Hjemmelaget Saft

Hjemmelaget saft: mye sunnere og så enkelt å lage

Mange av kjøpevariantene inneholder ekstremt mye sukker eller kunstig søtning.

SUNNERE SAFT: Lager du saften selv bestemmer du selv sukkerinnholdet og du slipper unna andre tilsetningsstoffer. Også smaker det jo kjempegodt!  Foto: Frukt.no
SUNNERE SAFT: Lager du saften selv bestemmer du selv sukkerinnholdet og du slipper unna andre tilsetningsstoffer. Også smaker det jo kjempegodt! Foto: Frukt.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det går litt opp og ned her til lands, men nå er det mange av oss som har hatt ordentlig deilig sommervær igjen. Da er det både viktig og forfriskende å få i seg nok væske, og hva er vel bedre enn et næringsrikt og deilig glass med hjemmelaget saft? 

For saften du kjøper i butikken inneholder som kjent myyyye tilsatt sukker og er ikke noe du bør drikke for mye av.

LES OGSÅ: Hvor skadelig er lettbrus egentlig? 

Like mye sukker i kjøpesaften som i brus

– Noe mange ikke er klar over, er at for eksempel husholdningssaft inneholder like mye - hvis ikke mer, sukker enn brus, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør til KK.no.

Ifølge matvaretabellen inneholder drikkeferdig husholdningssaft 10 gram tilsatt sukker – akkurat det samme som en cola. Liker du sterk saft blir det fort mye mer, da ublandet husholdningssaft inneholder 44,4 gram tilsatt sukker. 

- Det som gjør kjøpesaften usunn er at svært mange av dem inneholder en veldig liten andel av frukt og bær og en høy andel av sukker og kunstige tilsetningsstoffer, sier Kirsten Ludvigsen, som er opplæringsansvarlig for Grete Roedes kursledere, og har 18 år bak seg som kursholder selv. 

- De sukkerfrie saftene har i tillegg kunstig søtning i stedet for sukker. Det sparer selvfølgelig mange kalorier, men gjør den ikke noe sunnere i den forstand at den inneholder flere næringsstoffer – for det gjør den jo ikke. Den har kanskje enda lavere innhold av frukt og bær og det er derfra næringsstoffene kommer.

For saft trenger ikke være noen uting så lenge du lager den selv, og passer på sukkerinnholdet. 

- Saft laget av kokt og presset bær og/eller frukt er i seg selv både sunt og næringsrikt, proppfullt av vitaminer og antioksidanter. For å lage en sunnere saft kan man forsøke seg frem med bruk av lite sukker når man safter. Det vil spare mange tomme kalorier.

LES OGSÅ: 10 ting du bør vite om sukker

Økende interesse for sylting og safting

Toril Gulbrandsen er matfaglig rådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no), og tipser om hjemmelaget saft både som drikke og som tilbehør til forskjellige desserter. 

- Tar du bryet med å lage din egen saft av sesongens bær, får du en saft som er fri for tilsetningsstoffer. Saften er også en flott basis for dessertsauser til for eksempel riskrem og puddinger utover høsten og vinteren, sier hun. 

Finn deilige frukt og bær som er i sesong nå. Godt modne, førsteklasses varer gir mest smak.

- Det er alltid populært å få servert hjemmelaget saft og det er nok mange som syns det er stas å tilby hjemmelaget saft.  Det er ingenting som slår den hjemmelagede, sier Gulbrandsen. 

- Vi merker stor interesse for sylting og safting og det liker vi.  

LES OGSÅ: Fem nye måter å bruke jordbær på

Slik lager du saft: 

Her er en enkel oppskrift på saft uten saftkoker: 

1 kilo blåbær (eller rips, solbær eller bringebær)  
300 gram sukker (avhengig av hvor søt du vil ha den og hvor søte bærene er)  
1 desiliter vann (til rips bruker du 4 dl)
 
Rens bærene og kok dem i vannet i rundt 5 minutter.
 
Sil blandingen og ha i sukker. La saften koke til det slutter å skumme.
 
Hell saften på steriliserte flasker eller glass (varmet i ovn på 140°C i minimum 20 minutter), sett på kork og avkjøl.

HJEMMELAGET: En god hjemmelaget saft får du ved å koke og sile godt moden frukt og bær.  Foto: Frukt.no
HJEMMELAGET: En god hjemmelaget saft får du ved å koke og sile godt moden frukt og bær. Foto: Frukt.no Vis mer

Det er viktig at flaskene er helt rene og at korken er tett.
 
Saften oppbevares kjølig og mørkt.
 
Har du en dampkoker fylles denne med bær og sukker, før den settes oppå en kjele med kokende vann. Etterhvert kan man da tappe ut saft i bunnen av saftkokeren. Tappes på sterile flasker.

LES OGSÅ: Bærene du bør spise mer av 

Slik lager du rå saft: 

Rå saft krever mer sukker og førsteklasses oppbevaringsrom, siden den er lite holdbar. Det beste er å fryse rå saft, og da i mindre porsjoner. Bærene må være modne, feilfrie, nyplukkede og tørre. De mest egnede bærsortene er bringebær, rips, blåbær, moreller og tyttebær. 

Du trenger:
1 kg bær 
ca. 20 g vinsyre
8 dl vann
Til 1 liter saft beregnes 400-600 g sukker.
 
Kok opp vannet og la det bli kaldt. Skyll, rens og vei bærene. Mos bærene med en treklubbe i et rommelig kar eller mal dem på fruktkvern. Ha bærmassen i en stor krukke, hell på vannet og tilsett sitron- eller vinsyre. Rør godt om. Dekk til krukken og la den stå kaldt ett døgn. Rør i blandingen av og til. Hell massen i sileklede og la saften renne gjennom. Mål saften, ha i sukkeret og rør til det er oppløst. Ta bort skummet, hvis der er noe, og fyll saften på kalde flasker.

LES OGSÅ: Er honning bedre enn sukker? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer