Herpes

Herpes er så utbredt at de fleste har det eller vil få det

Men selv om du har det fra før, er du ikke immun mot å smittes på et nytt sted.

HERPES ER UTBREDT: De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår og vet ikke engang at de er bærer av viruset. Og det er nettopp gjennom kontakt med disse sårene (som personen ikke nødvendigvis merker at de har) at du kan bli smittet, over nesten hele kroppen.  Foto: Plainpicture
HERPES ER UTBREDT: De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår og vet ikke engang at de er bærer av viruset. Og det er nettopp gjennom kontakt med disse sårene (som personen ikke nødvendigvis merker at de har) at du kan bli smittet, over nesten hele kroppen. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å få herpes kan kanskje få det til å føles litt som om sexlivet ditt er over, men slik er det altså ikke. Herpes er nemlig langt mer utbredt enn du er klar over. 

Det antas at over 80 prosent av nordmenn i løpet av livet vil smittes med ett av de to herpesvirusene HSV-1 og HSV-2, som begge kan oppstå både på munnen og i underlivet. 

– Vi opplever ofte at folk ber om å få tatt blodprøve for å teste seg for herpes, men dette har lite for seg. Mange ser på det å få herpes som livets store nederlag, men det er så utbredt at de fleste har det eller vil få det, det er likevel ikke alle som får herpesutbrudd, sier assisterende daglig leder ved Sex og samfunn i Oslo, Tore Holte Follestad til KK.no.

De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår og vet derfor ikke at de er bærer av viruset. Noen får utbrudd én gang i livet, mens andre kan få utbrudd flere ganger. Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot herpes, men du kan også får det om du for eksempel kysser noen som har et herpesutbrudd.

LES OGSÅ: Denne kjønnssykdommen har du sikkert ikke hørt om

Kan være smittsom uten at du vet det

Selv om forekomsten er såpass høy, så betyr det ikke at du kan blåse helt i smittefaren. Du bør fortsatt ta hensyn til at du kan smitte partneren din. Visste du for eksempel at du kan smitte selv om du ikke har utbrudd?

– Ja, det kan man. Hvis du har et utbrudd så kjenner man det, men det er også mulig å få så små herpesblemmer at man ikke legger merke til det. Du kan derfor være smittsom uten at du er klar over det, forklarer han.

SMITTSOM? Visste du at det er mulig å få så små herpesblemmer at man ikke legger merke til det, og at du derfor uvitende kan smitte din partner? Foto: Shutterstock / gpointstudio
SMITTSOM? Visste du at det er mulig å få så små herpesblemmer at man ikke legger merke til det, og at du derfor uvitende kan smitte din partner? Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

LES OGSÅ: Er munnsår alltid herpes?

Dette er jo på sett og vis et lite utbrudd, men det gir ikke smerter og er altså ikke merkbart. Noen mennesker vet ikke engang at de har herpes, og kan derfor også spre smitte til sexpartneren uten å vite det.

Et herpesutbrudd kan være så smertefullt at man ikke klarer å ha sex, men det er som sagt ikke lett å holde styr på når du er, og ikke er, smittefarlig.

– Det er en kalkulert risiko å ha sex når man har herpes, for du har ikke full kontroll på når du er smittsom og når du ikke er det. Man må alltid vurdere om dette er noe du skal fortelle til sexpartneren din og være åpen om risikoen, for det er umulig å si når man kan ha sex uten å smitte, sier Follestad.

Du kan smittes flere ganger

Et herpessår oppstår ofte på samme sted hver gang, som er det stedet der huden først ble utsatt for herpesviruset, men utbruddet kan også flytte seg på ulike steder på leppene og kjønnet. Selv om du allerede får herpesutbrudd på ett sted så betyr det ikke at du er immun mot å få det flere steder på kroppen. 

Tidligere leder for Olafiaklinikken og Norges eneste professor i kjønnssykdommer, Harald Moi, sier til KK.no at HSV-2 kan etablere seg og gi senere utbrudd hvor som helst på kroppen, fingrene er ikke uvanlig. 

KAN SMITTE FLERE STEDER: Herpes kan smitte til nesten alle steder på kroppen der du har hud, og kan også smitte fra underliv til munn og omvendt.  Foto: Plainpicture
KAN SMITTE FLERE STEDER: Herpes kan smitte til nesten alle steder på kroppen der du har hud, og kan også smitte fra underliv til munn og omvendt. Foto: Plainpicture Vis mer

LES OGSÅ: Erik (4) ble smittet med herpesvirus i mammas mage

– Det er ved første smitte, eller de første 2-3 måneder etter primærinfeksjonen, før immunforsvaret er utviklet, at slik smitteoverføring skjer. Og da kan det overføres til andre steder på kroppen fra eget utbrudd i underlivet, eller fra partner, forklarer Moi. 

Når det er gått noen måneder etter smitte, har man et godt immunforsvar mot å bli smittet andre steder på kroppen, men det kan fortsatt skje. 

– Andre steder på kroppen kan kanskje smittes, men det trengs i så fall veldig høye virusmengder og sår slik at viruset lett kommer inn, så det er uvanlig, forteller han. 

Ifølge professoren er det viktig med god hygiene under primærinfeksjonen og de første månedene etterpå, for å unngå senere utbrudd på fingre eller andre steder på kroppen.

LES OGSÅ: 4 kjønnssykdommer svært mange får

Ikke bare munn og underliv som er utsatt

Noen kan få herpesutbrudd på eller ved munnen, ofte kalt forkjølelsessår, mens andre får det på kjønnsorganet. Det er likevel ikke slik at du kun kan få det på disse stedene. Du kan faktisk smittes med herpes overalt der du har hud.

– Du kan få det på låret, i skjeden, på kjønnsleppene, på rumpa, men det er også mulig å få det på andre steder på kroppen. I teorien kan du få det på kneet, forteller Follestad.  

– Det er ikke det mest vanlige å få det på flere steder, men det kan likevel skje. Hvis du er smittet på to ulike steder så vil du også kunne få utbrudd på to steder, og derfor kunne plages oftere med utbrudd, legger han til. 

Dette kan hjelpe mot herpes

Han påpeker likevel at hvor ofte man har utbrudd kan være svært forskjellig fra person til person, men ofte vil hyppigheten av utbruddene avta med tiden. Dessverre kan man aldri bli kvitt viruset, og vanligvis behandles utbruddene kun ved hjelp av kremer eller piller som forkorter tiden utbruddet varer.

Det finnes derimot én løsning til, men den er ikke aktuell for alle.

– Er man plaget av hyppige utbrudd, for eksempel en til to ganger i måneden kan du gå til legen og få henvisning til spesialist for suppresjonsbehandling - som er en egen behandlingsform som kan forhindre nye utbrudd. For å få dette må du ha hatt hyppige utbrudd over en periode, understreker han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer