TØYING: Aller helst skal du ikke overgå 60 sekunder - spesielt ikke hvis du skal tøye før styrkeøkten. Da er det aller beste å velge dynamisk tøying - eller mobilitetstrening.  Foto: Dangubic - Fotolia
TØYING: Aller helst skal du ikke overgå 60 sekunder - spesielt ikke hvis du skal tøye før styrkeøkten. Da er det aller beste å velge dynamisk tøying - eller mobilitetstrening. Foto: Dangubic - Fotolia Vis mer

Tøying

Her bør du ikke overgå 60 sekunder

Spesielt hvis du skal kombinere tøyningen med styrketrening, sier eksperten.

Publisert

KK.NO: Tøyer du alltid ut etter trening?

Ja, da vet du kanskje allerede at det ikke gjør deg mindre støl, men at det er et viktig grep for å øke bevegeligheten din.

Og på lang sikt kan det redusere livsstilsplager og gi deg en bedre holdning. Korte muskler kan nemlig forårsake ryggproblemer, samt andre plager.

Men hva er viktig å tenke på når du tøye?

Visste du for eksempel at du ikke bør holde øvelsen i mer enn 60 sekunder.

LES OGSÅ: 8 treningsformer som forbrenner mest kalorier

Spesielt viktig før styrketrening

- Poenget med tøying er å forbedre ROM - som vil si range of motion eller forbedre bevegelsesområdet, forteller Kristine Vinjor, personlig trener og kostholdsveileder ved Smart Trening, et konsept utviklet av treningsekspert Helle Bornstein.

Hun forklarer at statisk tøying - som vil si når du holder en øvelse i visst antall sekunder, bidrar til å øke og forbedre bevegeligheten i området, men det kan bli for mye dersom du for eksempel skal trene styrke etterpå.

- Hard statisk tøying kan medføre reduksjon av styrken før styrkeøkter, og derfor bør den holdes til maksimum 60 sekunder, forteller hun.

Portrait of Attractive fit woman lifting dumbbells on brick background  Foto: guerrieroale - Fotolia
Portrait of Attractive fit woman lifting dumbbells on brick background Foto: guerrieroale - Fotolia Vis mer

Generelt anbefaler hun dynamisk tøying som et bedre alternativ før trening.

- Statisk trening kan brukes før trening hvis det er stor mangel på beveglighet, som for eksempel kan føre til at øvelsene blir utført feil.

- Før styrketrening kan dynamisk trening være et bedre alternativ, ettersom dette øker ROM uten at det reduserer styrken før en økt, sier Vinjor.

LES OGSÅ: Få strammere mage innne sommeren

Kan redusere skaderisiko ved styrketrening

Dynamisk tøying er evnen til å bruke et bevegelsesutslag i forbindelse med fysisk aktivitet - også kalt mobilitetstrening, og er også ifølge andre treningseksperter en av de beste formene for tøying.

- Dynamisk tøying er å anbefale før trening da det kan forbedre teknikken og redusere skaderisikoen under øvelsen. Ved å gjøre øvelsene korrekt og med fullt bevegelsesutslag øker du belastningen på muskelen under arbeid, forteller Vinjor.

- Dette kan gi deg bedre resultater av styrketreningen, sier hun.

GÅ FOR DYNAMISK: - Dynamisk tøying er å anbefale før trening da det kan forbedre teknikken og redusere skaderisikoen under øvelsen. Ved å gjøre øvelsene korrekt og med fullt bevegelsesutslag øker du belastningen på muskelen under arbeid, forteller Vinjor. Foto: vadymvdrobot - Fotolia
GÅ FOR DYNAMISK: - Dynamisk tøying er å anbefale før trening da det kan forbedre teknikken og redusere skaderisikoen under øvelsen. Ved å gjøre øvelsene korrekt og med fullt bevegelsesutslag øker du belastningen på muskelen under arbeid, forteller Vinjor. Foto: vadymvdrobot - Fotolia Vis mer

Dersom det er snakk om statisk tøying før kondisjonstrening - som før en løpetur, har imidlertid tidligere studier vist at det er bedre å droppe det fullstendig. Det er ikke skadeforebyggende slik som først antatt, men kan faktisk føre til at du får flere skader

Vinjor understreker at det uansett er viktig å vite hvorfor du tøyer, for da er det mye lettere å vite hva som passer best til ditt treningsprogram.

LES OGSÅ: Dårlig form? Slik kommer du i gang med løpingen

Unngå disse tabbene når du tøyer

Med så mange tips og råd i forbindelse med tøying, er det lett å blir forvirret. KK.no har tidligere skrevet om noen av de vanligste tabbene, og hvordan du kan unngå dem:

DU VARMER IKKE OPP: En av årsaken til at du ikke skal tøye ut før joggeturen, er at du øker risikoen for skader når musklene er kalde, så sørg for at kroppstemperaturen din er litt høyere enn normal før du setter i gang - eventuelt gå for dynamisk tøying, som også holder deg i beveglighet og får i gang hjertepumpa.

TØYER DU RIKTIG MUSKEL? Veldig mange tøyer ikke ut den muskelen de er ute etter fordi de ikke utfører øvelsene riktig. Det kan være vanskelig å vite hvordan du skal gjøre det, eller kanskje du vrir deg på en unaturlig måte fordi øvelsen er ubehagelig.

For å unngå dette konsentrer deg om muskelen du skal tøye og kjenn at du treffer riktig.

fitness. sport, training and lifestyle concept -  woman doing exercises on mat in gym Foto: satyrenko - Fotolia
fitness. sport, training and lifestyle concept - woman doing exercises on mat in gym Foto: satyrenko - Fotolia Vis mer

DU SKAL KJENNE AT DU TØYER: Hvis du ikke strekker muskelen langt nok, vil du ikke få noen effekt. Når du tøyer en muskel skal du bevege kroppen slik at du kjenner at du når maksimal rekkevidde, men det skal ikke være smertefullt. Derfor er det viktig at du har et kontrollert tempo og kan kjenne etter.

For at du skal bli enda mer fleksibel bør du forsøke å strekke muskelen litt lenger for hver gang, men ikke så mye at det gjør vondt.

SØRG FOR Å TØYE OFTE NOK: Som et minimum anbefaler de fleste treningseksperter at du helst skal tøye mellom fire og fem ganger i uken. Det aller beste er hver dag, men det kan bli i det meste laget, og mange vil gi opp før de har begynt.

Prøv heller å tøye så ofte du kan. For eksempel i forbindelse med trening, eller sett av noen tidspunkt i uken.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer