Solbriller

Her bør også hunden bruke solbriller i sommer

Glemmer du solbrillene kan det føre til permanente skader - både hos mennesker og dyr.

SOLBRILLENE PÅ: Her bør alle bruke solbriller i sommer - også familiens firbeinte. FOTO: NTB
SOLBRILLENE PÅ: Her bør alle bruke solbriller i sommer - også familiens firbeinte. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Norske foreldre er i utgangspunktet flinke til å tenke på barnas øyehelse. I en undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av den norske brilleprodusenten Mokki, kommer det frem at ni av ti har skaffet solbriller til barna.

Men undersøkelsen avdekker at det likevel glipper i enkelte viktige situasjoner, cirka 30 prosent av foreldrene svarer nemlig at barna ikke bruker solbriller når de er på sjøen.

Reflekterer sollyset

Ifølge Rita Aadne Ludviksen, fagsjef og optiker hos Krogh Optikk, er det ekstra viktig at vi bruker solbriller på sommerdager i båten fordi vann reflekterer mer sollys enn andre overflater.

Hun anbefaler derfor spesielt solbriller med polariserte glass, som har den evnen at de nøytraliserer ubehagelige refleksjoner.

– Når solstrålene treffer vannoverflaten reflekteres den tilbake i øynene. Alle solbriller fjerner UV-strålene fra solen, mens polariserte glass også fjerner deler av refleksjonene av strålene som treffer vannoverflaten. Dette kan gjøre det mer behagelig for øynene når du er ut på sjøen, men det er viktig å vite at alle solbriller beskytter øynene for UV-stråler, forklarer hun.

Ludviksen forteller at barns øyne er spesielt utsatte da de fortsatt er under utvikling, noe som fører til at solstrålene lyser direkte inn på øynene. Å la barna bruke solbriller er derfor minst like viktig som å smøre dem med solkrem.

For dersom vi glemmer solbrillene på sjøen, kan vi faktisk bli solbrente.

– På samme måte som man kan bli snøblind om vinteren, gjelder det samme om sommeren hvor man kan bli solbrent på øynene. Smertene kan da bli så store at det er vondt å åpne øynene, men dette vil gi seg i løpet av 12-24 timer. Dette kalles snøblindhet eller sveiseblink, sier hun.

Den skadelige effekten av UV-stråling kan ifølge Lommelegen.no også hope seg opp over tid, slik at mennesker som har vært mye i solen uten beskyttelse har større sannsynlighet for å få svekket syn eller øyesykdommer som grå stær.

BESKYTT BARNAS ØYNE: Barns øyne er mer følsomme for UV-lys enn voksne. Gode solbriller nær sjøen er derfor et must. FOTO: Mokki
BESKYTT BARNAS ØYNE: Barns øyne er mer følsomme for UV-lys enn voksne. Gode solbriller nær sjøen er derfor et must. FOTO: Mokki Vis mer

Ikke glem solbeskyttelse til hunden

Men det er ikke bare vi mennesker som bør beskytte øynene våre mot den sterke solen. Dersom du planlegger å ha med deg familiens firbeinte medlem på båtturen i sommer, bør du være ekstra oppmerksom.

Hunder som oppholder seg i båt bør nemlig alltid bruke solbriller.

– UV-strålene som reflekteres i sjøen kan være ganske skarpe i øynene på hunden, og øker risikoen for permanent skade på øynene. I tillegg skåner hundens solbriller mot irritasjon ved mye vind, sier veterinær Kristine Skogseth-Jacobsen ved Sandviken Dyreklinikk.

Opphold på båt i strålende sol kan ifølge veterinæren gi hunden rennende og røde øyne, noe som kan være ganske ubehagelig. Ved lengre opphold øker også faren for pannus, som er en kronisk betennelse i hornhinnen.

Båtturer, i likhet med turer i snøkledde landskap, setter også hunden i fare for å bli snøblind. Det vil si at den får overfladiske sår på hornhinnen.

– Hunder er ikke like utsatt som oss mennesker, men enkelte hunderaser og hunder med nedsatt tåreproduksjon er mer utsatt for å bli snøblinde. På fjellet er sola og strålingen sterk, så vær obs på hvordan hunden ter seg.

– Snøblindhet viser seg ofte ved at det begynner å renne fra øynene, som blir røde og irriterte. Hunden kniper igjen øynene og søker ofte til mørkere steder for å unngå lys.

SOLBRILLER I FJELLET OG PÅ SJØEN: Veterinæren anbefaler spesielle hunde-solbriller, såkalte som «Doggles», som sitter godt og dekker øynene helt. FOTO: Privat
SOLBRILLER I FJELLET OG PÅ SJØEN: Veterinæren anbefaler spesielle hunde-solbriller, såkalte som «Doggles», som sitter godt og dekker øynene helt. FOTO: Privat Vis mer

Anbefaler solbriller og solkrem

For å redusere UV-stråling, anbefaler veterinæren bruk av solbriller til hund, såkalte «Doggles». Annen solbeskyttelse kan også være nødvendig, spesielt for tynnpelsede raser.

– Hunder kan bli solbrente og tynnpelsede raser er mer utsatt enn andre. Ører og nese er særlig utsatt, samt kroppsdeler uten hår og pigmenter. Solbrenthet viser seg som skarpe røde merker eller i verste fall blemmer. Unngå turer midt på dagen når det er sterk sol, og bruk solkrem for å forebygge solbrenthet, råder hun.

Skogseth-Jacobsen minner om at hundens poter også kan skades av den sterke solen, da de kan bli såre og vonde. Vær spesielt oppmerksom på ny, mørk asfalt.

– Husk fem sekunders regelen før du legger ut på tur! Legg baksiden av hånden din mot underlaget. Dersom du ikke kan holde den komfortabelt mot underlaget i fem sekunder, er det for varmt for hunden din å gå der, sier hun.

– Husk at potesalve også bør brukes på sommeren da små poter tørker fort ut på varme dager. Potesokker hjelper for hunder som har tynn lærhud under potene, beskytter mot slitasje ved lengre vandringer på ru fjellunderlag og beskytter dersom hunden har fått sår.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer