Farmen-aktuelle Malin Nesvoll (33) har tidligere fortalt KK om sjokket hun våknet opp til, etter det som skulle være en liten operasjon ved sykehuset.
Hun skulle gjennom en kikkhullsoperasjon for å fjerne en cyste i eggstokken, men da fant legene ut at hun hadde endometriose. Det ble altså oppdaget ved en ren tilfeldighet – selv hadde Malin aldri tenkt tanken på at hun hadde endometriose, selv om hun har hatt mye smerter.

Toinis mensensmerter var ulidelige: - «Dør jeg nå?». Det kom så mye blod
Ingen oppfølging
Operasjonen fant sted i slutten av august i fjor, og i dag sitter det en lettere forvirret 33-åring om lurer på om hvordan det egentlig har gått. I et innlegg på Instagram forteller hun at mange av følgerne hennes lurer på hvordan det går.
- Helt ærlig? Jeg aner ikke! Helt siden den fredagen i slutten av august har jeg gått rundt som et eneste stort spørsmålstegn jeg. Var egentlig operasjonen vellykka? For ingen har innkalt meg til noe oppfølging etter operasjonen, noe jeg synes er helt hårreisende når dem har skjært og brent inni der, skriver hun i innlegget.
Hun skriver videre at legen hennes alltid har frarådet henne å google sykdommer, men da hun våknet opp til beskjeden om at hun hadde en kronisk diagnose, klarte hun forståelig nok ikke å la være. Men det resulterte i enda flere spørsmål
- Hvor hardt angrepet er jeg? Når kan jeg forvente at nytt vev begynner å gro? Kommer jeg til å måtte operere igjen? Hvor mange ganger kan man egentlig skjære og brenne nedi der før man bli steril? Burde jeg få barn i morra? Er det meninga at det fortsatt er vondt? Neida, sorry folkens, dere veit dessverre like mye om min endo-status som meg, skriver hun oppgitt.
KK har vært i kontakt med Malin, som ikke ønsker å kommentere saken.

Malin Nesvoll: - Jeg var 23 år og måtte sove i senga med mamma
Mangelfull oppfølging
Endometrioseforeningens styreleder, Elisabeth Raasholm Larby, mener at pasienter som diagnostiseres med endometriose ofte får alt for lite oppfølging, noe som er synd.
- Det er også veldig individuelt hva pasienten får av informasjon. I mange tilfeller får pasienten faktisk ingen oppfølging i det hele tatt, og blir etterlatt til seg selv. Når de henvender seg til egen fastlege, er også fastlegen gjerne usikker på hva som bør gjøres og hva som bør sjekkes opp. Nettopp derfor ønsker vi oss nasjonale retningslinjer for pasientene, slik at de får bedre og mer likeverdig behandling, gjennom hele pasientreisen sin.
Manglende oppfølging og rehabilitering kan for mange føre til vedvarende plager, så det er viktig at behandlingstilbudet bedres over hele linja, sier Larby.

- Jeg dro ofte gråtende hjem fra skolen, med gjennomblødde bukser
Får mange spørsmål
Endometrioseforeningen får ofte spørsmål fra pasienter som sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål, etter at de har gjennomgått en slik operasjon.
- Pasientene får ofte informasjon om hva som har blitt gjort under operasjonen, samt hva som har blitt oppdaget, mens de fremdeles er sterkt påvirket av smertestillende og narkosen de nettopp har vært gjennom. Ofte får de lite informasjon skriftlig, som gjør at det er lett å glemme hva kirurgen har fortalt dem.
Larby anbefaler å lese om sykdommen på Endometriose.no, eller å ta kontakt med Endometrioseforeningen, dersom man har spørsmål.
- Utover det anbefaler vi alltid at man kontakter behandlende lege ved behandlingsstedet hvis man opplever sterke smerter eller plager i etterkant av operasjonen, slik at dette kan tas på alvor og følges opp.
