Livmorhalskreft

Hjemmetester til livmorhals-sjekk får ekstrabevilling

Regjeringen foreslår å gi ytterligere 8 millioner til livmorhalsprogrammet. Pengene skal sikre at de som ikke har vært til livmorhalsundersøkelse på mange år, kan få tilbud om hjemmetest.

HJEMMETEST: Bruk av hjemmetest i Livmorhalsprogrammet kan gjøre at flere sjekker seg, viser en studie som ble gjennomført i 2019. Den øverste testen ble brukt i studien, mens testen nederst på bildet skal brukes som hjemmetest i Livmorhalsprogrammet. Foto: Kreftregisteret
HJEMMETEST: Bruk av hjemmetest i Livmorhalsprogrammet kan gjøre at flere sjekker seg, viser en studie som ble gjennomført i 2019. Den øverste testen ble brukt i studien, mens testen nederst på bildet skal brukes som hjemmetest i Livmorhalsprogrammet. Foto: Kreftregisteret Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2019 gjennomførte Kreftregisteret en studie der de inkluderte 6000 kvinner som ikke hadde tatt screeningprøve for livmorhalskreft på minst 10 år.

Mens en tredjedel av kvinnene fikk tilsendt et påminnelsesbrev om å teste seg, fikk de resterende kvinnene enten tilbud om å bestille hjemmetest - eller ble uoppfordret tilsendt hjemmetest.

Det var blant de 2000 kvinnene som uoppfordret fikk tilsendt hjemmetest, at aller flest kvinner sjekket seg.

Med dette som bakgrunn skal bruk av hjemmetester nå implementeres i livmorhalsprogrammet, og allerede i 2022 ble det satt av 20,5 millioner til dette. I statsbudsjettet for 2023 foreslår regjeringen å gi ytterligere 8 millioner kroner som blant annet skal dekke driftskostnader knyttet til utsendelse av prøvetakingsutstyr og oppfølging av positive prøver, skriver regjeringen.

Hjemmetest øker screeningdeltakelse av livmorhalskreft

- Grunnlaget for implementering av hjemmetest baseres på at de fleste som får påvist livmorhalskreft er de som ikke deltar eller deltar sjelden til screening, forteller leder av Livmorhalsprogrammet Ameli Tropé, til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer