Matforgiftet

Her blir vi oftest matforgiftet

Mange blir dårlige på norgesferie og «trygge» sydenferier!

MATFORGIFTET PÅ FERIE: Det er ikke bare i India og Thailand at vi blir matforgiftet.  Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
MATFORGIFTET PÅ FERIE: Det er ikke bare i India og Thailand at vi blir matforgiftet. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du reist til eksotiske land har du kanskje opplevd det. Du aner fryd og ingen fare, men plutselig må du på do ... Hele dagen. Var du ekstra heldig fikk du kanskje feber og kvalme i tillegg.

Vi snakker selvfølgelig om matforgiftning. Selvfølgelig vet vi alle at hvis vi reiser til for eksempel India, så er dette noe man virkelig bør passe på, men hva med når vi reiser i eget land eller til «trygge» sydendestinasjoner?

LES OGSÅ: Dette er den desidert vanligste årsaken til matforgiftning!

Mest matforgiftning i Norge

Ifølge kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens, er det i Norge man oftest blir matforgiftet, noe som naturligvis har sammenheng med at det er her vi er bosatt og oftest er på tur og reise. 

- Ikke alle restauranter i Norge er like gode på hygiene, og jeg tror mange slumser litt mer med hygiene når de er på ferie i Norge, sier han.

For det er jo gjerne sånn at hvis man reiser til andre verdensdeler, så er man veldig nøye med både antibac og hva man spiser. Men skal du for eksempel på biltur i Norge, bør du altså heller ikke glemme forholdsreglene.

- Det er selvfølgelig håndhygiene som er punkt nummer én. Drikk mye rent vann og ta med deg sprit så du kan ha det på hendene, sier Irgens.

Ragnhild Raastad, lege ved Reiseklinikken forklarer hvorfor man like gjerne kan få matforgiftning i Norge.

- Den vanligste årsaken til diaré er norovirus. Dette kan man like gjerne få i Norge. Noroviruset er det som forårsaker epidemier på sykehus eller i barnehager, som ofte kommer rundt juletider hvert år. Det smitter gjennom at man skiller ut viruset gjennom oppkast eller lignende, også kan man få det inn gjennom luftveiene. Det er også en vanlig årsak til diaré når man er ute og reiser, forklarer hun. 

HYGIENE: Vær ekstremt nøye med å vaske hendene, og bruk håndsprit. Foto: © Zoonar/Elena Elissee
HYGIENE: Vær ekstremt nøye med å vaske hendene, og bruk håndsprit. Foto: © Zoonar/Elena Elissee Vis mer

LES OGSÅ: Stek burgeren godt nok

Spania og Tyrkia på andreplass

Selv om forsikringsselskapet får meldt inn flest tilfeller fra Norge, er det selvfølgelig viktig å være forsiktig på utenlandsreiser. Mange reiser til for eksempel Spania, noe som også gjenspeiles i tallene.

Raastad ved Reiseklinikken forklarer at de ser mange tilfeller av matforgiftning nettopp herfra.

- Vi har flest matforgiftningstilfeller i Spania, Tyrkia og Thailand. Neste på lista er Hellas. Tallene vi har gjenspeiler hvor nordmenn oftest er på ferie, siden det som meldes inn til Folkehelseinstituttet er de funnene som er meldepliktige. Fordi vi ikke har tall for hvor mange som reiser til de ulike landene, vil antall meldte infeksjoner gjenspeile hvor mange som reiser, forklarer hun.

Videre forklarer hun hvorfor man faktisk blir matforgiftet.

-Diaré eller matforgiftning kan forårsakes av mange forskjellige ting, både bakterier og parasitter. Man kan bli matforgiftet av bakterier på hendene eller for eksempel av kjøtt som ikke er gjennomstekt, eller frukt og grønnsaker som ikke er varmebehandler.

- En vanlig årsaken til matforgiftning er bakterien Campylobacter, som er en matassosiert diarésykdom. I 2014 var det 3400 tilfeller av dette. Av de ble 60 prosent smittet på utenlandsreise, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke tín kjøtt på kjøkkenbenken

Slik unngår du matforgiftning

Med mindre man har en underliggende sykdom man må ta hensyn til, er gravid eller skal reise med barn eller eldre, trenger man ikke droppe reisen i frykt for å bli matforgiftet. Lege Ragnhild Raastad ved Reiseklinikken og sykepleier Linn Marie Angell Skram ved Sentrum Reisemedisin har disse tipsene:

1. Kok, stek, skrell eller glem

- En hovedregel er å holde seg til mat som er kokt, stekt eller skrelt. «Kok det, stek det, skrell det eller glem det» er et klassisk råd som er lurt å følge, sier Angell Skram.

2. Unngå denne maten

- Mat som majones, salatblader, melkeprodukter (særlig upasteurisert melk) og skalldyr vil ofte gi lettere dårlig mage. Unngå også isbiter.

- I mange andre land så er det en god regel at man holder seg unna rå grønnsaker. Grunnen er mikrober kan videreføres fra kjøtt på overflaten, men dette er særlig i eksotiske land.

UNNGÅ DETTE: Vil du være ekstra forsiktig, så spis kun kjøtt som er gjennomstekt og unngå egg.  Foto: Bon Appetit
UNNGÅ DETTE: Vil du være ekstra forsiktig, så spis kun kjøtt som er gjennomstekt og unngå egg. Foto: Bon Appetit Vis mer

- Med tanke på salmonella, så bør man også unngå egg med bløt plomme eller egg som ikke er helt gjennomkokt. Spiser du for eksempel tartar med rått kjøtt og rå eggeplomme, øker du sjansen ganske betraktelig, sier Ragnhild.

3. Vask hendene

- Vask deg alltid på hendene før måltider og ha hånddesinfeksjon lett tilgjengelig. Drikk alltid flaskevann eller kok vannet fra springen. Man kan også ta en drikkevaksine (Dukoral) som har en god beskyttelse mot kolera og en delvis beskyttelse mot bakterien ETEC. Denne vil redusere sjansen for dårlig mage på reise.

4. Sjekk kjøttet

- Sørg for å spise mat som er godt varmebehandlet. Får du servert kylling, så skjær gjennom og se at den er ordentlig stekt. Er den ikke det, bør man ikke spise det.

5. Vaksinér deg

- Hepatitt A er en matoverført sykdom, og det finnes det en effektiv vaksine mot som anbefales til alle som skal reise utenfor Europa. Utenfor Europa, Australia/New Zealand og Nord-Amerika kan du ta vaksine mot tyfoidfeber.

Skulle du likevel være så uheldig å bli matforgiftet, så hjelper kanskje dette:

- Reisediaré er ufarlig og selvbegrensene. Mange prøver å få kjøpt antibiotika i utlandet når de har fått diaré, men dette hjelper ikke. Hvis du tar antibiotika når du har det, så har du lettere for å ta med deg bakterien hjem.

- Får du diaré, så få i deg nok væske. Voksne tåler det ganske bra, det er viktigere å være obs på barna. De tåler væsketap dårligere. Da bør du ta med deg ORS-pulver fra apoteket med electrolytter, så får du en salt og sukkerblanding sammen med væske, tipser Ragnhild.

LES OGSÅ: Fler bakterier enn på do

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer