Rå Kylling

Her er reglene du bør kunne når kyllingfilet står på menyen!

Fort gjort å bli syk.

RÅ KYLLING: Det er viktig å ha god kjøkkenhygiene når du tilbereder rå kylling, da det kan inneholde bakterier som du kan bli syk av.  Foto: Shutterstock / Gayvoronskaya_Yana
RÅ KYLLING: Det er viktig å ha god kjøkkenhygiene når du tilbereder rå kylling, da det kan inneholde bakterier som du kan bli syk av. Foto: Shutterstock / Gayvoronskaya_Yana Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kylling er noe vi nordmenn bruker mye i matlagingen – ikke bare smaker det utrolig godt, det er også sunt og næringsrikt.

Hvordan tilbereder du rå kylling? Hvis du er en av dem som har for vane å slurve litt bør du lese videre. 

God kjøkkenhygiene er nemlig veldig viktig, for selv om norsk kylling er fri for salmonella, kan rå kylling inneholde flere andre sykdomsfremkallende bakterier. 

LES OGSÅ: Slik blir kylling trygt å spise

Kan inneholde Campylobacter

Solveig Langsrud, som er forsker ved Nofima, forteller at det er viktig å ha god kjøkkenhygiene når du håndterer rå kylling, da den av og til kan inneholde bakterier som er sykdomsfremkallende, som for eksempel Campylobacter. 

- Campylobacter ligger høyest på statistikken over bakterier som gir matbårne utbrudd i Norge, med om lag 1500 innlandssmittede i året. 

- I tillegg til ikke-desinfisert drikkevann, regner man fjørkreprodukter som viktigste smittekilde. I Europeisk sammenheng er Campylobacter den matbårne bakterien som gir høyest helsebyrde. Bakterien gir først og fremst diaresykdom, men noen ganger også alvorlig kronisk sykdom. 

Videre forteller hun at Campylobacter ikke vokser på kyllingen under kjølelagring og drepes ved varmebehandling - så hvis du blir syk skyldes det sannsynligvis dårlig kjøkkenhygiene. 

KAN INNEHOLDE SYKDOMSFREMKALLENDE BAKTERIER: Rå kylling kan inneholde Campylobacter, som er den bakterien som ligger høyest på statistikken over bakterier som gir matbårne utbrudd i Norge, Foto: Shutterstock / Gayvoronskaya_Yana
KAN INNEHOLDE SYKDOMSFREMKALLENDE BAKTERIER: Rå kylling kan inneholde Campylobacter, som er den bakterien som ligger høyest på statistikken over bakterier som gir matbårne utbrudd i Norge, Foto: Shutterstock / Gayvoronskaya_Yana Vis mer

LES OGSÅ: Skyller du kjøttet før du tilbereder det?

God gammeldags håndvask er svært viktig 

Noe av det aller viktigste vi kan gjøre for å sikre oss mot å bli syk av maten, er å være nøye med håndhygienen under tilberedning av den rå kyllingen.

- Det er veldig viktig å vaske hendene godt med såpe og varmt vann før og etter at du har håndtert rå kylling. Det kan være nødvendig å vaske hendene underveis fordi man kan spre bakteriene til knivskaft, håndtak, serveringsfat og annet utstyr. 

Derfra kan de overføres til grønnsaker eller annet tilbehør som kan serveres uten noen varmebehandling – dette kalles kryssforurensning. 

- Et godt tips er å kun berøre kyllingen med den ene hånden slik at du kan bruke den andre hånden til å holde i kniven, åpne skuffer og skap, håndtere stekepannen og åpne stekeovnen, sier Langsrud. 

For å være helt sikker på at du ikke sprer bakterier med hendene, kan det også være lurt å tørke dem med tørkepapir fremfor et kjøkkenhåndkle. 

VASKE FOR HÅND: Dersom du ikke har oppvaskmaskin er det viktig at du vasker redskapene som har vært i kontakt med kyllingen i rykende varmt vann og tørker godt av dem.  Foto: Shutterstock / Djem
VASKE FOR HÅND: Dersom du ikke har oppvaskmaskin er det viktig at du vasker redskapene som har vært i kontakt med kyllingen i rykende varmt vann og tørker godt av dem. Foto: Shutterstock / Djem Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du saftig kyllingfilet hver gang

Vask redskapene godt  

Etter at du har skåret opp den rå kyllingen er det svært viktig at du rengjør kjøkkenutstyret riktig.

- Det beste er å bruke oppvaskmaskinen. Hvis du er redd for at vasken ikke blir god nok kan du passe på at du ikke setter på økonomi-program eller glassvask som er ved lav temperatur. Bakterier dør ved 70 grader - så jo høyere temperatur, jo høyere drap av bakterier. 

Det du må være oppmerksom på når du vasker kjøkkenutstyr som har vært i kontakt med rå kylling i oppvaskmaskinen, er at du ikke må vente for lenge med å sette den på. Venter du til neste dag kan kyllingbakteriene ha formert seg, og det vil bli en større utfordring å bli kvitt dem. 

Selv om oppvaskmaskinen gir best resultat, blir det rent med håndvask også. 
Skyll utstyret i kaldt vann først for å få vekk proteinene, og skyll deretter i varmt vann for å fjerne mest mulig fett. 

- Vask utstyret i rykende varmt vann med såpe og la det tørke godt før du bruker det til noe annet, som for eksempel skjære brød eller salat – bakteriene dør nemlig når du tørker av redskapene med etter vask, sier Langsrud. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer