Jogging

Her kan foten påføres over 260 kg!

Hver gang du setter ned foten i et løpesteg, påføres foten et trykk som er 3-4 ganger kroppsvekten. Få ekspertens løpetips!

HARDE STØT: Når du løper påføres foten et trykk som er 3-4 ganger kroppsvekten for hvert steg du tar. Foto: Steve Lovegrove
HARDE STØT: Når du løper påføres foten et trykk som er 3-4 ganger kroppsvekten for hvert steg du tar. Foto: Steve Lovegrove Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nesten ikke til å tro: Hver gang du setter ned foten i et løpesteg, påføres foten et trykk som er 3-4 ganger kroppsvekten, altså 260 kilo om du veier 65 kilo. Og dette skjer 1000 ganger i løpet av en kilometer.

Hvis du i tillegg løper på asfalt vil du alltid treffe bakken på samme måte. Det betyr at slitasjen på bena blir ensidig,

Gress er noe av det mykeste du kan løpe på, men det er sjelden man får til en hel joggetur bare på gress. For mange er det asfalt som gjelder.

Ifølge Aktivtrening.com foretrekker tre av fire å løpe på asfalt. Men er det egentlig bra å løpe på asfalt? Det er jo hard kost for beina.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om jogging

Alle kan

- Generelt kan alle løpe på asfalt, sier Tor Fauske, daglig leder ved Löplabbet i Oslo, og tidligere toppløper.

 - Hvis det passer best å løpe på asfalt, er det helt greit. Når det er sagt, er det viktig å finne riktig progresjon på løpingen. Du må finne ut hvor du er og tilpasse treningen, for å forebygge skader.

Ifølge Fauske tåler noen en rask progresjon mens andre trenger lenger tid. Det er faktisk genene våre som avgjør hvor lang tid vi bruker.

Fauske trekker samtidig fram faresignalene du bør være obs på.

 - Alle kan bli litt støle i starten. Det er ikke noe å være redd for. Kroppen venner seg snart til det. Men får man vondter som forverrer seg ved trening eller som ikke gir seg, bør man ta det alvorlig, sier Fauske.

Han legger til at de vanligste stedene for løpere å oppleve smerter er i kneleddet, akillessene og i fotbuen.

LES OGSÅ: Stiv og støl etter trening?

FOREBYGG SKADER: Det gjør du ved å variere underlaget du løper på. Foto: Maridav
FOREBYGG SKADER: Det gjør du ved å variere underlaget du løper på. Foto: Maridav Vis mer

Forebygge skader

Hvis du er redd for å skade deg, er usikker på om du har riktig progresjon eller om du rett og slett bare vil forebygge skader, har ekspertene et klart råd: Varier underlaget.

- Varier mellom asfalt, grus, skog og tredemølle, og varier lengden og farten. Varier også aktivitet, sier Fauske, og sier at treningen ikke må være for ensformig.

- Myk skogbunn halverer for eksempel slaget opp gjennom kroppen, samtidig som underlaget gir mer variert løping, sterkere løpemuskulatur og bedre balanse. Også stabiliteten i ankler, knær, hofter og mage blir bedre.

Dermed blir du sterkere, og det i seg selv reduserer skaderisikoen, ifølge Aktiv Trening.

Tenk samtidig på at skogen er uegnet til intervaller og høyt tempo. Dette er bedre å gjøre på landeveier eller faste grusstier.

Husk også at hvis du har planer om å delta i et mosjonsløp er det viktig at du trener en del på samme type underlag som du skal konkurrere på. Ikke tren på gress hvis du skal løpe storbymaraton på asfalt, da kommer du til å få problemer med å tåle belastningen!

LES OGSÅ: Hva gir mest effekt? Tredemølle eller løpetur?

ETT ELLER FLERE PAR? Løper du 1-2 ganger i uken holder det med ett par joggesko. Foto: djama
ETT ELLER FLERE PAR? Løper du 1-2 ganger i uken holder det med ett par joggesko. Foto: djama Vis mer

Viktig ved skokjøp

Til slutt sier Fauske noe om hva bør man tenke på når man skal kjøpe joggesko.

- Det viktigste er at de er komfortable og at de gir riktig demping og støtte, sier han, og anbefaler å finne ut hva slags pronasjon man har når man skal kjøpe sko.

Pronasjon beskriver hvordan foten beveger seg i avviklingen av løpssteget, og er fotens naturlige støtdemping. Omtrent 40 prosent har normal pronasjon og trenger ikke ekstra stabilitet. 10 prosent underpronerer, der sålen slites mer på ytre siden. Da er det behov for ekstra støtdemping. Ved overpronasjon slites sålen mer på innsiden, og sees hos 30-50 prosent av alle løpere. Her er det også viktig med en stabil sko for å forebygge skader.   
 
Fauske anbefaler alle som skal kjøpe nye sko, og spesielt nybegynnere, å få veiledning av noen man kan stole på, og som har den kunnskapen som trengs, enten det er i butikken eller av en venn eller kollega.

Løper du 1-2 ganger i uken holder det med ett par joggesko. Er du derimot ivrig og løper 4 ganger i uken eller mer, er det fint å ha et par sko å veksle på.

Hvilket underlag demper best, og hvordan er forholdet mellom ulike underlag? Sjekk Paglianos skala på nettsidene til Löplabbet.
 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer