Irritert hud:

Her er grunnen til at huden din kan bli ekstra irritert i kulda

Og slik kan du gjøre det bedre!

IRRITERT HUD: Opplever du dette - spesielt på vinteren? Da bør du lese videre! Foto: Scanpix
IRRITERT HUD: Opplever du dette - spesielt på vinteren? Da bør du lese videre! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Det er nok mange som gleder seg til vinteren kommer. Flere steder i landet har snøen alt lagt seg og gradestokken begynner å vise lavere og lavere temperatur. Men selv om det er veldig fint med snø og roser i kinnene, er det også mange som sliter med irritert hud. Og mest sannsynlig forverres denne irritasjonen mer på denne tiden av året.

Kjenner du deg igjen? For det er nemlig ikke sånn at det er alle som opplever dette. Ifølge Bjørn E. Bondevik, dermatolog ved Estetisk Hudklinikk på Nordstrand, kommer det an på hva slags hudtype du har i utgangspunktet.

- Har du tørr hud fra før, kanskje til og med eksem, vil du merke klimaforandringene mer enn noen med normal hudtype. Det beste klimaet for en med tørr hud er i solen, men med en gang man da opplever at det er tørt og iskaldt, vil disse variasjonene merkes på huden, har han tidligere sagt til KK.no.

Men han kan også bekrefte at det er en måte å løse dette problemet på. Noe du kanskje bør notere deg til neste år!

- Du som har eksem har et «oppgira» immunsystem. Derfor virker sola dempende på utslett og tørr hud, og derfor gir vi lysbehandling til pasientene våre – noe de står i kø for å få når høsten kommer.

LES OGSÅ: Triggerne som gjør eksemhuden verre

Flere faktorer som har innvirkning

Vera Lin Fostås, Training Manager i La Roche-Posay, har tidligere fortalt at det er spesielt ansiktet vårt som er utsatt når det kommer til værendringer.

- Værskiftet gjør at luftfuktighet og temperatur endres, og av dette påvirkes hudbarrieren vår og huden kan bli svekket.

Ifølge Fostås er det derfor viktig at man tilpasser hudpleien sin til seg selv - ikke bare etter hudtype, men også etter årstid og hva vi skal foreta oss. For når man går fra varm, tørr luft innendørs og går ut i kald luft og vind, kan dette gjøre huden vår mer sensitiv, tørr, nuppete, sprukken, kløende og man kan få utvidede blodkarr.

- En krem med nærende karitésmør og glyserin er med på å opprettholde en intakt hudbarriere og beskytte huden mot kulde og vind samt tilføre og binde fuktighet. Sliter man med irritasjon og kløe kan kremer med niacinamid (Vitamin B3) i tillegg være gunstig, sier Fostås.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner tørr hud

VÆRET KAN PÅVIRKE HUDEN: Den kalde lufta kan gjøre vondt verre - spesielt om du for eksempel har atopisk eksem. Foto: Scanpix
VÆRET KAN PÅVIRKE HUDEN: Den kalde lufta kan gjøre vondt verre - spesielt om du for eksempel har atopisk eksem. Foto: Scanpix Vis mer

Den verste årstiden for atopisk eksem

Det er ikke veldig mange voksne som har atopisk eksem. Det er langt flere barn som har dette og de fleste vokser av seg plagene.

- Men, de vil oppleve å være litt mer sensitiv og tørr i huden resten av livet, har Ole Martin Rørdam, hudlege og forsker på Universitetet i Madrid, sagt til KK.no.

Han har også fortalt at eksemen kan ofte bli verre på vinteren enn ellers i året. For når det blir kaldt svetter man mindre og skiller da også ut mindre fettstoffer. Derfor er det veldig vanlig at de med atopisk eksem blir verre om vinteren.

De siste ti årene har medisinsk forståelse og behandling for både atopisk eksem og psoriasis hatt en stor utvikling. Det betyr at sykdommene kan behandles mer spesifikt for den immunologiske overreaksjonen som oppstår.

– Tidligere var det stort sett lysbehandling og kortisonkremer alt man hadde å tilby, men nå er utvalget av behandlingsmuligheter blitt fantastisk mye bedre. Mange av dem som tidligere var verst plaget har fått ett helt nytt og bedre liv med disse nye medisinene som er innenfor dermatologisk behandling, sier hudlegen.

LES OGSÅ: Når kløen ikke er eksem: - Smitter via hudkontakt, og krever mye fysisk kontakt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer