Forskning på hjernekapasitet

Hjernen din er yngre enn du tror

En ny studie slår hull på myten om at vi er på vårt smarteste og mentalt raskeste i 20-årene. Snarere tvert imot: Hjernen din fortsetter å prestere på topp i flere tiår lenger enn forskerne hittil har trodd.

LIKE RASK OG EFFEKTIV: Myten om at hjernen din arbeider raskest og mest effektivt når du er i 20-årene, stemmer ikke, ifølge ny forskning. Foto: NTB
LIKE RASK OG EFFEKTIV: Myten om at hjernen din arbeider raskest og mest effektivt når du er i 20-årene, stemmer ikke, ifølge ny forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det har lenge vært sett på som en irriterende, men uunngåelig del av det å være menneske: Ikke bare er du på ditt vakreste når du er ung, du er også på ditt mentalt raskeste og smarteste. Etter at hjernen din har nådd toppen som 20-åring, går det bare nedover.

Det sier i hvert fall den godt etablerte sannheten. Men er den egentlig sann?

Nei, mener tyske forskere. En ny studie konkluderer nemlig med at hjernen din når toppen mye senere enn man hittil har trodd, skriver NRK.

Forsket på hjernehastighet

Studien, som er utført ved Heidelberg universitet i Tyskland, har undersøkt den mentale hastigheten til mer enn 1,1 millioner mennesker i alderen 10 til 80 år, ved hjelp av et online dataprogram der de skulle sortere bilder og ord etter gitte kategorier så fort de kunne. Deretter ble det gjort en analyse av deltakernes alder, svarhastighet og antall riktige svar.

Konklusjonen? Arbeidshastigheten til hjernen din blir egentlig ikke noe særlig lavere før du har bikket 60 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.