Sårbehandling

Her bør du ikke få skrubbsår

Unngå stygge arr ved å følge disse rådene.

SKRUBBSÅR: Hvor på kroppen du får det, er med på å bestemme hvor fort det gror.  Foto: Shutterstock / Wayne0216
SKRUBBSÅR: Hvor på kroppen du får det, er med på å bestemme hvor fort det gror. Foto: Shutterstock / Wayne0216 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et lite kutt eller skrubbsår på huden er kanskje ikke det verste som kan skje deg, likevel er det ikke så gøy dersom det lille kuttet ender opp med å bli et stygt arr som for alltid minner deg på den gangen du var skikkelig klønete.

Men hva er egentlig grunnen til at sår noen ganger kan gro så fint at huden ser omtrent plettfri ut, mens andre ganger kan du sitte igjen med arr som får deg til å minne litt om en skurk fra en bondfilm? Det kan faktisk ha noe å si hvor på kroppen du får såret.

Hudlege ved Hudklinikken, Caroline Strandhagen, sier til KK.no at sår generelt gror raskere der hvor vi har god blodsirkulasjon.

– Det vil si i ansiktet og genitalt. På bein og føtter gror sår tregere på grunn av at sirkulasjonen er dårligere der, samt at man ofte kan ha hevelse i bein og legger som gjør at sår gror tregere, forklarer hun.

LES OGSÅ: Får du blåmerker veldig lett?

Ansiktet er mindre utsatt for arr

Man skal heller ikke glemme at arv også kan ha noe å si for hvor lett du får arr. Noen er genetisk sett mer disponert for å få arr enn andre er, og dette handler gjerne om hudtype. I tillegg er det også enkelte steder på kroppen der man er mer utsatt for å utvikle arr etter sår og kutt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer