Derfor dør eldre i varmen

Hetebølger tar tusenvis av liv

Siden 2003 har nesten 130.000 eldre dødd av varmebølger i Europa. Hvorfor? Og hva kan vi gjøre med det?

FIKK HJELP: En kvinne får hjelp mot overoppheting på Saint Antoine syjehus i Paris i 2003. Hetebølgen i Europa det året, var ekstrem. Og tok mange liv, de fleste av dem var over 70 år gamle. Foto: Scanpix
FIKK HJELP: En kvinne får hjelp mot overoppheting på Saint Antoine syjehus i Paris i 2003. Hetebølgen i Europa det året, var ekstrem. Og tok mange liv, de fleste av dem var over 70 år gamle. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Statistikk fra FN viser at ekstrem hete er skyld i 94 prosent av alle liv tapt til naturkatastrofer.

«I fjor sommer ble Europa rammet av en hetebølge og tusenvis av eldre mennesker døde. Sammenhengen mellom helsetilstand og påvirkning av klima er kompleks og medisinske, sosiale og miljømessige faktorer er involvert», skriver Anette Hylen Ranhoff ved Universitetseksjonen Geriatrisk avdeling, Ullevål Universitetsykehus, i rapporten Eldre personer er sårbare i ekstreme værsituasjoner ( Norsk Epidemiologi 2004; 14 (2): 199-205 199) som ble publisert i 2004.

Femten år senere, i 2017, oppsummerer NRK med at det totalt er omkommet nærmere 130.000 personer i hetebølger i Europa de siste femten årene.

Hittil i år er det ikke publisert tall. Men indremedisiner og spesialist i geriatri, Anette Hylen Ranhoff, som i dag er overlege ved Diakonhjemmet i Oslo, sier de allerede har hatt flere innleggelser som følge av dehydrering.

- Eldre er uten tvil mest utsatt. Vi ser at de eldste, de mest skrøpelige, de med demens og de som bor i byer, i blokker, dør i hetebølgene, sier Hylen Ranhoff til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.