Koffein:

- Hjertebank, hodepine og rastløshet kan være måter kroppen sier ifra på at det nå er for mye koffein i kroppen

... og så mye koffein kan du faktisk få i deg ifølge ekspertene.

KOFFEIN: Visste du at det er mulig å få i seg for mye koffein? Dette mener ekspertene du bør være obs på om du er kaffe-elsker! FOTO: Shutterstock / Africa Studio
KOFFEIN: Visste du at det er mulig å få i seg for mye koffein? Dette mener ekspertene du bør være obs på om du er kaffe-elsker! FOTO: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Publisert

Vi nordmenn er faktisk blant de ivrigste kaffedrikkerne i verden med omkring hele 5 kopper daglig - ofte til og med flere hilsen oss i KK.no-redaksjonen! Og til tross for sine mange fordeler, er det, som med alt annet, ikke bra å få i seg for mye kaffe eller andre koffeinholdige produkter.

Det er nemlig mulig å få i seg for mye koffein - altså at kroppen får et koffeinkick. Og i motsetning med å få i seg for mye av andre varer, vil du ganske godt merke dersom du har gått over den anbefalte, daglige koffeingrensen.

Du har kanskje allerede opplevd det! For selv etter kun fem-seks kopper kaffe kan du kjenne symptomer på at koffeinen påvirker kroppen din.

Vi har tatt en prat med ekspertene om hvor mye koffein det er greit å få i seg i løpet av en dag, hvem som burde være ekstra obs og hvilke symptomer man bør se etter som er et bevis på at du kanskje har overdrevet med kaffekoppene på jobb og energidrinkene før trening!

LES OGSÅ: Dette gjør koffein med kroppen din

- De som har sluttet å røyke er ekstra utsatt

Ifølge ekspertene er det uten tvil mulig å få i seg for mye koffein, og det er spesielt noen som er mer utsatte enn andre til å oppleve det, i tillegg er det noen som burde være ekstra forsiktige med hvor mye koffein de få i seg.

- Det er absolutt mulig å få i seg for mye koffein i løpet av en dag. Dette kan spesielt gjelde barn og voksne som slutter å røyke, forteller Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus til KK og legger til:

- Barn og unge har lavere toleranse for koffein. Mens nikotin hemmer noe av koffeineffekten. Derfor vil røykere som slutter å røyke, men drikker samme dose kaffe få sterkere virkning når hemningene er borte.

Også Berit Norstrand, spesialist i klinisk farmakologi og avhengighetsmedisin, forteller at visse grupper mennesker burde være mer oppmerksomme på koffeininntaket sitt enn andre - der iblant tidligere røykere og de med dårlig søvn.

- Hvor mye koffein du tåler varierer og avhenger av både kroppsstørrelse, leverens evne til å nedbryte koffein og eventuelle helseplager og medisiner du måtte ha. Sliter du med søvn, så bør du blant annet begrense inntaket av koffein. Halveringstiden for koffein, altså tiden det tar før konsentrasjonen i blodet er halvert, er 2,5-10 timer. Derfor anbefales det ikke å innta koffeinholdige drikker etter klokken 15 om du sliter med å få sove, forteller Norstrand til KK og fortsetter:

- Røykere for eksempel har også mer av det enzymet (Cyp1A2) i leveren som bryter ned koffein, og skiller derfor ut koffeinet raskere enn ikke-røykere. Når en storrøyker slutter å røyke, så faller leverens utskillelse av koffein og personen kan kjenne på symptomer av koffeinforgiftning.

Hos pasienter med angst, hjertearrytmier og syreplager (dyspepsi) kan koffein forverre plagene, forteller Norstrand. I tillegg kan koffeinet også svekke effekten av beroligende legemidler.

LES OGSÅ: Så raskt blir du påvirket av koffein

FOR MYE KAFFE: - Hjertebank, uregelmessig hjerterytme, hodepine, rastløshet, irritabilitet, nervøsitet, forstyrret søvn og urolig mage kan være måter kroppen sier i fra på at det nå er for mye koffein i kroppen. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
FOR MYE KAFFE: - Hjertebank, uregelmessig hjerterytme, hodepine, rastløshet, irritabilitet, nervøsitet, forstyrret søvn og urolig mage kan være måter kroppen sier i fra på at det nå er for mye koffein i kroppen. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer

Hjertebank, angst, irritabilitet og dårlig søvn

Men hvordan skal man vite at man har fått i seg for mye? Og hvor går egentlig grensen for hva som er for mye? Ifølge ekspertene er det en rekke ting man vil merke på kroppen, som kan være tegn på at du kanskje har tatt en kaffekopp for mye - men det er ikke nødvendigvis farlig!

- Blant annet hjertebank, uregelmessig hjerterytme, hodepine, rastløshet, irritabilitet, nervøsitet, forstyrret søvn og urolig mage kan være måter kroppen sier ifra på at det nå er for mye koffein i kroppen, forteller Svendsen og får støtte fra Norstrand:

- Som sagt tåler vi litt ulike doser av koffein fordi vi kommer i litt ulike vektklasser og fordi leveren er ulikt effektiv når det gjelder å kvitte seg med koffein. Men dersom man først har fått i seg for mye, vil symptomene ofte være de samme, sier Norstrand og utdyper:

- Koffein har sentralstimulerende egenskaper. Koffein gir derfor gjerne økt velvære, bedre humør og konsentrasjon, økt våkenhet og en følelse av mer energi. Koffein øker også den fysiske utholdenhetsevnen, og derfor er koffein i høye doser klassifisert som doping. Men for mye kan gi ubehag i flere former som blant annet angst, irritabilitet, søvnforstyrrelser, hodepine, kvalme og svimmelhet.

LES OGSÅ: Lær deg ekspert-triksene slik at du får best mulig ut av nattessøvnen!

- Men er det farlig å få i seg for mye koffein?

- Det er beskrevet en rekke ugunstige effekter ved inntak av koffein. Risikoen for alvorlige skader er imidlertid svært liten. Dødelig dose til voksne regnes for å være 5 – 10 g. Ved kronisk inntak av over 500 mg daglig, som tilsvarer rundt 1 liter kaffe, kan koffeinisme oppstå, med symptomer som angst, irritabilitet, søvnforstyrrelser, anoreksi og lavgradig feber, sier Norstrand og legger til:

- Men det er også viktig å huske på at koffein har mange positive effekter om kaffen nytes med måte. I en stor studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Circulation ble data fra tre observasjonsstudier – med 208 000 deltakere - hentet fram. Der kom det frem at sammenlignet med dem som ikke drakk kaffe, førte konsum av 1 – 5 kopper kaffe om dagen til lavere dødelighet.

Norstrand for medhold fra Svendsen, som også forteller at det selvsagt ikke er bra å få i seg for mye, men at det ikke direkte er farlig.

- Det er sjeldent man hører om så store «overdoser» at det er direkte farlig, men det har vært rapportert dødsfall ved inntak av energidrikk som inneholder koffein og alkohol.

- Finnes det noen enkel regel for hvor mye man bør begrense seg til?

- De fleste tåler 400 mg som tilsvarer ca. 4 kopper kaffe.

LES OGSÅ: Dropp kaffe på ettermiddagen

Disse produktene inneholder koffein

Så hvordan skal du passe på at du ikke får i deg for mye koffein? Vel, det viktigste er å vite at ikke bare kaffe og energidrikker er de eneste produktene som inneholder koffein. Det finnes nemlig en rekke andre dagligdagse produkter som du kanskje ikke visste at også inneholder det energigivende stoffet.

- Koffein er verdens mest brukte sentralstimulerende stoff. Vi forbruker omkring 120 000 tonn kaffe i verden på ett år. Du finner koffein i både kaffe, energidrikker og i legemidler, men også i te, kakao og cola. På verdensbasis finnes koffein i mer enn 1 000 reseptpliktige og 2 000 reseptfrie legemidler i doser på 30 – 350 mg per tablett, forteller Norstrand og legger til:

- Hver kaffekopp bidrar med omkring 40-80mg koffein per desiliter, mens te kommer med 25mg per dl og coladrikker med 10mg per dl. Kakao bidrar med beskjedne 3-5mg per dl, sier Norstrand og får medhold av Svendsen:

- I tillegg til kaffe og energidrikker inneholder også en rekke andre dagligdagse produkter koffein, som blant annet te, kakao, sjokolade og cola.

- Er noen av disse verre enn andre?

- Væskevolumet begrenser inntaket, men i tilfeller der man er dehydrert kan virkningen få uheldige konsekvenser og ved blanding med alkohol. Hvis man bruker koffeinpulver, kan man også lettere oppleve kick/overdoser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer