsom utmattelse: – Det føltes umenneskelig å gå i en oppoverbakke. FOTO: @oslokiropraktoren Vis mer
Publisert

– Jeg har egentlig et høyt tempo på det meste, og føler ikke så mye på «ups and downs» fysisk. Men på vinteren i fjor begynte jeg å bli veldig trøtt og sliten.

Det sier trebarnsmoren Helene Vabø Wilsgaard (37) til KK.

Helene har jobbet som coach og personlig trener i 18 år og konkurrerer i crossfit - så en kan mildt sagt si at hun er i god form.

Men da hun kjente at hun var skikkelig sliten, i tillegg til at hun begynte å få hjertebank både under aktivitet og hvile, skjønte hun at noe ikke var helt som det skulle.

– Jeg vil jo si at jeg har god kondisjon, så da jeg måtte stoppe under trening for å sette meg ned og puste, følte jeg meg ikke som meg selv, forteller hun.

Svimmel, trøtt og sliten

At hun må ta pauser under trening skjer i blant, påpeker Helene, men hun pleier å kunne gå fra øvelse til øvelse uten å måtte stoppe.

– Men nå klarte jeg ikke å «pushe», det var som om jeg var i en tåke. Jeg tror jeg aldri har vært så sliten under en økt før, forteller Helene, som rett og slett måtte legge seg ned på gulvet midt i treningsøkta.

UTSLITT PÅ TRENING: Helene måtte legge seg ned midt under økta. FOTO: @oslokiropraktoren
UTSLITT PÅ TRENING: Helene måtte legge seg ned midt under økta. FOTO: @oslokiropraktoren Vis mer

Symptomene viste seg ikke bare under trening. Helene ble svimmel når hun reiste seg, og på kveldstid var hun utslitt. Samtidig kunne hun kjenne at pulsen var ordentlig høy, selv om hun bare lå på sofaen.

– Jeg ble jo litt bekymra. Det var litt skremmende å ha hjertebank uten anstrengelse. Jeg har ingen sykdommer som gir hjertebank, så jeg lurte på om jeg hadde fått hjerteflimmer. Og tanken om at jeg hadde blitt utbrent satt i en god stund, forteller Helene, som på et punkt også mistenkte hjernesvulst.

Trøttheten og slitenheten var altomfattende, forteller Helene.

– Jeg skulle gå opp en bakke en gang, og det føltes helt umenneskelig.

Samtidig var jo Helene trebarnsmor og i full gang med jobb og studier, så hun forteller at det var lett å tenke: «Jaja, jeg har jo ikke sovet ordentlig på fire år - jeg er sikkert bare sliten eller stressa».

– Eller at jeg hadde drukket lite, eller noe sånt. Symptomene jeg hadde er lett å forklare med andre ting, påpeker hun.

Fikk påvist jernmangelanemi

Så tanken om å skynde seg til legen slo henne egentlig ikke. Men Helene har noen «kroniske vondter» hun sjekker jevnlig, så etter noen uker tok hun en tur til legekontoret.

Da fikk hun svaret på utmattelsen og hjertebanken:

– De tok blodprøver, og der var det ikke noe jern, sier Helene, som fikk påvist jernmangelanemi.

– Det var deilig med en forklaring. Så jeg fikk jerntabletter som jeg brukte i et halvt år. Jeg ble bedre, men det tok litt tid, og jernlagrene er fortsatt ikke så høye.

SENKET FORVENTNINGENE: Da Helene fikk påvist jernmangelanemi måtte hun senke forventningene til seg selv. – Det var jo en litt kjip periode. FOTO: @oslokiropraktoren
SENKET FORVENTNINGENE: Da Helene fikk påvist jernmangelanemi måtte hun senke forventningene til seg selv. – Det var jo en litt kjip periode. FOTO: @oslokiropraktoren Vis mer

– Tok du en pause fra treningen, da?

– Nei, jeg gjorde jo ikke det, sier Helene og ler litt, før hun fortsetter:

– Men jeg justerte kravene. Jeg lever jo av trening, så jeg har jo et perspektiv på at alt kan gjøres, på én eller annen måte. Jeg satt ned egne forventninger. Men det var jo en litt kjip periode, sier hun.

– Manglende energi og trøtthet er de vanligste symptomene

Som Helene påpeker, er vi jo alle slitne i perioder. Så hvilke symptomer bør vi være ekstra obs på når det kommer til jernmangel?

Klinisk ernæringsfysiolog Vegard Lysne forteller at det vanligste symptomet på jernmangel er nettopp manglende energi og trøtthet.

– Ettersom en av hovedoppgavene til jern er å bidra til oksygentransport i blodet, sier han til KK.

KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Vegard Lysne. FOTO: Jørgen Barth, UiB
KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Vegard Lysne. FOTO: Jørgen Barth, UiB Vis mer

Mange ulike symptomer

Over tid kan jernmangel bli til tilstanden jernmangelanemi. Dette skjer når jernlagrene i kroppen er så små at kroppen ikke produserer nok hemoblogin - proteinet som frakter oksygenet i blodet.

Og symptomene på jernmangelanemi kan være mange, ifølge Helsenorge, som lister opp følgende:

  • tretthet
  • kortpustethet ved anstrengelse
  • svimmelhet og ørhet
  • blek hudfarge
  • sår tunge
  • uvanlig sug etter stoffer som ikke er mat, for eksempel jord, is, maling eller leire. Dette kalles pica-syndromet.
  • tynne negler som kan begynne å bøye seg oppover i kantene (skjenegler)
  • dårlig muskelytelse (du kan for eksempel ikke være i stand til å trene så lenge som vanlig)
  • restless legs syndrom - dette betyr at du har en uimotståelig trang til å bevege beina for å avlede oppmerksomheten fra ubehagelige følelser som kløe og liknende.

Hvis anemien er mild eller utvikler seg langsomt, kan det imidlertid hende du ikke har noen åpenbare symptomer, skriver Helsenorge.

Tre vanlige årsaker

Er du litt ekstra sliten i en periode, kan det være en idé å se på de vanligste årsakene til jernmangel/jernamangelanemi, her listet opp av Lommelegen.no:

1. Lite jern i kostholdet

Spiser du ikke nok mat som inneholder jern kan du utvikle anemi. Veganere og vegetarianere som ikke spiser kjøtt eller animalske produkter, har større risiko for å få jernmangel.

Gravide trenger mer jern på grunn av økt blodmengde i kroppen. Kvinner som ammer trenger også mer jern.

2. Blodtap

Ulike årsaker til blodtap kan øke risikoen for jernmangel. Unge kvinner med kraftig menstruasjon er spesielt utsatt. Det samme er kvinner som nettopp har født eller som ammer.

Andre årsaker til blodtap kan være ulykker, større operasjoner eller blødning fra mage- og tarmsystemet, som magesår.

3. For dårlig opptak (absorpsjon) av jern i kroppen

Det kan være flere årsaker til dette, for eksempel cøliaki og noen legemidler.

Ikke ta jerntilskudd før du har sjekket jernstatus hos legen

Jernmangel behandles med jerntilskudd.

En kan få tak i jerntilskudd reseptfritt, men Vegard Lysne understreker at det er viktig å ha fått bekreftet at du mangler jern før du tar tilskudd.

– Hva bør vi gjøre hvis vi mistenker jernmangel?

– Det første man bør gjøre er å sjekke jernstatus hos fastlegen. Symptomene på jernmangel kan også skyldes andre ting, så det er viktig å få bekreftet at det er jernmangel det dreier seg om før man går i gang med behandling. Jeg vil ikke anbefale å ta jerntilskudd uten å først vite at man har behov for det. I verste fall kan man gjøre vondt verre ved å ta tilskudd.

BEKYMRET: Eksperten har en klar beskjed om de stadig nye helsetrendene i sosiale medier. Video: Tiktok / Storyblocks. Reporter: Anabelle Bruun / Dagbladet TV Vis mer

Vet ikke årsaken

Helene er ikke sikker på hva som var årsaken til jernmangelen. Hun har spekulert litt i at det kan skyldes mange år med amming.

– Noen kvinner får det jo på grunn av menstruasjon, men jeg har ikke fått bekreftet at det skyldes det. Og jeg spiser kjøtt, sier Helene, og legger til at hun ikke har gått noe særlig videre på å finne årsaken.

I dag er Helene tilbake i de samme treningsvanene, men hun forteller at hun vil ha jernmangelen i bakhodet de gangene hun drar til legen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om