Hjerneslag: Halvparten kommer for sent til sykehus

Ved mistanke om hjerneslag teller hvert eneste minutt. Likevel kommer under halvparten til sykehus før det er gått fire timer, viser en ny studie.

HJERNESLAG: Til tross for at hjerneslag er en tidskritisk tilstand, kommer bare halvparten av pasientene med mistenkt hjerneslag raskt nok til sykehus for behandling. Foto: NTB
HJERNESLAG: Til tross for at hjerneslag er en tidskritisk tilstand, kommer bare halvparten av pasientene med mistenkt hjerneslag raskt nok til sykehus for behandling. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Akutt hjerneslag er en tidskritisk tilstand, og ved mistanke om hjerneslag teller hvert eneste minutt. Jo tidligere pasienten kommer til sykehuset og får behandling, desto bedre er prognosene for at pasienten vil overleve uten store skader.

Rask diagnostisering og behandling er avgjørende for utfallet, og det som skjer i løpet av den første timen påvirker i stor grad resultatet av behandlingen.

Likevel kommer færre enn halvparten av pasienter med mistenkt hjerneslag til sykehus innen fire timer.

Det kommer fram i en fersk studie publisert i tidsskriftet Sykepleien. Studien er omtalt av Forskning.no.

Kun halvparten med ambulanse

Studien kartla veien til sykehuset for 1399 pasienter som ble innlagt på Ullevål sykehus i 2018 med mistanke om hjerneslag. Kun halvparten av pasientene kom til sykehuset med ambulanse, til tross for symptomer på og mistanke om mulig hjerneslag. En tredel kom fra legevakten og 12 prosent ble sendt fra fastlegen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer