Fanta

Historien bak en av verdens mest solgte brus

Ble oppfunnet i Tyskland under 2. verdenskrig - men var det nazistene som stod bak?

FANTA: Myten har lenge hevdet at det var nazistene som fant opp Fanta under andre verdenskrig - det stemmer ikke. Les hvordan den populære appelsin-drikken så dagens lys i saken! Foto: TT NYHETSBYRÅN
FANTA: Myten har lenge hevdet at det var nazistene som fant opp Fanta under andre verdenskrig - det stemmer ikke. Les hvordan den populære appelsin-drikken så dagens lys i saken! Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her om dagen hørte en av oss i KK.no-redaksjonen på en gammel episode av «Radioresepsjonen» på NRK P13, hvor de tre resepsjonistene Tore Sagen (35), Steinar Sagen (41) og Bjarte Tjøstheim (48) snakket om Fanta og nazistene -  og vi ble minnet på myten om at det visstnok skal ha vært de beryktede nazistene som oppfant nettopp Fanta på 40-tallet. 

LES OGSÅ: Nå er det 70 år siden den barbariske Auschwitz-kommandanten Rudolf Höss ble dømt til døden

Dette måtte undersøkes nærmere, og ved et kjapt Google-søk ble teorien «bekreftet» på ymse nettsider. Mark Scott Smith, som driver bloggen Enemyinmirror.com og som har skrevet en bok med samme navn, skriver blant annet i et innlegg titulert «Fanta and the Nazis»:

«På grunn av en handelsembargo som oppsto i 1941 fikk ikke Tyskland lenger tak i Coca Cola-sirup, og derfor heller ikke Coca Cola-drikken. De måtte bruke kreativiteten og Coca-Cola Deutschland (Coca-Cola GmbH) bestemte seg for å lage et helt nytt produkt basert på de ingrediensene de hadde tilgang til i Nazi-Tyskland på den tiden: whey-protein og eplefiber-rester».

Den nye drikken fikk navnet Fanta.

- Ingen kobling mellom Fanta og Hitler

KK.no tok kontakt med Coca-Cola Enterprises, som i dag distribuerer Fanta slik vi kjenner den, for å komme til bunns i om den forfriskende drikken faktisk ble fremstilt på bestilling fra nazistene. 

- Nei, dette stemmer absolutt ikke, forteller Per Hynne, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Enterprises, til KK.no.

Hans kollega Mette Vinther Talberg, kommunikasjonssjef i Coca-Cola Enterprises, oppklarer myten:

- Det stemmer at Fanta første gang ble laget i Tyskland i 1941 under krigen, men det stemmer ikke at det ble laget av nazistene. Det var på ingen måte noen kobling mellom Fanta og Hitler. Fanta under krigen var også et helt annet produkt enn det det er i dag. 

INGEN KOBLING: - Det stemmer ikke at Fanta ble laget av nazistene. Det var på ingen måte noen kobling mellom Fanta og Hitler, forklarer Mette Vinther Talberg, kommunikasjonssjef i Coca-Cola Enterprises, til KK.no. Dette bildet er tatt av rikskansler Hitler i Tyskland i 1941 - det samme året som Coca-Cola GmbH fremstilte Fanta-drikken for første gang i Tyskland. Foto: NTB Scanpix
INGEN KOBLING: - Det stemmer ikke at Fanta ble laget av nazistene. Det var på ingen måte noen kobling mellom Fanta og Hitler, forklarer Mette Vinther Talberg, kommunikasjonssjef i Coca-Cola Enterprises, til KK.no. Dette bildet er tatt av rikskansler Hitler i Tyskland i 1941 - det samme året som Coca-Cola GmbH fremstilte Fanta-drikken for første gang i Tyskland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det ble vanskelig å få leveranser av de ingrediensene som trengtes for å produsere Coca-Cola under andre verdenskrig. Det var selskapet Coca-Cola GmbH, som produserte Coca-Cola i Tyskland, og uten råvarer ble det vanskelig for dem å holde driften i gang. Max Keith, som ledet Coca-Cola GmbH, bestemte seg derfor for å utvikle et produkt med de ingrediensene som var tilgjengelig, slik at fabrikken ikke måtte stenge. Produktet kalte de Fanta, men det var ikke en appelsinbrus, og hadde ingen likheter med Fanta slik den er i dag.  

Men de fleste tyske fabrikker var overtatt og drevet av nazistene under andre verdenskrig, og en så stor bedrift som Coca-Cola GmbH MÅ jo ha vært i nazistenes hender under krigen? Hvis fabrikken ikke var nazi-styrt, hvordan hadde det seg at de klarte å «komme unna» nazistenes klør?

Coca-Cola var absolutt ikke i Nazistenes hender under krigen, det kan vi forsikre deg om! Coca-Cola GmbH var som sagt ledet av Max Keith både før og under krigen. Så det var ikke nazister som drev disse fabrikkene, bedyrer Vinther Talberg.

Tyskfødte Max Keith tok over driften av den tyske Coca Cola-fabrikken i 1938, etter at amerikaneren Ray Powers omkom i en bilulykke, skriver nettstedet Snopes.

Navnet kom til etter en interkonkurranse

Kommunikasjonssjefen forklarer at navnet «Fanta» var et resultat av en konkurranse, der alle ansatte i Coca-Cola GmbH kunne komme med forslag.

SLIK VI KJENNER DEN I DAG: Fanta Orange kan ikke sammenlignes med Fanta-drikken som tyskerne fant opp i 1941, men er dog ekstremt populær verden over. Foto: Coca Cola Enterprices
SLIK VI KJENNER DEN I DAG: Fanta Orange kan ikke sammenlignes med Fanta-drikken som tyskerne fant opp i 1941, men er dog ekstremt populær verden over. Foto: Coca Cola Enterprices Vis mer

- Men det finnes ulike meninger om hva som var ideen bak navnet. Noen mener at navnet kommer fra ordet «fantasy», siden man måtte være ganske fantasifull for å kunne lage en drikk basert på de begrensede ingrediensene de hadde tilgang til under krigen. Andre mener at navnet ble valgt fordi det fungerte godt på mange ulike språk.

Under krigen forandret Fanta seg alt etter hvilke ingredienser de hadde tilgang på, og det var altså ikke en drikk med et bestemt image.

- Da krigen sluttet gikk Coca-Cola GmbH tilbake til å produsere Coca-Cola igjen. Det var først i april 1955 at Coca-Cola Export Corporation tok i bruk merkevarenavnet Fanta, i forbindelse med at de lanserte en appelsindrikk i Napoli i Italia. Etter hvert fortsatte Coca-Cola å bruke merkevarenavnet Coca-Cola til flere ulike Fanta-smaker flere steder i verden.

- Fanta Orange har ulik oppskrift i forskjellige land

- Først I 1959 begynte de å produsere Fanta igjen i Tyskland, men da var det altså et helt annet produkt enn det de hadde produsert under krigen – det er det vi i dag kjenner som Fanta Orange. 

COCA COLA: Det amerikanske brusmerket er kjent over hele verden, og det var den tyske fabrikken Coca-Cola GmbH som i 1941 fremstilte Fanta. Dette er et gammelt, slitt reklameskilt for Coca Cola-brusen tatt i Spania. Foto: NTB Scanpix
COCA COLA: Det amerikanske brusmerket er kjent over hele verden, og det var den tyske fabrikken Coca-Cola GmbH som i 1941 fremstilte Fanta. Dette er et gammelt, slitt reklameskilt for Coca Cola-brusen tatt i Spania. Foto: NTB Scanpix Vis mer


 
Fanta ble utrolig populært i etterkrigstiden og allerede i 1969 var Fanta Orange den mestselgende appelsinbrusen i verden.  

- Siden den gang har det kommet mange nye Fanta-smaker over hele verden, også i Norge. En liten «fun fact» er jo også at Fanta Orange faktisk har ulik oppskrift i forskjellige land, fordi den er tilpasset de lokale smakspreferansene. Den oppskriften vi har i Norge er nøye testet på norske forbrukere, forklarer Mette Vinther Talberg til KK.no.

Ifølge kommunikasjonssjefen drikkes Fanta flere millioner ganger daglig.

- Fanta Orange er jo den største smaken, men Fanta finnes med utrolig mange ulike fruktsmaker over hele verden, og dersom vi snakker om Fanta-brandet generelt (inkludert alle de ulike smakene), drikkes det Fanta mer enn 130 millioner ganger hver dag.

PS. Den opprinnelige Fanta-drikken, laget under 2. verdenskrig, skal ha hatt en mer ingefærøl-aktig smak. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer