Overvekt og helse

Helsefarlig magefett? Slik måler du det

Bekymret for at du har litt for mye av det helsefarlige magefettet? En ny metode gjør det svært enkelt å finne ut - og alt du trenger er en hyssing.

HELSEFARLIG MAGEFETT: En ny og enkel metode for å måle magefett kan fortelle deg om du har økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer - og du trenger ikke engang bruke målebånd. Illustrasjonsfoto: NTB
HELSEFARLIG MAGEFETT: En ny og enkel metode for å måle magefett kan fortelle deg om du har økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer - og du trenger ikke engang bruke målebånd. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Overvekt er roten til mye vondt. Bokstavelig talt: Er du overvektig medfører det økt risiko for smertefull artrose i hofter og knær, i tillegg en rekke andre smertetilstander i muskel- og skjelettsystemet.

Samtidig gir det også økt risiko for flere alvorlige sykdommer, blant annet diabetes 2, flere typer kreft og ikke minst hjerte- og karsykdommer. Særlig dersom du har mye magefett, kan det være svært negativt for helsa di, fordi mye magefett betyr at du også har mye helsefarlig fett i blodet. Til sammenligning vil mye fett på for eksempel rumpe eller lår ikke utgjøre en like stor helserisiko.

Anbefaler ny metode

Men hvordan vet du om midjemålet ditt er større enn det som er bra for deg? Overvekt kan jo være så mangt, og mens den vanlige BMI-målingen kan fortelle deg om du er overvektig eller ikke, sier den ingenting om fordelingen av fett i kroppen.

Nå har britiske National Institute for Health and Care Excellence (NICE) - tilsvarende det norske Helsedirektoratet - anbefalt britiske innbyggere å ta i bruk en ny og enklere metode for å måle om man har for mye av det farlige magefettet, skriver Aftenposten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer